Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Corona ger Trump nya rekordsiffror

”EU stoppar amerikanska medicinsk utrustning”
Donald Trump vid sin dagliga briefing om coronaviruset.Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

Det är sällan 60 procent av amerikanerna säger något positivt om president Donald Trump.

Men så många anser nu att han skött coronakrisen bra.

Trump syns dessa dagar, Joe Biden gör det inte.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

En kris är en förfärlig sak att slösa bort, sa en gång ekonomen Paul Romer. Det gäller för ekonomer, det gäller för politiker också.

Och större kris än coronaviruset har svår att föreställa sig. För president Donald Trump infaller den vid en kritisk tidpunkt, det är presidentval i år.

Så hur går det? Ja, när ABC News den 12 mars frågade amerikanerna hur Trump skött coronakrisen så svarade bara 43 procent att de var nöjda, medan 54 procent var missnöjda.

Donald Trump hade då i veckor försökt förringa hotet från viruset. Det var inte värre än influensa, menade han. Samtidigt började USA på allvar vakna upp till hotet.

Till slut gjorde presidenten det också. Han håller numera dagliga briefingar från Vita huset, briefingar som även sänds av de stora amerikanska tv-nätverken, ABC, CBS och NBC.

Presidenten och administrationen har börjat agera. Senaten har precis röstat igenom det största stimulanspaketet i USA:s historia, 2 200 miljarder dollar. Representanthuset väntas följa efter innan veckan är slut.

Sedan återstår bara Trumps signatur. Han kommer att göra mest möjliga av den ceremonin och kan räkna med att plocka hem politiska poäng den närmaste tiden. 

Ja, han gör det redan. För när samma fråga som ABC ställde den 12 mars nu upprepats av Gallup så säger hela 60 procent att de gillar presidentens åtgärder mot coronaviruset. 37 procent är emot.

Samtidigt ökar han sin popularitet överlag och ligger i Gallups mätning på 49 procent, han tangerar sin högsta nivå i en Gallup. Han låg på 44 procent i samma mätning för en månad sedan.

Ett provisoriskt bårhus har satts upp utanför ett sjukhus i New York. Delstaten är den värsta drabbade i USA.Foto: ERIK PENDZICH/SHUTTERSTOCK / ERIK PENDZICH/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Coronakrisen gör det svårt att förutspå hur presidentvalet i höst kommer att gå. För några veckor sedan var demokraterna rätt bekymrade, ekonomin tickade på, en sittande president brukar bli omvald då.

Nu kommer ekonomin att störtdyka. Börsen har upplevt dagliga rekordras, men också rekorduppgångar. De ekonomiska bekymren beror dock i detta fall på ett virus, något som inte ens Trumps argaste kritiker kan belasta honom för.

Däremot kommer förstås hans handlande och beslut under krisen att granskas. Varför agerade USA så sent? Ignorerades varningssignalerna? Hur klarar USA detta?

Trump kan glädjas åt de positiva siffrorna men egentligen var de bara att vänta i det läge vid nu befinner oss. Amerikanerna brukar sluta upp bakom sina presidenter i krislägen.

Den skjuts i mätningarna på några procentenheter som Trump verkar ha fått, bleknar dock mot de plus 35 procentenheter som George W Bush fick i kölvattnet på terrorattacken den 11 september 2001. John F Kennedys popularitet ökade med tio procentenheter efter Kubakrisen.

Krisen ger Trump en chans att växa. Det är inte för inte som USA:s största presidenter också var presidenter i tider av akuta kriser, från Abraham Lincoln till Franklin D Roosevelt.

Men då måste också detta sluta bra för USA. Herbert Hoover var president när depression inleddes på 1930-talet. Se hur historien behandlat honom.

Mycket tyder på att USA är illa rustat för coronakrisen. USA kommer innan veckan är över antagligen att ha gått om både Italien och Kina vad gäller antalet fall.

Och inget tyder på att krisen fått Trump att växa som människa. Han är samma person han alltid varit, hånar motståndare, självglorifierande och blottar gång på gång sin enorma okunskap.

Men han har den nationella scenen. Något som Joe Biden definitivt inte har. Allt tyder på att Biden blir Trumps utmanare i höst.

Joe Biden sänder hemifrån, men har svårt att få ut sitt budskap.Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Den 77-årige Biden sitter hemma i Delaware där han förvandlat en del av sitt hus till hemmagjord tv-studio. Han sänder digitala budskap därifrån, men har haft problem med tekniken och inte direkt imponerat.

Republikanerna hånar honom med hashtagen #whereisjoe. Han får trösta sig med att det är långt till november och ingen kan i dag förutsäga hur USA ser ut då.

Donald Trump höll pressträff i Vita huset.