Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Boris Johnson fortsatte jobba trots sjukdomen – priset blev högt

Expressens utrikesredaktör om det senaste kring premiärministerns hälsa.
Boris Johnson berättar från sin lägenhet att han smittats av coronaviruset.Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK
Sjukhuset där Boris Johnson vårdas.Foto: ANDY RAIN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Winston Churchill.Foto: SÜDDEUTSCHE ZEITUNG/IBL

Det är inte så överraskande att Boris Johnson fortsatte arbeta i kristider trots att han var sjuk.

Precis så agerade hans stora förebild, Winston Churchill, också.

Men priset för Boris Johnson blev mycket högt. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Winston Churchill fick en personlig läkare, sir Charles Wilson, redan i maj 1940 kort efter att han tillträtt som premiärminister.

Churchill gillade det inte. Och han gick ofta emot läkarens råd, arbetade när han var sjuk. Han hade viktigare saker för sig, ett krig att vinna.

Storbritannien genomlever - precis som så många länder - på många sätt sin tuffaste kris sedan andra världskriget. 5 373 har avlidit av coronaviruset. En kris som just blivit än värre med beskedet att premiärminister Boris Johnson vårdas på intensiven sedan i måndags kväll.

Det är ett mycket allvarligt besked. Den goda nyheten är att Boris Johnson ännu inte verkar behöva vård med respirator, han fördes dit på grund av andningssvårigheter efter att ha fått fyra liter syre.

Här inne på St Thomas Hospital i centrala London vårdas Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.Foto: ANDY RAIN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Genomsnittet för en intensivvårdspatient är att de fått 15 liter syre innan de förs över till avdelningen. Men läkarna tar förstås inga risker med landets premiärminister.

Men statistiken är bister för coronaviruspatienter. Enligt brittiska the Times så har 50 procent av brittiska patienter som förts till intensiven avlidit. I Boris Johnsons åldersgrupp, han är 55 år, är siffran något lägre, 46 procent.

Han får förstås den bästa vård landet kan erbjuda. Men nyheten att han behöver intensivvård har kommit som en chock för britterna.

Vi har ju sett andra fall med kända människor som fått coronaviruset och odramatiskt tillfrisknat. Som skådespelaren Tom Hanks.

Boris Johnson meddelade den 27 mars att han testats positiv för corona. Han isolerade sig i lägenheten på Downing Street, men fortsatte arbeta på distans och ledde regeringsarbetet via video.

Och han lade ut filmer på Twitter till britterna. Samma rufsiga kalufs, samma optimism. I fredags uppmanade han folk att inte samlas i parkerna under helgen.

Samma dag sa hans rådgivare att Boris Johnson antagligen skulle kunna lämna isoleringen under helgen. Symptomen var milda hette det från Downing Street. 

I söndags kväll talade drottning Elizabeth II till nationen, ett lugnande, samlande ögonblick. Men så kort därefter kom beskedet att Boris Johnson förts till sjukhus. Ett besked som blev desto mer chockartat eftersom det var så oväntat.

Men det är just efter en vecka som coronaviruset ofta utvecklas till något värre och aggressivare hos en del sjuka. Och Boris Johnsons hosta hade inte gått över. Han fick svårare att andas. I måndags kväll var det tillräckligt allvarligt för intensiven.

En av de sista sakerna Boris Johnson gjorde var att ge utrikesminister Dominic Raab uppgiften att ta över i stället för honom ”där det är nödvändigt”. Storbritannien har ingen skriven konstitution som slår fast vem som tar över ifall premiärministern exempelvis blir svårt sjuk.

Utrikesminister Dominic Raab tar tillfälligt över för premiärminister Boris Johnson.Foto: XINHUA / XINHUA/SIPA USA SIPA USA

Dominic Raab var en stark anhängare av Brexit och en av Boris Johnsons förtrogna. Han avgick som Brexit-minister under dåvarande premiärministern Theresa May i protest mot det föreslagna utträdesavtalet.

När Boris Johnson i stället flyttade in på Downing Street nummer 10 så utsåg han genast Raab till utrikesminister. En post Raab fick behålla efter den senaste regeringsombildningen efter storsegern i parlamentsvalet i december i fjol.

Det valet var en enorm triumf för Boris Johnson. Han lockade även över många traditionella labourväljare. I slutet av januari lämnade Storbritannien EU.

Detta skulle bli året då Boris Johnson och britterna förhandlade med EU om sitt framtida förhållande. Det lär nu behöva skjutas på framtiden. Även EU:s förhandlare Michel Barnier har exempelvis insjuknat i coronaviruset.

Men Boris Johnson har nu den viktigaste kampen av alla att utkämpa. Den för sitt eget liv.

Han har någon annan att kämpa för också. Han ska bli pappa igen i början av sommaren. 

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.

USA:s president skickar hälsningar till Storbritanniens premiärminister.