Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Dagen då Putin chockade världen

Rysslands president Vladimir Putin under torsdagens tal till parlamentet.
Foto: ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN PO / EPA TT NYHETSBYRÅN
En rysk ballistisk robot vid en militärparad i Moskva 2015.
Foto: IVAN SEKRETAREV / AP

LONDON. Kalla det Vladimir Putins Sputnik-ögonblick.

Dagen då han överraskade världen med en rad nya kärnvapen.

Detta ändrar den militära ekvationen.

Kärnvapenupprustningen är här igen.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det var 1957 som Sovjetunionen chockade USA och resten av världen genom att bli första nation att sända en rymdsond i omloppsbana runt jorden, Sputnik. Fyra år senare, 1961, slog ryssarna till igen och blev först med att få upp en människa i rymden, Jurij Gagarin.

Riktigt så dramatiska är inte nyheterna från Moskva denna mars 2018, men de var sensationella nog.

Rysslands president Vladimir Putin avslöjade en bit in i ett tv-sänt tal till nationen att Ryssand utvecklat flera nya vapensystem, vapen som varken USA eller något annat land för tillfället kan stoppa.

Det handlar bland annat om en kärnreaktordriven kryssningsrobot som kan nå mål var som helst på jorden. Eftersom den flyger på låg höjd och kan ändra kurs, så är den i praktiken omöjligt att skjuta ned.

Putin presenterade också en kärnreaktor-driven torped/undervattensdrönare med ”interkontinental” räckvidd. Det vill säga den kan oupptäckt under vatten korsa Atlanten eller Stilla Havet och nå den amerikanska kusten.


LÄS ÄVEN: Han är den enda som på allvar vågar utmana Putin 


Han talade även om en interkontinental robot som kan färdas med 20 gånger ljudets hastighet och slå till som ”en meteorit, som ett eldklot”.

Putin sa med tillfredsställelse:

– Ingen lyssnade på oss. Lyssna på oss nu!

Det är ord som världen och USA garanterat noterar. Ryssland har länge kritiserat amerikanska anti-robotsystem och sett dem som ett hot mot Rysslands militära kapacitet. Kallat det en farlig störning i kärnvapenbalansen.

Det är bland annat för att överlista dessa system som de nya vapnen har tagits fram. Om de ryska uppgifterna stämmer, så har Ryssland utvecklat vapen som för tillfället gör dem omöjliga att försvara mot.

Detta bör dock inte komma som någon chock för USA och president Donald Trump. Det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon kom nyligen ut med en uppdatering av USA:s kärnvapenpolicy och där varnades bland annat för den interkontinentala undervattensdrönare som Putin nu presenterat.

I rapporten kallas det för ett ”domedagsvapen” som kan släppa ut radioaktiva moln över amerikanska kuststäder. Framför allt varnar Pentagons experter för att USA halkat farligt efter Ryssland på kärnvapenområdet.

Vladimir Putin talade i Moskva på torsdagen.
Foto: MAXIM SHIPENKOV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Ryssland har utvecklat nya typer av vapensystem, där det i dag saknas någon amerikanska motsvarighet. President Donald Trump lovade också i sitt State of the Union tal i januari att ”modernisera och återuppbygga vår kärnvapenarsenal”.

Det vi bevittnade i dag med Putins tal i Moskva är antagligen startskottet på en ny kärnvapenupprustning. Och Ryssland har för tillfället skaffat sig ett övertag. Eller som Putin skröt:

– Ingen i världen har något liknande. Det kan dyka upp en dag, men då har vi utvecklat något nytt.

Trump sa just inget om Putin och Ryssland i sitt tal, men Pentagons nya policy är definitivt koncentrerat på Ryssland och dess kapacitet. Så här står det bland annat:

”Tidigare antaganden att vår kapacitet att producera kärnvapen inte skulle vara nödvändiga eller att vi kunde låta den befintliga infrastrukturen åldras och försvinna, har visat sig vara ett misstag. Det står nu klart att USA måste ha tillräckligt med forskning, design, utveckling och produktion för att möjliggöra upprätthållandet och ersättandet av kärnvapenstyrkorna.”.

Det är inga småsummor vi talar om. Pentagon uppskattar att programmet kommer att kosta 1,2 biljoner dollar över en 30 års period.


LÄS ÄVEN: Så beväpnar sig Putins Ryssland – fram till 2027 


– Men ryssarna presenterar vapensystem, som vi inte har, säger kärnvapenexperten Franklin Miller till New York Times.

– Våra första nya system kommer inte att vara klara förrän 2026 eller 2027.

Den nya amerikanska policyn förespråkar också kontroversiellt att USA kan tänka sig att besvara en katastrofal icke-nukleär attack - exempelvis mot amerikansk infrastruktur som elnätet eller mobilnätet - med en kärnvapenattack.

Möjligen var det detta som fick Vladimir Putin att i sitt tal varna för att en kärnvapenattack mot Ryssland, hur begränsad den än må vara, kommer att besvaras omedelbart.

Putin höll sitt tal mindre än tre veckor före det presidentval som alla vet att han kommer att vinna, den 18 mars. Detta tuffare militära budskap, kommer också att mötas av uppskattning från många ryssar som saknar de dagar då Sovjet var en supermakt, jämbördig med USA.

– Vi hotar ingen, och vi kommer inte att attackera någon, sa Putin. Den växande ryska militära styrkan kommer att garantera fred i världen.

Det nya ryska övertaget riskerar dock på kort sikt skapa instabilitet och ökad oro. En kapprustning kring en ny typ av vapen. Något vi inte sett på decennier.

USA och väst har sedan 2001 främst levt med hotet från islamistisk terrorism och kaoset i Mellanöstern. Inget av dem är något existentiellt hot mot USA.

Rysslands president Vladimir Putin i samtal med veteraner från Andra världskriget 2016.
Foto: ALEXEI DRUZHININ / AP TT NYHETSBYRÅN

Det är heller inte krisen i Nordkorea även om den kan få ohyggliga konsekvensen och döda av en omfattning vi inte sett på länge.

Men Putins tal och hans nya vapen är en påminnelse om en tid då det militära hotet verkligen handlade om nationers och världens överlevnad. Ryssland är en militär rival till USA av en helt annan kategori än Nordkorea.

Och då har vi inte ens nämnt Kina och president Xi Jinpings militära upprustning. Samme Xi Jinping som inte kommer att behöva kliva ner från makten 2022 som planerat var.

Välkomna till vår nygamla värld! Otto von Bismarck skulle känna sig hemma i stormaktsrivaliteten.