Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Boris Johnson förlorade första ronden om brexit

Mats Larsson om vad som händer i brittiska parlamentet.
Många har protesterat senaste dagarna.Foto: MARTYN WHEATLEY / I-IMAGES / POLARIS POLARIS IMAGES
Boris Johnson.Foto: XINHUA/AVALON.RED / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED B950

Premiärminister Boris Johnson åkte på en rejäl snyting på en gång.

Så vad händer nu med Brexit och talet om nyval?

Expressen reder ut.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Så vad var det som egentligen hände i natt?

Det brittiska parlamentet röstade igenom att ta kontrollen över lagstiftningsprocessen. I vanliga fall ligger denna hos den brittiska regeringen och premiärministerns parti har i regel egen majoritet i det brittiska parlamentet så sådant här händer ytterst sällan.

Hur kunde det ske?

Hela 21 konservativa parlamentsledamöter valde att byta sida och rösta med oppositionen. Där finns flera tunga namn som förre finansministern Philip Hammond och veteranen Kenneth Clarke. Gemensamt för dem är att de fruktar att priset för en hård brexit skulle bli för högt, och en hård brexit är vad Boris Johnson säger sig beredd att genomföra.

Hur reagerar Boris Johnson på detta avhopp?

Definitivt inte med lugn och ro. De 21 rebellerna avstängs nu från det konservativa partiet, men kan sitta kvar i parlamentet som oberoende fram till nästa val. En påminnelse om hur brexit splittrat de Konservativa. En av avhopparna var för övrigt Nicholas Soames, barnbarn till Winston Churchill.

Nyval väntar om parlamentet stoppar hård brexit, enligt brittiska medier.

Okej, så nu har alltså parlamentet kontrollen, vad tänker de göra?

De ska försöka förhindra en hård brexit den 31 oktober. Det förslag som kommer att debatteras i dag - och som säkerligen kommer att gå igenom - går ut på att Boris Johnson ska tvingas enligt lag att vända sig till EU och begära att brexit skjuts upp från den 31 oktober till den 31 januari 2020 ifall nu inget utträdesavtal antagits senast den 19 oktober.

Har inte Boris Johnson sagt att han tror sig kunna förhandla fram bättre villkor med EU och få ett nytt avtal?

Det är vad han säger. Få tror honom. Han menar att hotet om en hård brexit kommer att få EU att vika ner sig vd EU-toppmötet den 17 och 18 oktober och gå med på ändringar i det utträdesavtal som blev framförhandlat med Theresa Mays regering men som hon sedan aldrig fick igenom det brittiska parlamentet.

Så vad säger Boris Johnson om parlamentet nu röstar igenom rätten att tvinga premiärministern att begära mer tid från EU?

Kommer inte att hända, hävdar han. Om parlamentet nu går emot honom så har han för avsikt att utlysa nyval och det med det snaraste. 15 oktober är det datum som nu diskuteras.

Kan Boris Johnson ensam bestämma att det blir nyval?

Nej. Den makten hade brittiska premiärministrar fram till 2011 då en ny lag antogs som säger att parlamentet måste godkänna ett nyval och det med två tredjedels majoritet.

Kommer två tredjedelar av parlamentet att göra det?

Normalt borde det inte vara några problem. Oppositionen - läs Labour och Jeremy Corbyn - vill ju komma till makten och har flera gånger krävt nyval. Men Corbyn säger nu att Labour bara kommer att rösta för nyval sedan parlamentet röstat igenom om att begära uppskov med brexit och att detta blivit lag.

Har Jeremy Corbyn anledning att frukta ett nyval?

Ja. Labour ligger inte särskilt bra till i mätningarna. De Konservativa har en ledning med cirka åtta procentenheter. Det brittiska valsystemet gynnar de största partierna, så även om mindre partier som Liberaldemokraterna och Nigel Farages Brexit parti också ligger hyfsat högt i mätningarna (cirka 19 respektive 14 procent) så finns en chans för Boris Johnson att vinna en egen majoritet.

Och vad skulle en sådan valvinst för de Konservativa betyda?

Det är svårt att se hur det skulle finnas tid att omförhandla utträdesavtalet, något EU alltid sagt nej till. Boris Johnson går till val på att lova brexit den 31 oktober och sannolikheten är då hög att vi får en hård brexit i höst. 

Och vad händer om parlamentet röstar emot ett nyval?

Då sitter Boris Johnson tills vidare fast i sin minoritetsregering och ska enligt det beslut som parlamentet fattat vända sig till EU och begära mer tid för brexit. Kommer att han göra detta? Det vet bara Boris Johnson.

Beslutade inte premiärministern för att stänga ner parlamentet?

Det stämmer och det väckte mycket kritik. Men det sker inte förrän nästa vecka. Det är därför det är bråttom, bråttom nu för parlamentsledamöterna att agera. Den första ronden vann de över Boris Johnson. Nu börjar rond två.

SE MER: Här förlorar Boris Johnson sin majoritet i parlamentet – när ledamoten Phillip Lee rent fysisk går över från regeringen till oppositionen.