Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mats Larsson

Bara Trump var mer impopulär än Biden

Franska diplomater i USA kallas hem efter Bidens kniv i ryggen på Macron.
USA:s president Joe Biden.
Foto: GRIPAS YURI/ABACA / STELLA PICTURES/GRIPAS YURI/ABACA

Larmklockorna ljuder och fokusgrupperna arbetar för fullt.

Demokraterna vill ha svar på frågan:

Varför går det så dåligt för Joe Biden?

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Den ser onekligen dramatisk ut, opinionskurvan som visar hur populär eller impopulär USA:s 46:e president är efter nio månader på jobbet.

Realclearpolitics sammanställer hela tiden ett genomsnitt över de senaste mätningarna och det ger en rätt tydlig bild över hur amerikanerna anser att Joe Biden sköter sitt jobb.

Pekar åt fel håll. Den röda kurvan visar hur många procent av amerikanerna som anser att president Joe Biden inte sköter sitt jobb. Den svarta kurvan är amerikaner som gör tummen upp.

Den svarta kurvan visar hur många procent som anser att han gör bra ifrån sig, den röda anger hur många som ger honom underkänt. Grafiken bildar numera ett tydligt x, där augusti är den månad då kurvorna byter plats.

Inte så underligt, kanske. Det var ju i augusti som talibanerna erövrade Kabul och USA tvingades under förnedrande former snabbevakuera därifrån.

Men Afghanistan toppar inga nyhetssändningar längre i USA, skapar inga större rubriker. Ändå har Bidens siffra inte återhämtat sig, tvärtom. Gapet bara ökar mellan de som gör tummen ner (52,5 procent) och de som gör tummen upp (43 procent).

Faktum är att bara en nyvald president i modern tid haft sämre siffror än Joe Biden efter nio månader i Vita huset. Donald Trump.

Men Trumps kurva såg annorlunda ut än Bidens. Han var enkelt uttryckt impopulär under hela sin tid som president. Han låg aldrig på plus i Realclearpolitis sammanställning. Men han hade också hela tiden en hängiven, stabil bas.

Joe Biden har tappat största delen av stödet bland oberoende väljare, de som ibland röstar på demokraterna, ibland stödjer republikanerna. Det är illa nog, för de avgör ofta valen.

Men Biden har också rasat en hel del bland grupper där demokraterna i regel är starka. Enligt opinionsinstitutet Pew har det största raset skett bland afroamerikanska väljare (-18 procent) och latinoväljare (-16 procent).

När tidningen Washington post talar med svarta väljare i Georgia så uttrycker många av dem frustration över vallöften som de anser inte blivit infriade och att demokraterna i kongressen inte klarat av att rösta igenom sina stora satsningar på välfärd och infrastruktur.

Bilderna från gränsen mot Mexiko där migranter från Haiti behandlats hårt har upprört många amerikanska afroamerikaner.
Foto: FELIX MARQUEZ / AP TT NYHETSBYRÅN

Bilderna från gränsen mot Mexiko där migranter från Haiti (de flesta svarta) behandlats hårt och snabbdeporterats har också upprört många amerikanska afroamerikaner.

Migrantkrisen vid den mexikanska gränsen är samtidigt en fråga som republikanerna och Donald Trump använder som vapen emot Biden. De framställer honom som allför tam i invandringsfrågan.

Men när fokusgrupper som arbetar för demokraterna intervjuat personer så har enligt Politico ett annat ämne stuckit ut. Pandemin och de fortsatta svårigheterna som USA kämpar med.

Klagomålen handlar om allt från uteblivna leveranser till underbemannade restauranger. Pandemin skapar mängder av störningar i ekonomin och Biden har haft svårare att övertyga amerikanerna om vikten av att vaccinera sig än han kanske anade.

USA släpar exempelvis efter Europa. I USA är drygt 55 procent av amerikanerna dubbelvaccinerade, mot 64 procent i Tyskland, 66 procent i Sverige och hela 85 procent i Portugal.

Äldre erbjuds nu en tredje dos i USA, men det har snarast bara ökat motståndet bland de som inte vill ha något vaccin. Många skeptiker tycker det bekräftar att forskarna inte vet allt det påstår sig veta om vaccinet.

Samtidigt fortsätter sjukdomen att kräva många döda, så gott som alla ovaccinerade. Över 1 800 per dag så sent som förra veckan. I USA har covid-19 skördat fler liv än spanska sjukan, över 730 000 liv.

Simon Rosenberg, politisk strateg för demokraterna, kallar Bidens ras för ”alarmerande” och ”seriöst”.

– Men det kan vända, säger han till Politico. Det kommer dock inte att vända bara för att han får igenom ett par paket i kongressen. Han måste få kontroll på covid-19.

Och marginalen är försvinnande liten för demokraterna. Det är ett drygt år kvar till mellanårsvalet och det räcker att demokraterna förlorar en senatsplats så går kontrollen där över till republikanerna.

Den nyvalde presidentens parti brukar dessutom historiskt sett lida nederlag vid det första mellanårsvalet. Och det gäller alltså även för presidenter som är betydligt populärare än vad Joe Biden nu är.

Biden hinner vända detta än, men för tillfället pekar siffrorna åt helt fel håll. 

Se mer

Expresidenten gick till attack mot Joe Biden direkt under sitt tal i Iowa