Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mats Larsson

Beckham tvättar för fullt åt Qatar

Magdalena Eriksson gick ut och kritiserade det svenska herrlandslagets bristande engagemang i Qatar-frågan. Nu kommenterar hon situationen.
Foto: BALKIS PRESS/ABACA / STELLA PICTURES/BALKIS PRESS/ABACA
Foto: KAI PFAFFENBACH / REUTERS BILDBYRÅN

Det är mycket sport, spänning och glamour nu från Qatar.

Precis som landets ledare vill ha det.

De hoppas att det ska skapa en bättre image av landet.

Det kallas sportswashing.

David Beckham tvättar för fullt åt Qatar och får över en miljard kronor i ersättning.  

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

David Beckham var på plats igen i den lilla Gulfstaten i helgen. Det var viktiga dagar i Qatar.

För första gången stod nämligen landet som värd för Formel 1, det senaste exemplet på hur Qatar storsatsar på stora idrottsevenemang. Och Beckham var där, förstås.

David Beckham på plats i Qatar när landet ordnade sitt första Formel 1 lopp. Till höger den brittiska Formel 1 legenden Jackie Stewart.
Foto: NOUSHAD THEKKAYIL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Han får över 160 miljoner kronor per år av Qatar för att vara goodwill-ambassadör för landet och ansiktet utåt inför fotbolls VM som Qatar står som värd för nästa år. Det var i söndags - samtidigt som Lewis Hamilton vann F-1 loppet - exakt ett år kvar till att fotbolls VM inleds.

De åtta fotbollsarenorna som landet byggt står i stort sedan redan klara. Finalmatchen den 18 december 2022 äger rum på Losail stadion, i närheten av den bana där Formel 1-loppet ägde rum.

Lewis Hamilton vann helgen Formel 1 lopp i Qatar. Loppet sammanföll med att det var exakt ett år sedan kvar till att fotbolls VM invigs.
Foto: XAVI BONILLA/LIVEMEDIA/SHUTTERSTOCK / XAVI BONILLA/LIVEMEDIA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Beckham hade sällskap på Formel 1-loppet av bland annat Nasser al-Khelaifi, ägare sedan 2011 till fotbollsklubben Paris Saint-Germain, en klubb som Beckham själv spelat för.

Så de känner varandra sedan länge, och Beckham har redan innan han fick sitt tioårskontrakt med Qatar – ja, det är värt över 1,6 miljarder kronor – talat väl om fotboll och Qatar. Så här sa han exempelvis 2019.

– Jag tror att som spelare och fan så kommer du att vilja besöka VM med alla dess fantastiska anläggningar, säkra anläggningar, fina hotell och fantastisk kultur. Det är vad Qatar handlar om.

Ljuva ord förstås för Nasser al-Kelaifi, emiren av Qatar och andra som satsat enorma pengar och resurser på att ge Qatar fotbolls-VM och andra stora idrottsevenemang.

Drönare över Doha bildar en fotboll i luften.
Foto: BALKIS PRESS/ABACA / STELLA PICTURES/BALKIS PRESS/ABACA

Qatar är heller inte den enda Gulfstaten som expanderar inom idrotten. Formel 1 går denna säsong exempelvis även i Saudiarabien för första gången.

Och flera av Europas största fotbollsklubbar ägs av de rika länderna kring Persiska viken som pumpar in miljoner. Qatar köpte PSG redan 2011, Abu Dhabi kontrollerar Manchester City och Saudiarabien har gett sig in i leken och köpte i höstas Newcastle United.

Och dessa auktoritära länder gör det inte bara för idrottsintressets skull. Det ses tvärtom som uppenbara exempel på det som kallas sportswashing på engelska, att försöka förbättra ett lands image genom idrottsevenemang och satsningar.

– Det är ingen hemlighet att de rika länderna i Mellanöstern ser sport på högsta nivå som ett sätt att försöka ändra sitt anseende, och Formel 1 loppet i Qatar är precis det, säger Sacha Deshmukh, chef för Amnesty i Storbritannien.

– Ett annat försök är de enorma summor man investerat i fotbollsklubben Paris Saint-Germain. Landet försöker tydligen förvandla sig till en sportens supermakt.

