Mats Larsson

Attacken är en dröm för terrorgrupperna

Analytikern Thina Saltvedt gästade Di TV:s program Börsmorgon för att ge sin syn på hur oljepriserna påverkas av drönarattackerna.
Stora eldslågor slår upp efter anfallet mot Saudiarabiens oljeanläggningar natten mot lördag. Huthi-rebellerna säger att de anföll med drönare.
Foto: SOCIAL MEDIA / REUTERS TT NYHETSBYRÅN
President Donald Trump misstänker att Iran ligger bakom attacken mot Saudiarabien.
Foto: JOSE LUIS MAGANA / AP TT NYHETSBYRÅN

Så är det Iran eller huthierna som låg bakom attacken mot oljeproduktionsanläggning i Saudiarabien?

Vi vet inte än.

Men det är lite pest och kolera över svaret.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Terrornätverket al-Qaida försökte redan 2006 angripa den väldiga oljeproduktionsanläggning i Abqaiq i Saudiarabien med självmordsbombare. De misslyckades.

Men det var inte så konstigt att de försökte. Abqaiq är den största anläggningen i sitt slag i världen.

Och vi såg effekterna på oljemarknaden i dag efter helgens koordinerade angrepp. Så här mycket har priset inte stigit på en dag sedan 1990 och oroligheterna efter Iraks invasion av Kuwait.

Men det var inte självmordsbombare denna gång. Det var angrepp från luften. Vittnen i Abqaiq säger sig ha sett drönare före explosionerna. Kortdistansrobotar kan också ha varit inblandade.

Trots att huthirebellerna i Jemen snabbt tog på sig ansvaret för attacken, så gick USA:s utrikesminister Mike Pompeo redan i lördags ut och anklagade Iran för att ligga bakom attacken.

President Donald Trump varnade sedan på söndagen i en tweet att USA var ”laddat och klart” ifall det skulle komma en bekräftelse att drönarna/robotarna i själva verket kom från Iran.

Så värst mycket bevis för detta har inte Trump-administrationen lagt fram. Den största skadorna vid Abqaiq ska enligt källor till Washington Post ha uppstått vid den nordvästra eller västra sidan av anläggningen, inte den södra som vore mer logiskt om attacken kom från Jemen.

President Trump betalar i sådana här lägen också ett pris för sina många lögner och halvsanningar. Vem litar på hans ord? Och utrikesminister Pompeo är hans mycket trogna undersåte.

Därmed inte sagt att de nödvändigtvis har fel i sina misstankar. Den oro som vi nu upplever på oljemarknaden är precis vad Teheran önskar som straff för de återupptagna amerikanska sanktionerna mot Iran.

Rökpelare stiger upp från oljeproduktionsanläggningen i Abqaiq.
Foto: ANONYMOUS / AP TT NYHETSBYRÅN

Mycket tyder också på att det var Iran som tidigare i år genomförde angrepp mot sex oljefartyg i Persiska viken med omnejd. Spänningen har höjts betydligt det senaste halvåret.

Och minns att Donald Trump var ytterst nära att bomba mål i Iran som svar på att Iran i juni sköt ner en amerikansk drönare. Presidenten drog i sista stund tillbaka anfallsordern.

Om USA skulle hitta bevis för att Iran verkligen låg bakom angreppet i helgen, så ökar definitivt sannolikheten för att vi får se ett militärt svar.

Det finns också en möjlighet att shiamuslimsk milis i Irak låg bakom angreppet, men dessa grupper är nära allierade med Iran och Trump-administrationen har gjort klart att de håller Iran ansvariga för vadhelst irakierna hittar på.

Det som talar emot ett amerikanskt angrepp är att Donald Trump för tillfället hoppas på att få till ett historiskt möte med Irans president Hassan Rouhani när denne nu besöker New York vid öppnandet av FN:s generalförsamling.

Dessutom är superhöken John Bolton borta som nationell säkerhetsrådgivare sedan förra veckan. Han skulle garanterat ha argumenterat för anfall mot Iran.

Men kanske det trots allt är som huthierna säger, att det var drönare utsända från dem i Jemen som genomförde bombanfallen natten mot lördag.

Det är just ingen tröst om det är så. Det vi just bevittnat i Saudiarabien är ett omfattande anfall från luften, ett anfall som för tillfället stängt ner Saudiarabiens största oljeproduktionsanläggning.

Det ledde som väntat till höjt oljepris, och effekten hade säkerligen  blivit än kraftigare om det inte för tillfället funnits en global överkapacitet och att USA de senaste åren kraftigt ökat sin egen produktion av skifferolja.

Men om huthierna ligger bakom så visar detta hur sårbara nationer är för denna nya typ av hot. Det har tidigare bara varit stater som klarat av att genomföra flyganfall av det här slaget.

Drönare - obemannade flygfarkoster - som kan utrustas med bomber är inte längre någon oöverkomlig dröm för grupper som vill sprida död omkring sig. Som IS. 

Om huthierna klarar av det i dag, en icke-statlig aktör om ändock med viktigt stöd från Iran, så kommer terrorgrupper att klara av det i morgon. Och någon brist på måltavlor finns det inte för de hänsynslösa, från fullsatta idrottsarenor till kärnkraftverk, från stadscentrum till oljeanläggningar.

Som sagt ett val mellan pest och kolera.


Mer om attacken i Saudiarabien:

CNN:s Nick Paton Walsh rapporterar om attacken från Teheran, Iran.