Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Mats Larsson

Angreppen kan drabba
oskyldiga som har flytt

KÖLN. Det nya året kunde knappast ha börjat sämre för Angela Merkel.

Massöverfallet i Köln var det sista hon behövde.

Invandringen blir en svår huvudvärk för henne även 2016.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det kom dramatiska nyheter från Tyskland inför nyårsafton. Terrorhot och en nedstängd centralstation i München.

Där hände nu tack och lov inget. Men dramatik av ett annat slag inträffade i stället längre norrut i Köln, framför järnvägsstationen, precis intill den berömda katedralen. Nyheter som för Angela Merkel kan visa sig nog så bekymmersamma som terrorhotet.

Det tog några dagar innan tyska medier började rapportera på allvar om vad som hänt, internationella medier började uppmärksamma det först i går.

Då brann det för fullt på sociala medier. Där talade många om en konspiration att tysta ned vad som egentligen hänt. Kölns borgmästare Henriette Rekel har tidigare tydligt tagit ställning för flyktingars rätt att komma till Tyskland.

Mycket är fortfarande oklart. Exakt hur många som deltagit i attackerna, många av dem av sexuell natur, lär vi nog aldrig få veta. Men det alldeles för många.

De vittnesrapporter som en del kvinnliga offer lämnar för snarast tankarna till Tahrir-torget i Egypten där män flera gånger gått till massövergrepp mot kvinnor. En av kvinnorna i Köln har anmält våldtäkt. Våldtäkter har även ägt rum på Tahrir.

Enligt tyska medier är en del av gärningsmännen kända av polisen tidigare. Många tros komma från Tunisien, Algeriet och Marocko, nordafrikanska araber. Liknande gäng - fast i mindre omfattning - har tidigare även plågat Paris.

Det är okänt hur länge dessa män funnits i Tyskland, men de invandrarkritiker rösterna i Tyskland anser nu självklart att de fått vatten på sin kvarn. Att det är precis detta de varnat för. Där spelar det ingen roll om de inblandade bott i Tyskland ett antal år, eller om de just anlänt.

Merkel uttalade sig försiktigt i går och att att "vi måste alla respektera varandra, även dem vi inte känner". Fördömandena var hårdare från lokalpolitikerna i Köln och hennes justitieminister.

Något säger mig att även Merkel kommer att behöva uttala sig hårdare. Hon har tunga kritiker även i sitt eget systerparti, det bayerska CSU, över beslutet att öppna de tyska gränserna för asylsökande.

Säkert är att idioterna som angrep nyårsfirare i Köln på nyårsafton har orsakat skador som riskerar drabba många oskyldiga som flytt krig och elände. Flyktingförläggningarna brinner även i Tyskland. Attacken i Köln riskerar nu slå på ännu mer bränsle på de eldarna.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!