Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Coronaviruset ser ut att bli Trumps första stora kris

Mats Larsson: ”Största nationella utmaningen för den sittande presidenten”.
Donald Trump håller upp en bild av coronaviruset.Foto: HYOSUB SHIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Personer i Brooklyn bunkrar varor.Foto: GREGORY P. MANGO / POLARIS POLARIS IMAGES

Det kommer väl inte som någon överraskning.

Men ett deprimerande tecken i tiden är det.

Republikanska och demokratiska väljare i USA är splittrade om hur farligt coronaviruset egentligen är.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det är förstås ingen nyhet att amerikanerna är djupt splittrade om det mesta numera. Det handlar om allt från invandring, till abortfrågan, om Donald Trump är den bästa eller värsta president landet haft.

Men partisplittringen sprids även till områden som borde vara mer objektiva. Klimatförändringarna är ett sådant exempel, där politisk tillhörighet ofta övertrumfar vetenskapen.

Och nu kommer ännu ett exempel. Coronaviruset. Även där går det tydligen att sortera in amerikanerna delvis efter politisk tillhörighet.

Reuters/Ipsos har genomfört en mätning om huruvida сoronaviruset är ett akut hot mot USA.

Svar: Fyra av tio demokrater ansåg att så var fallet. Men bara två av tio republikaner håller med.

Det påverkar även folks beteende. Det var fler demokratiska väljare än republikanska som i mätningen uppgav att de ändrat sitt beteende, som att tvätta händerna oftare eller ställa in flygresor på grund av viruset.

Det kan finnas delvis geografiska orsaker till svaren. Hittills är det framför allt delstater som föredrar demokraterna som har drabbats hårdast, som Kalifornien, New York, Washington. 

Det är kanske inte så underligt att den som bor i Little Rock, Arkansas eller Cheyenne, Wyoming inte riktigt känner samma oro.

Men det är antagligen också så att amerikanerna mer än vi européer lever i skilda medieuniversum, olika sociala medievärldar. Det finns inte riktigt någon motsvarighet till Fox News eller radioprataren Rush Limbaugh här.

Rush Limbaugh - en konservativ och inflytelserik radioröst - sa i förra veckan att coronaviruset egentligen bara är vanlig förkylning, men att Trumps motståndare nu försöker förvandla viruset till bara ännu ett vapen för att fälla den amerikanska presidenten. 

Visst får Trump redan kritik av demokraterna för sitt sätt att sköta och bemöta coronaviruset, men det skulle antagligen vilken sittande president som helst få. Minns orkanen Katrina 2005 och vilket politiskt pris George W Bush betalade för det.

Men denna utmaning är större - och potentiellt mycket dödligare. Coronaviruset bryr sig förstås inte om vad du tycker om president Donald Trump. Den som inte tar sjukdomen på allvar, kan få betala dyrt.

En kvinna som deltagit på ett av Trumps kampanjmöten i North Carolina fick i förra veckan frågan av en reporter om hon inte trodde på coronaviruset.

– Det gör jag inte, svarade hon.

Det är extremfall får vi hoppas, och ett citat som snabbt blev viralt (låter inte lika positivt i dessa tider) sedan det först visats på NBC och sedan CNN.

Helt klart är dock detta en enorm huvudvärk för president Donald Trump. Han själv har försökt tona ner hotet och ge bilden av att allt är under kontroll. En bild som förstås även bland annat Fox News ger.

Men det blir svårare för presidenten att köra sina gamla välbeprövade metoder för att ta sig ur knipor. Som att skylla på föregångaren Barack Obama. Eller Nancy Pelosi. 

Det finns många vittnesmål inifrån - amerikanska makthavare berättar betydligt mer vad som händer bakom maktens kulisser än exempelvis svenska - hur kaotiskt Donald Trumps Vita hus är. Och han är numera omgiven av mest ja-sägare, sedan personer som John Kelly och Jim Mattis försvunnit.

Coronaviruset ser ut att bli presidentens första stora nationella kris. Detta kan utvecklas till en situation då det är av vikt att nationen står samlad, litar på vad myndigheterna säger.

Reuters mätning är en försmak av hur tufft det kan bli.

Den tidigare statsministern i stor intervju om amerikansk politik.