Mats Larsson

Amerikanska stridsflygplan riskerar att hamna i rysk hårkors

Publicerad

Det pågår en dödlig dans i luften över Syrien, där marginalerna handlar om sekunder.

Den har just blivit än hetare.

Nu riskerar amerikanska stridsflygplan hamna i ryska hårkors.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det hände något mycket ovanligt och allvarligt över Syrien i söndags. Ett amerikanskt F-18 Hornet sköt ner ett syriskt stridsflygplan, en Suchoj Su-22.

Det kanske frammanar minnen av luftduellerna över Europa under andra världskriget, som slaget om Storbritannien under sensommaren, hösten 1940.

Men faktum är att den typen av luftdueller numera är mycket ovanliga. USA har exempelvis inte skjutit ner ett enda plan under det sex år långa inbördeskriget i Syrien.

Ja, enligt New York Times, för vi gå tillbaka till 1999 då ett amerikanskt stridsflygplan senaste sköt ner en fiende. Den gången var det ett serbiskt plan.

Det syriska stridsflygplanet hade, enligt USA, bombat rebellstyrkor på marken, rebellstyrkor som inlett det som tros bli slutoffensiven mot IS ”huvudstad”, Raqqa. Markstyrkor som är allierade med USA.

Men Syrien och president Bashar al-Assad har också en tung allierad. Ryssland och Vladimir Putin.

Och ryssarna reagerade mycket snabbt på nedskjutningen av det syriska planet. De gillar inte alls detta. Det ryska försvarsdepartementet kallar den amerikanska aktionen för en ”militär aggression”.

Därför kommer nu amerikanska flygplan som patrullerar väster om floden Eufrat av ryssarna att betraktas som potentiella måltavlor. Ryssland säger också att de tänker avbryta det informationssamarbete som de två nationerna ingick 2015 och som ska förhindra kollisioner, olyckor och missförstånd i luftrummet.

Det är förstås allvarligt om Ryssland gör allvar av detta hot. De reagerade likadant efter att president Donald Trump angripit en syrisk militärbas med kryssningsrobotar i april. Attacken var ett svar på den kemgasattack som ägt rum några dagar tidigare.

Den gången återupptog Ryssland snart samarbetet med USA. Det återstår att se om relationerna blir frostigare under en längre tid denna gång.

Säkert är att risken för missförstånd kraftigt kommer att öka om de två sidorna inte längre talar med varandra. Och det är som bekant inte bara USA och Ryssland som är på plats.

Syrien har sitt eget flygvapen. Även Turkiet gör överflygningar. Och minns att Ryssland fick ett flygplan nedskjutet av just Turkiet 2015.

Även Iran har nyligen angripit IS-mål inne i Syrien, men med markmissiler. Det skedde som ett svar på den terrorattack som IS-trogna grupper genomförde i Teheran i början av juni.

Så detta är ett surrande getingbo där maktbalansen i östra Syrien nu håller på att förändras när IS pressas tillbaka. Men Bashar al-Assad vill inte att USA-stödda rebeller ska ta över där i stället.

Det är mot den bakgrunden de syriska flygbombningarna ska ses. Flygbombningar som USA alltså svarade på genom att skjuta ner ett flygplan.

Ryssland har nu utfärdat sin varning. Vad kan väl gå fel i luftrummet över Syrien? Dessvärre en hel del.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag