Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Boris skriver historia – får leda britterna ut ur EU

Utrikesredaktör Mats Larsson: ”Stort stöd för Boris Johnsons brexitpolitik”
Boris Johnson ser ut att gå mot segern.Foto: JULIAN SIMMONDS / SHUTTERSTOCK

Ska vi kanske kalla honom Boris den Store denna dag?

Han som löste den gordiska knuten - Brexit-frågan.

Nu kommer Storbritannien att lämna EU den sista januari 2020.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

De Konservativa valde Boris Johnson till partiledare eftersom han ansågs vara bäst på att vinna val och fixa Brexit. Det visade sig vara ett klokt val. Han levererade.

Själv kallade Boris Johnson segern för en ”jordbävning” och nog bjöd han på skrällseger för det Konservativa partiet. Visst, mätningarna hade visat på att de Konservativa nog skulle vinna, men inte med en sådan här segermarginal.

Det krävs 325 platser i det brittiska underhuset för majoritet och det klarade Boris Johnson med råge, över 360. En liknande segermarginal har Tories inte upplevt sedan Margaret Thatchers dagar.

När det såg som mörkast ut för Boris Johnson i höstas - han fick ju bland annat en örfil av Högsta domstolen efter att ha stängt ner parlamentet - så spekulerades det i om han skulle bli den kortvarigaste premiärministen i historien. 

Så blir definitivt inte. Men historisk blir han.  För det blir nu premiärminister Boris Johnson som kommer att leda britterna ut ur EU. Han har löst den gordiska knuten. 

Get Brexit Done - Genomför brexit - har varit Boris Johnsons budskap från dag 1 i denna valkampanj. Det var därför han ville gå ut i nyval. Han var ju också en av de ledande politikerna för brexit-sidan inför folkomröstningen 2016. 

Inget parti har haft en egen majoritet i det parlament som suttit sedan 2017 och det förklarar mycket av den oreda vi sett i brexit-frågan sedan dess. Nu får den sin lösning. 

I alla fall vad gäller skilsmässoavtalet, Storbritanniens utträde. Boris Johnson lovade att förhandla om utträdesavtalet med EU när han blev vald till partiledare och premiärminister. Många fnyste tvivlande åt detta, men det var sedan precis vad han gjorde.

Och detta är nu i praktiken Boris Johnsons Brexit-parti. De framträdande konservativa politiker som ville att Storbritanniens skulle vara kvar i EU, har lämnat partiet.

Allt detta gör att Boris Johnson nu kan se fram emot att snabbt få utträdesavtalet godkänt och att Storbritannien därmed lämnar EU den 31 januari 2020. Han lovade förvisso att det skulle ske redan den 31 oktober, men just ingen kommer att älta om det längre.

Därmed inte sagt att Brexit-frågan är löst. För nu måste britterna förhandla med EU om vilken deras framtida relation ska bli.

I praktiken följer Storbritannien alla EU-regler under den övergångsperiod som kör igång den 1 februari och tar slut redan den sista december 2020 om inte parterna kommer överens om att förlänga övergångstiden.

Elva månader är förfärligt kort tid för att förhandla fram ett frihandelsavtal med EU. Få tror att det kommer att lyckas. Boris Johnson har sagt att han inte vill förlänga tiden. Som sagt, detta är inte över än.

Men även på detta område är Boris Johnsons storseger viktig. Eftersom partiet får så stor egen majoritet så kommer premiärministern att ha större manöverutrymme. Han blir mindre beroende av de mest hårdföra brexitörerna i partiet.

Över är det däremot för Labours Jeremy Corbyn. Han har aldrig varit särskilt populär bland andra Labour parlamentariker och har nu förlorat två val i rad.

Labour ser ut att göra sitt värsta val sedan Michael Foot var partiledare i början av 1980-talet. Jeremy Corbyn har redan meddelat att han inte tänker leda partiet vid nästa val, men att han planerar stanna kvar en stund som partiledare för en tids reflektion.

Det finns i sanningens namn inte mycket att fundera över.  

Det innebär valresultatet för brexit

• I och med att de Konservativa får en egen majoritet så kommer utträdesavtalet att godkännas och Storbritannien kommer av allt att döma att lämna EU den sista januari 2020.

• Nu måste britterna förhandla om sitt framtida förhållande med EU.

• Storbritannien följer i praktiken alla EU-regler under den övergångsperiod som kör igång den 1 februari och tar slut den sista december 2020 om inte parterna kommer överens om att förlänga övergångstiden. Boris Johnson har sagt att han vill se ett nytt handelsavtal på plats inom ett år.

Det här är brexit – på tre minuter:

Det har gått tre år sen folkomröstningen i Storbritannien som resulterade i brexit – något som fortfarande inte har blivit av.

Mats Larsson om Corbyns fiasko: Anklagelser om antisemitism

Expressens utrikesredaktör om valet i Storbritannien.