Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Boris har chans på makten – om han inte fäller sig själv

Ny klippt och fin. Boris Johnson är favorit att ta över efter Theresa May och har skaffat sig en prydligare image.Foto: ANDY RAIN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

BUDAPEST. Det räcker med förnamnet:

Boris.

Och Storbritanniens näste premiärminister heter med stor sannolikhet just så om nu inte Boris Johnson lyckas lägga krokben på sig själv.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det märks att det är allvar nu. Den 54-årige Boris Johnson har till och med tyglat sin bångstyriga, blonda kalufs.

Han vet att han toppar mätningarna, han vet att detta är hans bästa chans att få flytta in på adressen han så länge eftersökt, 10 Downing Street. Theresa May avgår i dag som partiledare för det Konservativa partiet men stannar kvar som premiärminister till dess att en efterträdare är utsedd.

Donald Trump gillar Boris Johnson

Det var därför Boris Johnson också valde att bara tala med president Donald Trump på telefon i stället för ett personligt möte i veckan. Trump gillar Boris, men britterna är inte lika förtjusta i den amerikanska presidenten.

Det var inte Boris Johnson heller i början. Trump gillade inte vad Londons borgmästare Sadiq Khan hade att säga om honom inför besöket, men Boris Johnson var inte snällare han när han hade samma jobb:

– Han är inte klok i huvudet, sa Johnson då.

Boris Johnson var först negativ till Donald Trump, men har sedan ändrat sig.Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN

Han sa också att Trump inte var lämplig att bli vald till USA:s president. Men sedan dess har han ändrat sig och sagt snällare saker. Som:

– Jag har blivit mer och mer övertygad om att det finns en metod i hans galenskap.

Framför allt gillar Boris Johnson Trumps inställning i Brexit-frågan. Det är ju på den han själv byggt den språngbräda som ska ta honom till premiärministerposten.

Ambitiös har han alltid varit från det att han som barn ville bli ”Världens kung”. Han är utbildad vid de finaste av engelska institutioner, Eton och Oxford, men i politiken blev han omkörd av sin några år yngre kollega David Cameron.

Valdes till borgmästare i London

Boris Johnson började sin karriär som journalist och gjorde sig ett namn i Bryssel där han var EU-korrespondent för Daily Telegraph. Han skrev många överdrivna, negativa historier om vad EU-byråkraterna ville och bidrog till att förstärka britternas skepsis till EU.

Han blev ett namn på allvar när han 2008 lyckades bli vald till Londons borgmästare, en imponerande vinst för en konservativ politiker. Men hans folkliga, humoristiska stil går hem bland många.

Länge tonade han dock ner möjligheterna att han skulle bli premiärminister:

– Som jag brukar säga, mina chanser att bli premiärminister är något högre än att bli halshuggen av en frisbee.

En tårfylld Theresa May meddelar sin avgång som premiärminister. Foto: STEVE BACK/REX / STEVE BACK/REX REX

Men Brexit blev hans chans. Han var den sista bland de tunga konservativa att välja sida. Han förklarade sig i en krönika i Daily Telegraph - han skriver där varje vecka  - men hade även en färdigskriven variant där han tog ställning för att britterna borde stanna i EU.

Boris Johnson blev Brexit-kampanjens stjärna. Han bidrog onekligen till att Brexit-sidan vann.

Men han var inte beredd på vinst själv, och framför allt inte beredd på att David Cameron skulle avgå på en gång.

Hamnade i knipa som utrikesminister

Han hade en lysande chans att nu kliva fram och ta över. Men allt kollapsade när hans närmaste allierade övergav honom och han kastade in handduken. Theresa May drog det längst strået i stället.

Boris Johnson blev överraskande utrikesminister men hamnade ofta i knipa med sin stora mun. Han avgick i juli fjol i protest mot Theresa Mays Brexit-planer. Så här kritiserade han henne i september i en artikel i Mail on Sunday:

– Vi har spänt fast ett självmordsbälte kring den brittiska konstitutionen och gett avtryckarknappen till Michel Barnier (EU:s Brexitförhandlare).

