Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mats Larsson

Corona kan få Trump att förlora valet 2020

Senaste nytt om corona i Expressen TV hela kvällen.
Presidenten med en bild på coronaviruset.
Foto: HYOSUB SHIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Presidenten kan sitta löst i höst.
Foto: SPLASHNEWS.COM / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS

Det här kan ändra allt för Donald Trump.

Först coronaviruset.

Sedan tvärbroms för ekonomin.

I så fall sitter presidenten mycket löst i höst.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det finns onekligen en ödets ironi i att ett virus ser ut att bli det största hotet hittills mot president Donald Trump. Han har alltid lidit av bakterieskräck. Han gör ingen hemlighet av det.

Trump har alltid ogillat att skaka hand, har alltid handdesinfektion tillgängligt. Och så kommer coronaviruset.

USA var snabbt med att stoppa flygningar och personer som vistats i Kina. Gränser förstår sig Trump på.

Med den åtgärden köpte bara USA tid och därefter har saker och ting inte gått så bra. Men presidenten har gång på gång försäkrat att: ”Vi har allt under total kontroll. ”

Det ligger i hans politiska intresse att ge sken av att USA under hans styre fixar detta. Men viruset lyssnar förstås inte på det.

Trumps besök på amerikanska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten i fredags lämnade onekligen en del att önska av en amerikansk president mitt i ett hotande nationellt nödläge.

Han kom dit i sin röda keps ”Keep America Great”, precis som om detta var något politiskt kampanjmöte. Han lovade coronatester till alla amerikaner som vill ta det, trots att det inte är möjligt att genomföra.


Donald Trump.
Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN

Han skröt om tittarsiffror på Fox News och om sina egna kunskaper på det medicinska området.

– Folk är förvånade över hur väl jag förstår mig på detta, sa han. Alla dessa läkare sa. ”Hur kan du veta så mycket om detta?” Kanske jag har en naturlig förmåga.

Han kallade också USA:s coronatester ”perfekta” trots att landet haft stora problem med defekta tester. Den 1 mars hade Sydkorea genomfört 100 000 coronatester. USA - 500.

Trumps beteende på CDC (Centers for Disease Control and Prevention, reds. anm.) borde i för sig inte överraska. Det är så här han beter sig. Oavsett omständigheterna.

Den som ogillar honom - och en majoritet av amerikanerna gör det - kommer bara att få sin bild bekräftad. Den som gillar honom - tillräckligt många 2016 för att ge honom valsegern - rycker som vanligt på axlarna över Trumps sätt att bete sig.

De stöder honom ändå. Hans försvar av gränserna och hårda tag mot invandring är en orsak. Den starka ekonomin en annan.

Nu riskerar bägge falla. Coronaviruset har av allt att döma redan trängt in och sprids i USA från person till person. Det blir mycket svårt att stoppa nu.

Och det kommer att med största sannolikhet att få svåra återverkningar på ekonomin. Se bara hur börsen åkt bergochdalbana den senaste tiden. Men nu går det mest utför.

Det finns inget marknaden ogillar mer än osäkerhet. För tillfället är osäkerhet det enda vi har.

Trump har ofta skrutit med de många rekorden på börsen och tagit åt sig äran av det. Hans företrädare i Vita huset har undvikit sådana brösttoner, eftersom börsen också kan gå ner. Och tar man ansvar för uppgången så...

Men framför allt kan corona på allvar drabba den serviceinriktade amerikanska ekonomin. Det är redan många tomma stolar på flygen, hotell bokas av när mässor och resor ställs in.

Ekonomin i Kina har tvärbromsat, men där har åtgärderna varit drakoniska. Något som en auktoritär stat kan ta till, knappast något som är tillgängligt i en demokrati som USA.

Men om de ekonomiska siffrorna i USA på allvar börjar peka neråt så kommer Donald Trump att vara illa ute i höst.

Han är den enda presidenten som aldrig fått tummen upp av en majoritet av USA:s väljare i opinionsmätningarna. Han har aldrig kommit över 50 procent.

Det gör honom från början sårbar inför höstens val. Men han är en sittande president som hittills kunnat peka på en stark ekonomi. 

Plocka bort ekonomin och historien bjuder på exempel som George HW Bush och Jimmy Carter. De fick bara fyra år i Vita huset. Samma öde kan drabba Trump 2020.Se hela programmet!

Hjälper munskydd mot coronaviruset?

Vi reder ut rykten och myter kring det omtalade coronaviruset