Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Boris Johnson rör om i den brittiska grytan

Expressens utrikesredaktör om nya brexit-turerna.
Foto: I-IMAGES / POLARIS / I-IMAGES / POLARIS POLARIS IMAGES

Boris Johnson kan konsten att röra om i den brittiska grytan.

Men hur kommer slutresultatet att smaka?

Premiärministern hotar med nyval men även det beslutet måste parlamentet godkänna.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Så är kalabaliken i London tillbaka. Storbritannien har – det har väl ingen missat – en ny premiärminister sedan några veckor och på tisdagen samlades parlamentet igen för första gången efter sommaruppehållet.

Det började inte bra för premiärminister Boris Johnson. En konservativ parlamentsledamot valde att lämna partiet och i stället sätta sig på oppositionens sida. Johnsons regering har därmed förlorat den majoritet som partiet haft med stöd av nordirländska DUP.

Och det är bråttom nu. Boris Johnson har gått emot sed och tradition och tvingat fram ett nedstängande av det just samlade parlamentet från och med nästa vecka och i fem veckor framåt.

Detta samtidigt som tiden tickar ut inför 31 oktober, det datum då Storbritannien avtalslöst kommer att lämna EU ifall ingen ny uppgörelse hinner göras med EU. Boris Johnson säger sig hoppas på en sådan vid EU-toppmötet den 17 oktober, och vill använda hotet om en hård brexit som vapen.

Det är bland annat därför han motsätter sig parlamentets försök att sätta stopp för en hård brexit.

Ett 20-tal konservativa ledamöter har sagt att de tänker göra gemensam sak med oppositionen och anta ett förslag där Storbritannien skulle vända sig till EU och begära mer tid, med ny deadline den 31 januari 2020 i stället. Sent på tisdagskvällen kom beskedet att oppositionen kört över Johnson. En ny omröstning väntas på onsdagen.

Boris Johnson har varit mycket tydlig i brexit-frågan. Antingen får Storbritannien ett nytt avtal, eller så lämnar landet EU den 31 oktober. Han får svårt att ändra sig där med någon ära i behåll.

Därför har han varnat rebellerna att de kommer att strykas som kandidater vid nästa val. Och han har signalerat att han kommer att utlysa nyval till den 14 oktober ifall parlamentet går emot honom, ett val han säger sig egentligen inte vilja ha.

Labour-ledaren Jeremy Corbyn.Foto: JOEL GOODMAN/LNP/SHUTTERSTOCK

Det är ett högt spel av Johnson, men det är ett högt spel för alla. Labourledaren Jeremy Corbyn har länge sagt sig önska just detta, ett nyval så att han får chansen att komma till makten.

Men opinionsmätningarna ser inte alls bra ut för Labour, runt 25 procent. De ser bättre ut för de Konservativa – kring 32 procent – men det är långt ifrån någon garanti att de Konservativa skulle återvända med en trygg majoritet. Det kan bli som nu, där inget av de stora partierna har egen majoritet.

Det finns Labourledamöter som inser faran och som inte vill hålla något nyval före den 31 oktober, eftersom allt skulle handa om brexit. Nigel Farage nystartade brexit-parti kommer exempelvis att stjäla röster.

Och oppositionen har faktiskt en chans att förhindra ett nyval. Sedan 2011 så måste två tredjedelar av det brittiska underhuset godkänna en begäran från en brittisk premiärminister att gå till nyval. Tidigare var det upp till honom, eller henne. 

Men det skulle förstås inte se bra ut för Labour om partiet nu plötsligt skulle rösta emot att gå till val. Jeremy Corbyn vill ju ha makten, och den får man genom att vinna val.

Men helt uteslutet är det alltså inte att Boris Johnson inte får igenom sin begäran. Vem kan längre sia om hur de brittiska parlamentsledamöterna kommer att rösta efter vårens många omröstningar där de röstade nej till det mesta som handlade om brexit.

Detta blir hursomhelst en av de mer dramatiska veckorna i modern tid för det brittiska underhuset. Om Boris Johnson spelar sina kort fel så kan han om några veckor gå till historien som den premiärminister som suttit kortast vid makten. Året var 1827, premiärministern hette George Canning och han satt i 119 dagar.

Och medan allt detta pågår så tickar brexit-klockan. Och den gör det allt högre.

Boris Johnson förlorar majoritet i parlamentet.