Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mats Larsson

Bidens luddiga svar har ökat risken för krig

President Joe Biden.
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

Avskräckning är ett viktigt redskap för att förhindra att krig utbryter.

Då gäller det att budskapet är tydligt.

President Joe Biden var raka motsatsen i sin presskonferens i natt.

Och han ökade därmed troligen risken för att Ryssland agerar mot Ukraina.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Avskräckning - deterrence på engelska - var ett nyckelord under det kalla kriget och då handlade det ofta om kärnvapen. Både USA och Sovjet visste att motparten skulle svara med vedergällning ifall dessa domedagsvapen kom till användning.

Det var ett tydligt budskap. USA och Sovjet visste var de hade varandra.

Ryssland har mobiliserat vid Ukrainas gräns och president Joe Biden har tidigare varnat och hotat Moskva med mycket kraftiga sanktioner om Moskva skulle gå till angrepp mot Ukraina.

När amerikanska reportrar blivit briefade den senaste tiden har de fått veta att USA inte tänker göra någon skillnad på en fullskalig invasion eller en mindre rysk offensiv mot delar av Ukraina.

– En invasion, är en invasion, är en invasion, som en UD-källa ska ha uttryck det enligt New York Times.

Ett tydligt budskap. Men det var inte vad president Joe Biden hade när han natten mot torsdag svensk tid höll en två timmar lång presskonferens med anledning av att han nu suttit ett år vid makten.

Han fick - föga förvånande - frågor om det spända läget och risken för att Ryssland angriper Ukraina.

Men Biden verkade - till skillnad från UD-källan - göra skillnad på en fullskalig invasion och mindre ingrepp.

– Jag tror att ni kommer att se att Ryssland kommer att hållas ansvarigt om de invaderar, och det beror på vad de gör. Det är en sak om det är ett mindre intrång och vi måste kämpa om vad vi ska göra och inte göra.

Biden fick en chans att förklara sig. En reporter undrade senare om presidenten just gett ”grönt ljus” till Putin att genomföra offensiva aktioner genom att säga att mindre intrång inte är så allvarligt.

Biden missade svaret igen och trasslade in sig i resonemang att det kan bli svårt att behålla enigheten inom Nato eftersom USA och Europa även kommer att påverkas negativt av ekonomiska sanktioner mot Ryssland.

Joe Biden verkade heller inte ha bestämt sig för vad han tror kommer att hända. Han sa först att han tror att Putin kommer att anfall Ukraina, men sa senare att hans administration ännu inte dragit någon bestämd slutsats om huruvida Putin bestämt sig.

Bidens presstalesperson, Jen Psaki, försökte senare förtydliga, men det var så dags det. Skadan var skedd.

Kiev hade exempelvis med förfäran följt presskonferensen. CNN rapporterade att regeringskällor i Kiev var ”chockade över att Biden gett ett grönt ljus till Vladimir Putin på det här viset”.

Kritiken från republikanskt håll i USA lät hellre förstås inte vänta på sig. Michael McCaul från Texas är medlem i representanthusets utrikesutskott och kallade Biden uttalanden för en katastrof.

Även säkerhets- och utrikesexperter som Richard Haas - ordförande i Council of Foreign Relations och veteran från både demokratiska och republikanska administrationer - sa att han inte förstod Bidens logik.

Hans slutsats: Biden har försvagat avskräckningen och sannolikheten för en diplomatisk lösning har minskat.

Ukrainska källor uppger också för CNN att den ryska militära uppladdningen nu är ”nästan klar” och att en militär invasion kan komma när som helst.

Joe Biden har alltid haft problem med att tänka högt, och använda 25 ord när fem skulle ha räckt. Det har inget med åldern att göra, men många republikaner anklagar honom för att i praktiken vara senil.

Demokraterna kunde möjligen glädjas åt att han hade energi och uthållighet nog att möta pressen och svara på frågor i cirka två timmar. Men en del av svaren lämnade onekligen en hel del att önska.

Biden har sedan i augusti och det kaotiska uttåget från Afghanistan rasat kraftigt i popularitet. Den höga inflationen, fortsatta problem med pandemin, kraftigt ökad grov brottslighet bidrar till det djupa missnöjet.

USA:s förra försvarsminister Donald Rumsfeld brukade säga att om historien lärt oss något så är det att ”svaghet är provocerande”, det uppmuntrar personer att göra saker de annars inte skulle ha gjort.

Svaghet är precis vad Biden nu anklagas för. Och ukrainarna fruktar att Putin låter sig provoceras.