Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Mats Larsson

Bryssel har två veckor av mardrömmar framför sig

HÉNIN-BEAUMONT. Så det blir alltså Marine Le Pen mot Emmanuel Macron i finalen.

Eller om ni så vill: Frankrike vs EU.

Och Bryssel har två veckor av mardrömmar framför sig.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

De där dåliga drömmarna handlar förstås om Nationella frontens Marine Le Pen. Emmanuel Macron är ingen som EU behöver frukta. Tvärtom.

Den franska mittkandidaten har ofta talat sig varm om samarbetet i Europa och vad gott det fört med sig. Ibland har det varit som en tidsresa att lyssna på Macrons optimism, som något från 1990-talet då tilltron till EU var desto större.

Marine Le Pen däremot har inte haft mycket positivt att säga om den Europeiska Union. Det är tvärtom ett av hennes favorithatobjekt.

Hon ser det gränslösa Europa som något vansinnigt och har lovat att snabbt återinföra franska gränskontroller. Fast hon vill inte nöja sig med det. Målet är att ge fransmännen sin franc åter och att - möjligen redan 2018 - låta dem rösta om ett utträde ur EU.

En nyvald fransk president brukar av tradition resa till Tyskland för att betona samarbetet mellan de bägge forna ärkefienderna. Men Le Pen väntas i stället åka till Bryssel och presentera sina krav på EU om hon blir president.

Och det är krav som går stick i stäv med EU:s grundläggande principer om öppna gränser och alla EU-medborgares rätt till arbete inom EU. Le Pen vill återinföra gränserna och prioritera franska arbetare.

Det är krav så hårda att de aldrig lär gå igenom. Så med Marine Le Pen som fransk president kan vi om några år ha en Frexit också.

Och det skulle vara av en helt annan kaliber än brexit. Britterna har alltid varit en trilskande, lite motvillig medlem med sina egna undantag.

Frankrike är en av ursprungliga sex i det europeiska samarbetet, den nästa största ekonomin eurozonen. EU skulle inte överleva utan Frankrike.

 

LÄS MER: Magnus Falkehed: Emmanuel Macron får sin drömfinal

 

Så ja, det står mycket på spel när fransmännen om två veckor återvänder till vallokalerna för att välja mellan Marine Le Pen och Emmanuel Macron. Alla mätningar pekar på att det blir en vinst för Macron. Alla förlorare uppmanade sina väljare att rösta på Macron i natt.

Marine Le Pen firar på sin valvaka på söndagskvällen. Foto: Frank Augstein / AP TT NYHETSBYRÅN

En seger för Macron kommer att uppfattas som att den populistiska vinden avstannat, den som blåste så stark under 2016 och gav oss både brexit och Donald Trump som amerikansk president.

Det är i så fall det andra valet i rad i Europa där högerpopulisterna inte - som de hoppats - dragit det längsta strået. En suck av lättnad kommer att höras inte bara i korridorerna i Bryssel.

Men Marine Le Pen har samtidigt gjort det bästa valet någonsin för Nationella fronten och hon kommer garanterat att få fler röster i den andra omgången. På sätt och vis vinner hon, även om hon förlorar.

Hon har gjort Nationella fronten tämligen franskt rumsren. Hon rensade ut de värsta rasisterna och kastade till och med ut pappa - partiets grundare Jean-Marie Le Pen - ur partiet.

Tidigare skämdes många fransmän för att medge att de röstade på Nationella fronten. Det gör de inte längre. Och Marine Le Pen har en majoritet av fransmännen med sig när hon säger att landet tagit emot för många invandrare.

Och vem vågar utesluta att hon trots allt drar det längsta strået den 7 maj? Marine Le Pen har två veckor på sig att rikta in kanonerna mot en 39-årig före detta investeringsbankir som tjänade över 30 miljoner kronor på några år och som aldrig valts till något politiskt ämbete.

”Marine Presidente” stod det på flaggorna på hennes valvaka i Henin-Beaumont i natt. Europa har anledning att hålla andan i avvaktan på svaret om det verkligen bli så.