Mats Larsson

Amazonas framtid står på spel i valet

Högerkandidaten Jair Bolsonaro är favorit att vinna Brasiliens presidentval. Men hans miljöpolitik oroar många.
Foto: LEO CORREA / AP TT NYHETSBYRÅN
En av Bolsonaros många brasilianska anhängare. Han leder klart i mätningarna.
Foto: ERALDO PERES / AP TT NYHETSBYRÅN
Ursprungsbefolkningen i Amazonas borde inte ha rätt till skyddat egen mark, enligt Bolsonaro.
Foto: FUNAI / HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Det är mer än makten som står på spel i söndagens presidentval i Brasilien.

Amazonas framtid gör det också.

Presidentkandidaten Jair Bolsonaro vill att Brasilien ska lämna Paris-avtalet och lätta på miljörestriktionerna.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Han har kallats Brasiliens Donald Trump och det mesta tyder på att högerkandidaten Jair Bolsonaro kommer att vinna finalomgången av det brasilianska presidentvalet på söndag. Motståndaren - Arbetarpartiets Fernando Haddad - ligger långt efter i mätningarna.

Bolsonaro har dragit på sig åtskillig kritik för sina många kontroversiella uttalanden i allt om kvinnor till användandet av tortyr. De som oroar sig över planetens hälsa, ser honom också som ett extra stort hot.

Brasilien är ett av de viktigaste länderna i kampen mot höjda medeltemperaturer och har spelat en central roll ändå sedan FN höll sin första klimatkonferens här i Rio de Janeiro 1992.

Täcker yta tio gånger Sverige

Världens största regnskog - Amazonas - ligger i Sydamerika och 60 procent av det väldiga området ligger i Brasilien. Amazonas täcker en yta cirka tio gånger större än Sverige.

Djungeln och träden fångar upp koldioxid, så skogsavverkning skapar sina egna mycket kraftiga utsläpp. Brasilianska politiker har förstått det och under många år arbetat för att minska på avverkningen.

Frågan är vad som händer om Jair Bolsonaro blir president. Han är - liksom Donald Trump - tveksam till hur stort klimathotet egentligen är och han har i sin kampanj utmålat sig som en vän till lantbrukare och industrin, inte minst gruvindustrin.

Bolsonaro har sagt att Brasilien - liksom USA - bör lämna Paris-avtalet och har lovat att göra sig av med miljöministeriet. Han menar att det finns för många regler och bestämmelser och att miljöböterna är för höga.

– Vi vill få ett slut på denna bötesindustri som miljömyndigheten och national parkerna ägnar sig åt, säger han.

”Inte en kvadratcentimeter fredad”

Han har lovat lägre bötesbelopp för de som bryter mot miljölagar och har också förespråkat ett slut på att avsätta regnskogsområden till ursprungsbefolkningen. Inte en ”kvadratcentimeter” ska vara fredad.

– Där det finns mark för ursprungsbefolkningen, där finns det också stora värden under marken.

Allt detta har fått miljökämpar och forskare djupt oroliga. Brasilien har dessutom de senaste åren ökat avverkningstakten efter att den minskade kraftigt under åren 2004 till 2012.

– Den typen av politik som Bolsonaro talar om skulle vara katastrofal, säger Steve Schwartzman på New York-baserade Environmental Defense Fund till Huffington Post.

– Brasilien är fortfarande världsledande vad gäller att få ner växthusgasutsläppen. Om det ändras, så är det exakt vad Brasilien inte behöver, och exakt vad världen inte behöver.

FN:s klimatpanel publicerade nyligen en rapport om vad som krävs av världens ledare för att stoppa uppvärmningen av planeten vid 1,5 grader Celsius jämfört med tiden före industrialiseringen.

Det är svårt som det är. Utan Brasiliens hjälp, lär det vara omöjligt.