Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Britterna gav Cameron
sin största chock på år

LONDON. Britterna gav sina politiska ledare och Bryssel den största chocken på decennier i natt.

De röstade för att lämna EU.

Det här kommer att bli stökigt.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det började bra för remain-sidan. Ukip-ledaren Nigel Farage - som definitivt vill ut - sa till och med att remain såg ut att ha vunnit.

En sista opinionsmätning sa samma sak. Men om premiärminister David Cameron hann plocka fram champagneflaskorna så fick han snabbt lägga dem på kylning igen.

För sedan började de verkliga siffrorna komma in. Och det stod snart klart att leave var på väg att överraska. I valdistrikt efter valdistrikt utanför London och Skottland var det fler som röstat för brexit än vad valexperterna trott.

Det gällde inte minst i norra England, områden där Labour är starkt. Labourpolitikerna var i stort sett enat bakom remain, men de fick inte alls sina egna väljare med sig. Väljarna gav dem tvärtom fingret.


LÄS MER: Här håller Farage segertal för brexit


Pundet började störtdyka så fort de första signalerna på en brexit-seger kom. Det är en försmak av vad som komma skall.

För vi är ute på okänd mark nu. Inget land har någonsin lämnat EU. Detta kommer att utlösa en akut kris, detta var inte vad Bryssel räknat med, detta var inte vad de styrande i London räknat med.

Det är en oerhörd, svidande, smärtsam örfil inte bara mot premiärminister David Cameron, utan mot hela den politiska eliten, mot de ekonomiska experterna, mot dem där uppe. Och givetvis mot  den Europeiska Unionen.

Men ingen väljare kan säga att de inte blev förvarnade ifall nu den brittiska ekonomin får betala ett högt pris. Räkna exempelvis med stor turbulens på börsmarknaden, och inte bara i London.

Detta var för övrigt också en röst mot London. Det är som om huvudstaden är en annan nation. Ute i landet ville man ut från EU.

En sak vi vet kommer att hända nu är att David Cameron inom kort - kanske redan nästa vecka - meddelar EU att Storbritannien önskar lämna EU. Det kommer att inleda två år av förhandlingar om vilka relationer som Storbritannien ska ha med EU. Det ligger inte i EU:s intresse att vara snäll i de förhandlingarna.


LÄS MER: Europabörsen kan svänga rejält i dag


Men nej, britterna lämnar inte EU till helgen. Detta kommer att ta tid. Och få konsekvenser som är svåra att överblicka nu.

Detta drabbar nu alltså det EU som redan har bordet tämligen fullt. Eurokrisen är inte över, flyktingsituationen är fortsatt akut, Ryssland och Vladimir Putin gnuggar händerna.

Hur länge David Cameron blir kvar på jobbet är också oklart. Det kan gå snabbt. Folkromröstningen var hans idé, ingen tvingade honom till detta.

Men Cameron trodde aldrig på allvar att britterna skulle rösta på det här viset. Det är en missbedömning av historiska mått. Folket tog chansen att uttrycka sitt missnöje med allt från invandring till höga bostadspriset. Allt är tydligen EU:s fel.

Camerons dagar är nu rimligen synnerligen räknade. Storbritannien kan på kort tid kastas in i både en ekonomisk kris och en politisk kris.

Kommer andra EU länder att ta efter när nu britterna säger tack och hej? Kanske. Klart är att det finns ett stort missnöje med EU i flera andra länder, ja fransmännen är än mer missnöjda än vad britterna är enligt en mätning i maj gjord av Pew.

En redan turbulent och osäker värld har just blivit ännu skakigare. Det var få som förutspådde detta för några månader sedan. Inte många i Bryssel trodde på allvar att detta skulle hända.

Men det vi bevittnar är i grund och botten samma folkliga missnöje som även drivit fram Donald Trump i USA. Han kommer för övrigt på besök till Skottland i dag.

Han var för brexit. Vågar någon utesluta att han om ett år kommer tillbaka som USA:s president för att hälsa på premiärminister Boris Johnson.

Det är spännande tider. Lite för spännande.