Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Presidenternas nya bromans i Vita huset

Frankrikes president Emmanuel Macron har även kallats för "Trump-viskaren". Foto: ERIK S. LESSER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
De båda presidenterna verkar trivas i varandras sällskap. Foto: MPNC / STELLA PICTURES BACKGRID US
Det ser ut som rena bromansen mellan Macron och Trump.Foto: JACOVIDES-LEMOUTON/BESTIMAGE / JACOVIDES-LEMOUTON/BESTIMAGE/IBL BEST IMAGE
Macron är den första utlänningen som bjudits in till Washington och Vita huset med all pompa som den amerikanska presidenten kan erbjuda.Foto: POOL/ABACA / STELLA PICTURES ABACA

Han har kallats Trump-viskaren.

Emmanuel Macron har kommit närmare USA:s president än någon europeisk ledare.

Återstår att se om den franska presidenten kan tämja honom och dra den nytta han hoppas.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det har sett ut som rena bromansen när de två presidenterna träffats i Washington denna vecka. All denna kroppskontakt, franska kindpussar, handhållande, handklappande.

Ja, ärligt talat var kroppsspråket varmare mellan Trump och Macron än mellan den amerikanska presidenten och hans hustru Melania. Den amerikanska presidenten verkar helt klart gilla sin betydligt yngre franska kollega.

Egentligen är ju de två ungefär så olika man kan vara, så det kan verka förvånande att Emmanuel Macron så anstränger sig för att stå Trump nära. Den amerikanska presidenten är inte särskilt populär exempelvis bland fransmännen.

Men det finns också en hel del saker de har gemensamt. De är två alfa-herrar med enorma ambitioner, de är två nykomlingar i politiken som utmanat eliterna i sina respektive länder och vunnit mot alla odds.

Macron konstaterade det själv under sitt tal i den statsbankett som Donald Trump gav för honom och hustru Brigitte i Vita huset. De var bägge uträknade före respektive val. Det var för övrigt den första statsbanketten som Trump hållit för en gästande utländsk statschef. 

 

LÄS MER: Här tar Melania emot paret Macron i kappa värd 24 000 

 

Donald Trump har ofta talat om att han vill göra USA ”great again”. Även det är något han delar med Emmanuel Macron. Den franske presidenten har som ambition att göra även Frankrike stort och viktigt igen.

Och de är två män som onekligen trivs på scenen. Deras hustrur - som brukar få en hel del egen publicitet - hamnade onekligen denna gång i deras skugga.

Macron har också tydligare och tidigare än någon av sina europeiska kolleger lagt upp en plan för hur man ska handskas med Trump. Vi såg det redan vid deras första möte i Bryssel i maj i fjol när deras första handslag utvecklades till någon slags maktkamp. Macron gjorde efteråt klart att han hade haft en tydlig tanke med den långa, mycket fysiska handskakningen.

Macron smickrade sedan den amerikanska presidenten genom att bjuda in honom till Paris på Nationaldagen och bjuda på full pumpa och ståt med traditionell militärparad. Trump blev så betagen att han planerar en egen militärparad genom Washington den 11 november.

De både presidenterna trivdes i varandras sällskap.Foto: YANG CHENGLIN / XINHUA/AVALON.RED B950

 

Och Macron kan onekligen känna sig smickrad över att bli den första utlänningen som bjudits in till Washington och Vita huset med all pompa som den amerikanska presidenten kan erbjuda.

Det är ju bara att jämföra det mottagande han får med hur Tysklands förbundskansler Angela Merkel kommer att tas emot när hon anländer till Washington på fredag för att försöka övertala Trump att inte riva upp kärnenergiavtalet med Iran.

Normalt är det ju Storbritannien som stått USA närmast, men Trump och Theresa May har inte klickat alls på samma sätt som Macron och Trump och britterna är ändå mest upptagna av Brexit.

Så Macron har sett en chans att öka sitt lands prestige genom att närma sitt land till USA. För USA är och förblir den starkaste nationen i världen. 

Macron har gjort det tämligen klart i sina intervjuer att den viktigaste orsaken till varför han uppträtt så vänskapligt mot Trump är att USA förblir Frankrikes viktigaste partner i internationella sammanhang, i kampen mot terrorismen (inget europeiskt  land är så drabbat som Frankrike av terror), etcetera.

Frankrike stod också mycket riktigt sida vid sida med USA när Syrien angreps som straff för kemgasattacken i östra Ghouta. Macron gör också sitt bästa för att övertyga Trump om att USA måste ha kvar sitt engagemang i Syrien.

 

LÄS MER: Macron och Trump gräver grop – och kindpussas 

 

Den risk Macron tar är att han riskera få ut för lite med sin nära relation till Trump. Han lyckades exempelvis aldrig övertyga Trump om att inte lämna klimatavtalet i Paris. Den amerikanske presidenten har tydligt gjort klart att han för en politik som sätter USA i första rummet, även ibland till priset av relationen med de närmaste allierade.

Det var till slut det öde som drabbade Storbritanniens Tony Blair som hoppades kunna tämja George W Bush på ett liknande sätt. I stället kom Blair på hemmaplan av många att uppfattas som den amerikanske presidentens pudel, en bild han aldrig lyckades bli fri ifrån.

Och om någon tvivlar vem som ser sig som den störste alfa-hannen, så var det bara att studera hur Trump plockade bort en bit mjäll (påstod han i alla fall) från Macrons kavajuppslag när de stod sida vid sida i Vita huset.

En skämtsamt agerande, förvisso, men samtidigt en tydlig markering från Trumps sida. Han är den starkaste gorillan i rummet, han är silverryggen.