Boris Johnson i sin mer bångstyriga frisyr.Foto: VICKIE FLORES/LNP/REX / VICKIE FLORES/LNP/REX REX

Han har fortsatt angripa regeringens Brexitpolitik i sina kolumner och ibland skrivit saker som rört upp känslorna (som när han skrev att muslimska kvinnor i heltäckande slöjor ser ut som brevlådor).

Boris Johnson populär i Konservativa partiet

Det är i slutänden de cirka 125 000 partimedlemmarna i det Konservativa partiet som röstar fram vinnaren, och där är Boris Johnson mycket populär och ses som den stora favoriten.

Men det är de drygt 300 konservativa parlamentsledamöterna som först i en serie omröstningar ska minska ner antalet kandidater till två. De är elva i dag.

Och Boris Johnson är inte så populär där. Han ses som en självgod clown som i alla lägen tänker på sig själv. Å andra sidan vet de att Boris Johnson antagligen är den enda som kan ta sig an både Labours Jeremy Corbyn till vänster och Nigel Farage till höger.

Boris Johnson var utrikesminister i Theresa Mays regering. Här syns de tillsammans i Bryssel 2017.Foto: THIERRY CHARLIER / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

– Han är kandidaten att ta till i ett nödläge då glaset måste krossas, säger Tim Bale, professor i statskunskap vid Queen Mary University till New York Times.

– Elden har startat och det Konservativa partiet är genuint bekymrat.

Brandman Boris? Vi får se.

Detta händer nu:

Startskottet har gått, nu startar kampen om vem som ska efterträda Theresa May.

Detta är vad som kommer att hända.

Det brukar gå snabbt när britterna byter premiärminister. Om det styrande partiet förlorar ett parlamentsval så flyttar premiärministern ut redan dagen efter.

Men Theresa May avgår inte på grund av en valförlust utan för att hennes Brexit-politik misslyckats.

Därför måste nu en ny konservativ partiledare utses, och därför bor May kvar på Downing Street nr 10 till dess att efterträdaren är utsedd.

Sådant kan ta tid. När David Cameron blev vald 2005 tog det tre månader. Men denna gång hoppas de Konservativa vara klara i slutet av juli.

Många är hursomhelst kallade. Det räcker att vara parlamentsledamot och ha åtta kolleger i parlamentet som nominerar för att få ställa upp.

De var 13 som mest, men två har hoppat av. Av de elva som vill kandidera är två kvinnor. Förre utrikesministern Boris Johnson är storfavorit, men det kan mycket väl bli någon av de andra tio, de Konservativa har överraskat förr.

Bland kandidaterna finns utrikesminister Jeremy Hunt, miljöminister Michael Gove, förre Brexit-ministern Dominic Raab. De allra flesta är för Brexit.

Denna skara måste minska. Alla de 313 konservativa parlamentsledamöterna har rösträtt och en serie omröstningar kommer att äga rum, med start nästa fredag.

För varje omgång så sållas de som fått minst röster bort. Omröstningar är planerade att äga rum den 13, 18, 19 och 20 juni.

När det återstår bara två kandidater, så får partiets cirka 125 000 medlemmar slutligen säga sitt. De röstar fram vinnaren av de två. 

Om en av finalkandidaterna drar sig ur - det gjorde Andrea Leadsom 2016 när Theresa May vann - så behövs ingen medlemsomröstning

Så fort en vinnare är klar, så tar han eller hon automatiskt även över som premiärminister och flyttar in på 10 Downing Street. Målet är att detta ska vara klart i slutet av juli.

Sedan får vi se hur länge det varar. Brexit kommer att fortsätta vara den stora huvudvärken och kan mycket väl fälla en ny regering.