Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Boris Johnsons dubbla nederlag

Flera nederlag för Boris Johnson under onsdagen.
Foto: RAY TANG/LNP/SHUTTERSTOCK / RAY TANG/LNP/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Säga vad man vill om Theresa May, hon lyckades i alla fall utlysa ett brittiskt nyval.

Premiärminister Boris Johnson klarade inte ens av det i natt.

Det blev dubbla nederlag och ännu en förnedringens afton för honom i parlamentet.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det är en historisk maktkamp som utspelar sig i brittisk politik, en kamp mellan parlamentet och regeringen, ledd av premiärminister Boris Johnson.

Parlamentsledamöter tjöt av vrede i förra veckan när Boris Johnson tvingade genom en nedstängning av parlamentet under fem veckor, med start från nästa vecka. Nå, nu har de fått sin revansch.

För parlamentet röstade på onsdagskvällen med siffrorna 327 mot 299 igenom att förhindra en hård, avtalslös brexit den 31 oktober. Den lag – som överhuset också måste anta – ska tvinga den brittiska premiärministern att vända sig till EU och begära mer tid för brexit ifall inget avtal finns före den 19 oktober. Den 31 januari 2020 är det nya datum parlamentet vill ha.

En hård brexit den 31 oktober var dock precis vad Boris Johnson ville kunna hota EU med under toppmötet den 17:e och 18:e oktober. Problemet är att oppositionen inte litar på honom, de tror inte han har för avsikt att på allvar förhandla, att han egentligen nu vill ha en hård, avtalslöst brexit.

Så nu vill de tvinga honom att begära mer tid. 21 konservativa parlamentsledamöter röstade emot sin regering redan i tisdags kväll och blev som straff utkastade från partiet. De sitter nu som oberoende i parlamentet.

En av dem är Nicholas Soames, barnbarn till Boris Johnsons stora idol, Winston Churchill. Soames höll ett känslosamt tal under tisdagen och sa ironiskt att han lärt sig illojalitet av brexitflygeln i partiet som så ofta röstade emot Theresa May.

Den förra brittiska premiärministern har för övrigt varit på plats dessa dagar, May är fortfarande parlamentsledamot. Det togs en talande bild på henne i tisdags kväll, efter Johnsons första stora nederlag. Hon log brett.

Vem kan klandra henne? Den politiska kalabaliken i det brittiska parlamentet sätter nu allvarliga käppar i hjulet även för hennes efterträdare.

Boris Johnsons svar på nederlaget var att – precis som han sagt – att begära att landet går till nyval. För detta krävs dock att två tredjedels majoritet av parlamentet röstar för nyval och det fick han inte ihop i natt.

De flesta från Labour lade ner sina röster. De vill inte ha val den 15 oktober, de vill att den just genomröstade lagen som ska tvinga Johnson att begära mer tid från EU för att skjuta upp brexit ska börja gälla innan de vill godkänna ett nyval. 

Labour föredrar ett senar val. Om det i stället äger rum efter den 31 oktober med Storbritannien fortfarande i EU så skadeskjuts Boris Johnson eftersom han lovade dyrt och heligt i den konservativa partiledaromröstningen i somras att britterna skulle vara ute från EU senast den 31 oktober.

Det kan dock finnas andra vägar för Boris Johnson att tvinga fram ett nyval med bara enkel majoritet. Sista ordet är inte sagt.

Det mesta tyder hur som helst på att Storbritannien verkligen inom kort går till nyval. Det är trots allt även vad Labourledaren Jeremy Corbyn gång på gång efterlyst.

Boris Johnson har rätt i att det finns en konflikt i dag mellan vad britterna sa i folkomröstningen – 52 procent röstade för att lämna EU – och en majoritet i parlamentet som inte är så förtjust i idén.

Johnson räknar med att Brexit-sidan är stark nog för att ge honom valsegern. Han har förvandlat de Konservativa till ett rent Brexit-parti. En seger för honom skulle ge honom mandat att genomföra Brexit till vilket pris det vara månde.

Men det är inte alls säkert att ett val skulle ge ett så tydligt resultat. Det kan bli ett nytt parlament där inget parti har egen majoritet. Eller – även om det är osannolikt – en seger för Labour.

Glöm slutligen inte att Boris Johnson hittills visat sig beredd att tänja på gränserna för vad som anses vara acceptabelt beteende i brittisk politik. Inte minst genom nedstängningen av parlamentet från nästa vecka.

Vad kan han inte hitta på efter att ha fått sova på saken?

Boris Johnson fick inte igenom förslaget om nyval.