Men allt har inte gått Qatars väg. Långt därifrån. Misstankar fanns redan från början att allt inte gått rätt till när dåvarande Fifa chefen Sepp Blatter i december 2010 tillkännagav att Qatar skulle arrangera VM 2022.

Det fick ordentliga konsekvenser. Inte minst för Fifa. Många är de mäktiga där som fallit, Blatter inte minst. 

Och Qatar har också fått strålkastarljuset på sig på ett sätt som inte bara varit positivt. Qatar är ett litet land där bara cirka tio procent av invånarna är medborgare i landet.

Cirka två miljoner däremot är migrantarbetare, de som byggt landets nya infrastruktur och arenor. Till ett mycket högt pris.

En grupp migrantarbetare framför en av fotbollsarenorna i Qatar. Bilden togs 2019.
Foto: HASSAN AMMAR / AP TT NYHETSBYRÅN
Qatar har byggt åtta fotbollsarenor för VM i fotboll.
Foto: CORINNA KERN / REUTERS BILDBYRÅN

Enligt officiella siffror i Qatar har bara 38 personer avlidit i arbetsplatsolyckor i bygget av fotbollsarenorna. Men enligt en undersökning i Guardian kan uppemot 6 500 migrantarbetare ha förlorat livet sedan 2010.

Sant är att landet antagit nya lagar som ska förbättra migrantarbetarnas arbetsvillkor. En lagstadgad minimilön på cirka 2 000 kronor infördes 2020 och ett ökänt system där arbetarna inte kunde byta företag har avskaffats. Åtminstone i teorin.

En färsk rapport från Amnesty under hösten visade att många problem kvarstår och att det fortfarande är svårt för många migrantarbetare att byta jobb. Dessutom var det många av idrottsbyggena inför VM färdiga när reformerna trädde i kraft.

Qatar har också lovat att homosexuella inte kommer att ha några problem när de besöker Qatar under fotbolls-VM, men detta är fortfarande ett land där homosexualitet är förbjudet.

Så ja, kritiken har varit hård mot exempelvis David Beckham att han ”sålt” sig till Qatar.

– Hans beslut att agera som ambassadör för en homofobisk regim som Qatar är ett hårt slag, säger HBTQ-aktivisten Peter Tatchell till Telegraph Sport.

Tummen upp för Qatar, från David Beckham. Det får han kritik för.
Foto: DARKO BANDIC / AP TT NYHETSBYRÅN

Kampanjgruppen End Sportswashing har också kritiserat Beckham och säger att han ”i stället borde använda sin position för att rikta uppmärksamheten mot Qatars brott mot mänskliga rättigheter och behandling av migrantarbetarna”.

Nasser al-Khater, vice ordförande i den kommitté som ansvarar för fotbolls VM i Qatar, anser att landet blivit orättvist behandlat.

– Om man tar hänsyn vilken region vi ligger i, så har Qatar gått i bräschen med alla reformer som genomförts. Många framsteg har ägt rum som inte syns i rapporter från Human Rights Watch eller Amnesty.

Nasser al-Khater tycker att Qatar fått orättvist mycket kritik .
Foto: VADIM GHIRDA / AP TT NYHETSBYRÅN

Sanam Vakil på tankesmedjan Chatham House, menar också att Qatars beslut att arrangera fotbolls-VM också ska ses som ett geopolitisk beslut, ett försöka att komma bort från Saudiarabiens skugga. Så här säger hon till the Guardian:

– Det är ett försök att bli relevant, att spela en större roll i världen. VM visar ambition, projicerar makt och ger en känsla att landets medborgare spelar en roll på världsscenen.

Den stora nedräkningen har precis börjat. Samma dag som Formel 1 loppet ägde rum genomfördes en ljusshow med drönare över huvudstaden Doha och en klocka avtäcktes som räknar ner till fotbolls-VM.

Nu tänker Qatar börja skörda frukterna av sin idrottssatsning. Med en leende David Beckham som omslagspojke.

Landslagets svar på Qatar-kritiken:

Janne Andersson och Victor Nilsson Lindelöf samt Håkan Sjöstrand medverkade under tisdagens presskonferens i Aten.