Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Biden mot klar seger – men få vågar säga det

Hör Expressens Mats Larsson om valspurten i USA.
Joe Biden går mot en jordskredsseger – men få vågar säga det, skriver Expressens Mats Larsson.Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN

Så gott som alla blev brända 2016.

Därför är det så få som vågar säga följande 2020:

Det kan bli en jordskredsseger för Joe Biden den 3 november.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det är inte så underligt att det inte talas så mycket om sannolikheten för att Joe Biden vinner en utklassningsseger över Donald Trump i årets amerikanska presidentval.

De flesta kommentatorer och politiska experter förutspådde en klar Hillary Clinton seger 2016 och vill ju inte stå där med byxorna neddragna en gång till.

Det ligger heller inte i demokraternas intresse att vara överdrivet optimistiska. Det riskerar leda till att deras väljare blir självbelåtna, tar ut segern i förskott och struntar i att rösta.

Och Donald Trump kan förstås inte offentligt acceptera tanken att han går mot ett nederlag. Han inleder sin valkampanj igen i dag i Florida efter sjukdomen. Han har bara tre veckor på sig att vända detta nu.

Men det märks på ledande republikaner att oron börjar stiga rejält. När senatsledaren Mitch McConnell medger att han inte besökt Vita huset sedan den 6 augusti eftersom han fruktar corona, så är det illa.

Eller när senator Ted Cruz i en tv-intervju varnar för att valet för republikanerna kan bli ”ett blodbad av Watergate-proportioner”.

Och Wall Street Journals krönikör Peggy Noonan – hon var talskrivare åt Ronald Reagan – undrar om vi är på väg mot en jordskredsseger för Biden i ett land som inte producerar jordskredssegrar längre.

Senast var 2008 då Barack Obama tog hem 365 av 538 elektorer. Han ledde med 7,6 procentenheter över John McCain i de sista mätningarna före valdagen. Biden har en större ledning nu. Om vi haft sådana här siffror för 20 år sedan skulle de flesta säga att valet i praktiken är avgjort.

Men det är inte bara den stora ledningen som Joe Biden har i de nationella mätningarna som börjar få republikanerna att misströsta. Det är signaler som att det dyker upp mängder av Biden-skyltar i trädgårdar där Trump-skyltarna dominerade för fyra år sedan.

Och så har vi kvinnorna. Det finns många mätningar som tyder på att amerikanska kvinnliga väljare har tröttnat rejält på Donald Trump. Ta Washington Post/ABC News senaste mätning.

Biden leder över Trump med 54 mot 42 procent nationellt. Men bland kvinnor är gapet hela 59 mot 36. Bland män är siffrorna 48 lika.

Vi ser något liknande bland USA:s äldre, de över 65. Den väljargruppen gav Trump segern med tio procentenheter 2016. Nu är det i stället Biden som leder den gruppen med minst lika stor marginal.

Och Trump får rejält stryk i den valfråga som oftast hamnar i topp, coronaviruset. Det är amerikaner över 65 som betalt det högsta coronapriset. Och det vimlar av pensionärer i Florida, ett av de största prisen i valet.

Trump har dessutom problem med pengarna. Han har ställt in all tv-reklam i viktiga nyckeldelstater som Ohio och Iowa. Samtidigt satsar Biden på tv-reklam i delstater som Georgia och Texas, delstater som länge varit säkra för republikanerna.

Det tål att upprepas att Trump överraskade så gott som alla 2016. Hillary ledde i mätningarna, även på delstatsnivå där hon sedan förlorade. Han går aldrig att räkna ut. Tre veckor med Trump är en evighet.

Men Bidens ledning är större än Hillary Clintons och Trump är inte längre ett oprövat kort som väljarna kan projicera sitt hopp på om den framgångsrika affärsmannen som ska fixa allt i Washington.

USA har levt med Trump i Vita huset snart fyra år. Har sett resultatet. Så här skriver Peggy Noonan i Wall Street Journal, och hon är alltså republikan:

”Om Joe Biden vinner stort, så kommer en del av orsaken, kanske den större delen, att vara att han helt enkelt är normal. Inte för att han är ”en så framgångsrik lagstiftare” eller att han är ”framtidens man” eller ”karismatisk” eller ”varm” eller ”har en sådan rörande bakgrundshistoria.

Nej. Han är normal. Och folket saknar normalt, så mycket”.

Jag tror hon har rätt.

Slutligen, en storseger för Biden skulle också göra det mycket svårt för Trump att ifrågasätta valresultatet. Det kan ge ett normalt maktskifte.

Oro i USA för en andra våg.