Mats Larsson

Att riva upp avtalet kommer att kosta

Det är alltid känsligt att riva upp stora handelsavtal.

Men nu ser det dessutom ut som om Sverige river upp saudiavtalet eftersom utrikesministern inte fick hålla tal.

Så det här kommer att kosta.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Relationerna mellan Sverige och Saudiarabien har på några dagar gått från svala till direkt usla.

I går stoppade Saudiarabien utrikesminister Margot Wallström från att hålla tal inför arabförbundet i Kairo. Saudierna var sura över Sveriges kritik över landets brott mot mänskliga rättigheter.

Och nu i kväll kom så beskedet att regeringen beslutat att inte förlänga det militära samarbetsavtal som inleddes 2005 och som skulle ha förlängts en ny femårsperiod denna vår.

Miljöpartiet och många på vänsterkanten bland socialdemokraterna hyllar förstås detta som en stor seger för alltifrån feminism till demokrati.

Och det är klart att Saudiarabien inte är något trevligt land. Landets hårda sharialagar och diskriminering av kvinnor är en skam.

Men det är samtidigt den viktigaste muslimska staten av dem alla, väktare av de heliga platserna Mecka och Medina. En stark, inflytelserik nation. Men världens största oljereserver.

Det faktum att ett land har dödsstraff och lagar vi inte gillar, är sällan ett argument för att inte handla med det. Då skulle vi inte ha handelsavtal med nationer som Kina heller.

Hela 31 svenska näringslivstoppar skrev en debattartikel i DN nyligen där de uppmanade regeringen att förlänga avtalet. De varnade för att Sverige kommer att förlora trovärdighet om det sägs upp.

Det ligger nog en del i det. Och när det nu sägs upp dagen efter det inställda talet så ser det än värre ut. Tajmingen var inget vidare.

Saudiarabien är dessutom ett av våra viktigaste handelsländer utanför Europa. Det är det fjärde största exportlandet utanför Europa, efter USA, Kina och Japan, men före länder som Indien och Australien. Så detta kommer att kosta. Mycket.

Saudiarabien har alltid varit ett land som varit duktigt på att spela ett dubbelspel med väst. Ett land som främst exporterat olja och muslimsk radikalism till utlandet, men bekämpar islamismen på hemmaplan.

Men det är också en nation som med jämna mellanrum ryckt ut för att lugna den viktiga oljemarknaden och är en av de få stabila nationer i regionen.

I den bästa av världar så skulle förstås monarkin i Saudiarabien försvinna och ersättas av en fungerande demokrati. I den värld vi lever i just nu så är dock alternativet antagligen kaos, inbördeskrig och massdöd.

Sverige har nu i praktiken backat ut ur en viktig affär av moraliska skäl. Det kommer att bli tuffare i framtiden för oss att skriva militära avtal med nationer som befinner sig bortanför Norge och Schweiz på demokratiskalan.

Säkert är att det inte råder någon brist på andra västländer med egen militärindustri som är villiga att träda in i vårt ställe och fortsätta göra affärer med saudierna.

Eller som de säger i Paris just nu: Merci, les suédois!