Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Brexits slutskede: Det händer nu – och sen

Expressens utrikesredaktör om de senaste turerna kring brexit.
Boris Johnson stoppades igen av sitt parlament, men kan ännu få det sista skrattet.Foto: BEN CAWTHRA/SHUTTERSTOCK / BEN CAWTHRA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Glädjen blev kortvarig för Boris Johnson.

Men det här kan ändå sluta väl för den brittiska premiärministern.

Fast någon Brexit den 31 oktober blir det inte.

Expressen reder ut vad som nu händer i Brexit-dramat.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Så premiärminister Boris Johnson vann till slut ändå en omröstning i parlamentet?

Ja, och låt oss inte på något sätt nedvärdera det. Det var ett historiskt ögonblick. Boris Johnson lyckades med det som företrädaren Theresa May aldrig fick till, parlamentet sa i princip ja till det nya utträdesavtalet med EU. Och minns att det var ett avtal som få trodde skulle gå att förhandla om för några veckor sedan.

Men...?

Ja, säg den glädje som varar. Boris Johnson ville snabbehandla detta komplicerade internationella avtal på bara tre dagar och att allt ska vara klart på torsdag kväll. Parlamentet måste anpassa brittisk lagstiftning i enlighet med Brexit-avtalet.  Sakta i backarna, sa en majoritet av parlamentsledamöterna, vi behöver mer tid.

Ännu en omröstning, ännu en fördröjning det brittiska parlamentet.Foto: HOUSE OF COMMONS / AP TT NYHETSBYRÅN

Visst har de en poäng, varför har Boris Johnson så himla bråttom?

Han har ju dyrt och heligt lovat att Storbritannien ska lämna EU den 31 oktober, med eller utan avtal. Nu ser han ut att ha en chans att få igenom avtalet, men inte före den 31 oktober.

Så blir det en hård brexit den 31 oktober?

Med största sannolikhet – nej! Boris Johnson beslutade under tisdagen den 22 oktober att trycka på pausknappen vad gäller behandlingen av utträdesavtalet i parlamentet och inväntar nu besked från EU. Det är EU som bestämmer om Brexit-datumet ska skjutas upp ännu en gång. Boris Johnson tvingades i lördags att vända sig till Bryssel och be om mer tid, just för att undvika en hård brexit.

Donald Tusk vill att Storbritannien ska få mer tid för Brexit.Foto: OLIVIER HOSLET / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Så vad kommer EU att säga?

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk twittrade kort efter de brittiska omröstningarna i går att han nu rekommenderar EU:s stats- och regeringschefer att bevilja Storbritannien en förlängning. Beslutet måste tas enhälligt men få tror att något land kommer att lägga in sitt veto mot ett sånt beslut.

Hur lång tid får då Storbritannien på sig?

Storbritannien har begärt en framflyttning till den 31 januari 2020. Det kan också bli en mer flexibel deadline, som säger att om det brittiska parlamentet godkänner utträdesavtalet så kan britterna lämna tidigare. Ett tredje alternativ är att EU bara beviljar britterna några veckor för att få tid att behandla utträdesavtalet i parlamentet och rösta igenom det.

Men kan vi vara säkra på att parlamentet i slutänden verkligen godkänner avtalet, även om de röstade principiellt ja i går kväll?

Nej, så enkelt är det inte. Vi har ju sett hur detta parlament gång på gång satt käppar i hjulet för den brittiska regeringen. Parlamentsledamöterna har exempelvis rätt att försöka få igenom tillägg som kan ändra villkoren för utträdesavtalet. 

Varför är det alltid så krångligt i det brittiska parlamentet?

Boris Johnsons grundproblem - och Theresa Mays före honom - är att de bägge saknade en egen majoritet för det Konservativa partiet. Johnson har inte ens en majoritet längre tillsammans med samarbetspartnern, nordirländska DUP. Då blir det svårt. Lägg sedan till att det finns en stor misstro bland oppositionen mot Boris Johnson. De litar inte på hans ord.

Så vad gör Boris Johnson om nu förlängningen som väntat går igenom?

Han har rimligen två alternativ. Det första är att gå vidare med omröstningen kring utträdesavtalet, men att ge det mer tid. Om det slutligen går igenom så har han trots allt uppfyllt det viktigaste löftet att ta Storbritannien ut ur EU, även om han missade datumet den 31 oktober. Men det kommer inte att spela något större roll ifall det i stället äger rum säg den 30 november. Han kan sedan gå till nyval på detta.

Och alternativ nummer två?

Nyval på en gång. Det skulle i så fall antagligen äga rum i december. Detta är det troligare alternativet eftersom Johnson inte kan vara säker på att få igenom avtalet. De konservativa ligger på runt 35 procent i mätningarna mot Labour som har cirka 25 procent. Ett bra utgångsläge för Johnson. Och Labour-ledaren Jeremy Corbyn är inte särskilt populär.

Labours ledare Jeremy Corbyn har duckat nyval ett par gånger. Men nu får han svårt att säga nej till ett sådant.Foto: UK PARLIAMENTARY RECORDING UNIT HA / EPA TT NYHETSBYRÅN

Men har inte Labour satt stopp för nyval?

Det stämmer. Det krävs två tredjedels majoritet i parlamentet för att utlysa nyval och Labour röstade tidigare emot detta. Labour fruktade att ett nyval före den 31 oktober riskerade leda till en hård brexit. Men den ursäkten har inte Jeremy Corbyn längre och datumet för brexit flyttas fram. Och det är svårt för oppositionen att säga nej till ett val, de vill ju komma till makten.

Så vad skulle ett nyval förändra?

Ja, om mätningarna stämmer och Boris Johnson gör bra ifrån sig i valkampanjen så finns en god chans att de Konservativa vinner en egen majoritet med hyfsad marginal. Han kan sedan räkna med att få det utträdesavtal han förhandlat fram godkänt av detta nya parlamentet och Storbritannien kan lämna EU den 31 januari eller möjligen några veckor tidigare.

Är det över sen?

Yeah, right! Allt detta har ju egentligen handlat om under vilka förhållanden Storbritannien ska lämna EU. Sedan går vi in i den minst lika viktiga fasen som ska avgöra vad för slags framtida förhållande Storbritannien ska ha med EU. Under en övergångsperiod fram till den 31 december 2020 så fortsätter det mest att fungera som nu, även om Storbritannien formellt lämnat EU.

Så vad händer om Storbritannien och EU inte kommit överens om sina framtida relationer före den 31 januari 2020?

Låt oss vänta med det svaret. Men nya förlängningar känns väl som en rimlig gissning.