Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Att våga eller inte våga – det är frågan

Kataloniens ledare Carles Puigdemont fortsätter tveka.Foto: EMILIO MORENATTI / AP TT NYHETSBYRÅN
Jarl Kulle som Hamlet 1967.Foto: SDS BILDARKIV / SYDSVENSKA DAGBLADET

LONDON

Hamlet var en dansk prins, men han verkar ha en släkting i Katalonien.

Carles Puigdemont fortsätter tveka och vackla.

Nyval hade varit det bästa för Katalonien och Spanien.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Kataloniens ledare Carles Puigdemont gjorde det igen. Han höll ett tal som fick åhörare och journalister att förvirrat klia sig i huvudet om vad han egentligen sagt.

För drygt två veckor sedan gällde frågan om han utropat Kataloniens självständighet eller inte. I dag gällde det om han utlyst nyval i Katalonien eller inte.

Nej, visade sig svaret vara. Han hade övervägt det in i det sista, men eftersom han inte fått något gensvar från Madrid om att i gengäld inte utlösa artikel 155 i konstitutionen i morgon och avsätta honom så ändrade han sig.

Så för tillfället är ingen nöjd. Inte de katalaner som hade hoppats på en tydlig självständighetsdeklaration i dag, inte de som tvärtom hoppats att Puigdemont skulle ta ett steg tillbaka och i stället utlysa nyval.

Sanningen är att Puigdemont målat in sig i ett hörn som han inte längre tycks kunna ta sig ur. Ett av partierna som han styr Katalonien med hade hotat att lämna regeringen om han utlyste nyval.

 

LÄS MER: Inget nyval utlyst i Katalonien

 

Men under fredagen kommer han nu i stället med största sannolikhet att formellt bli avsatt från sin post, när den spanska senaten röstar om att utlösa artikel 155 i konstitutionen. Det är vad premiärminister Mariano Rajoy rekommenderar.

Den spanska regeringen – och landets författningsdomstol – har slagit fast att folkomröstningen som genomfördes i Katalonien den 1 oktober strider mot konstitutionen och att Puigdemont och hans parlament ingen rätt har att utropa självständighet.

Premiärminister Rajoy vill att Katalonien går till nyval inom ett halvår. Om Puigdemont valt att utlysa nyval så hade de i alla fall där hittat något gemensamt, det hade kunna bli en upplyst väg framåt.

Den som bara löst följt utvecklingen från Katalonien kanske tror att en överväldigande majoritet av de cirka sju miljoner invånarna är för självständighet. Röstade inte 90 procent för just det i folkomröstningen den 1 oktober?

Siffran stämmer, men minns då att bara 43 procent av de röstberättigade tog sig till vallokalerna. Spansk nationell polis försökte stoppa röstande och över 800 skadades. De katalaner som inte vill lämna Spanien valde till stor del förstås att inte rösta.

Katalonien höll regionalval senast 2015. Separatistpartier som Carles Puigdemonts valallians Samling och enhet, CiU, lovade att Katalonien skulle hålla en folkomröstning om självständighet ifall de vann valet.

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy vill att Katalonien går till nyval inom ett halvår.Foto: JUAN CARLOS HIDALGO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Valalliansen lyckades till slut bilda en knapp majoritet genom stöd från CUP, ett separatistparti på vänsterkanten. Men dessa partier hade ändå bara stöd från 48 procent av väljarna.

Det vore en sak om separatistpartierna vunnit en förkrossande majoritet vid valet 2015. Så skedde alltså inte. Katalonien är splittrat rätt av, men separatisterna gjorde ändå vad de utlovat och höll folkomröstningen den 1 oktober.

Resultatet har blivit den värsta inrikespolitiska krisen i Spanien sedan demokratins återinförande 1978. Artikel 155 i den spanska konstitutionen har tidigare aldrig använts.

Puigdemont har spelat ett högt spel när han försökt förverkliga sin dröm om ett självständigt Katalonien. Det ser ut att kosta honom jobbet i morgon, kanske till och med friheten. 

Katalonien har redan betalt ett ekonomiskt pris för oroligheterna. Över 1 000 företag har sagt att de tänker flytta sitt huvudkontor till andra delar av Spanien, turistbesöken har minskat med 15 procent denna höst jämfört med i fjol.

Nyval hade gett katalanerna en chans att säga sitt under mer ordnade former, gett parterna mer tid att hitta en utväg. Puigdemont vågade till slut inte ta det steget. 

Han minns väl hur tragiskt Hamlet slutade?