Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Allt var en bluff Ukraina planerat i två månader

Tanken var nog god.

Men Ukraina riskerar ett självmål med sin osannolika sting operation och det fejkade mordet på Arkadij Babtjenko.

De ukrainska lögnerna under ett dygn spelar snarast Moskva och Vladimir Putin i händerna.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Verkligheten överträffar onekligen dikten ibland. Frågan är om ens John le Carré skulle komma på tanken att spinna ihop en sådan här historia.

Under ett knappt dygn trodde en hel värld att den ryske journalisten Arkadij Babtjenko mördats, skjutits ner i ryggen utanför sitt hem i Kiev där han bott sedan några månader. Han lämnade Ryssland i februari i fjol, vågar inte bo där längre.

Inte ens Babtjenkos hustru och dotter var informerade om vad som pågick. Att allt var en bluff. En två månader plan som utarbetats av den ukrainska säkerhetstjänsten för att avslöja de verkliga mordplaner som Ukraina hävdar att den ryska säkerhetstjänsten gjort upp.

En person ska vara gripen. Vad för slags bevis ukrainarna har återstår att se. Det är bäst för Kiev att de är synnerligen goda.

Den första reaktionen från ryska UD var ett uttryck av lättnad över att Arkadij Babtjenko trots allt är vid liv. Men - såvida inte ukrainarna har ordentligt på fötterna - så lär Kreml nu använda hela historien som en bekräftelse på att de ukrainska myndigheterna inte är att lita på.

Till och med Ukrainas premiärminister Volodymyr Grojsman spelade exempelvis med under dagen och lade skulden för ”mordet” på Moskva. Ett mord som alltså inte begåtts. 

Så även om syftet var gott så har Ukraina spelat ett högt spel. Och spenderat en hel del förtroendekapital. Det är många i dag som känner sig lurade, inte minst all världens medier som rapporterade om detta. 

I Ryssland är det många som sedan tidigare ser med stor skepsis på uppgifter från Ukraina, och även från västvärlden. Det finns åtskilliga ryssar som tvivlar på att nervgiftattacken mot Sergej Skripal och hans dotter i mars i år verkligen ägde rum.

Fotbolls-VM är dessutom bara ett par veckor bort och arrangeras i år i Ryssland. Detta kan av Moskva ses som en provokation inför denna turnering.

I dessa tider av fejkade nyheter, så kan nu Kreml peka på en fejkad nyhet som hela världen gick på. Och, förstås, fortsätta neka till alla planer på att mörda kritiska journalister. Som sagt, det är bäst för Ukraina att de har vattentäta bevis.

Frågan är också om det verkligen inte gick att gripa och avslöja dessa planer på annat vis än denna teater. Det blir onekligen lättare för Moskva i framtiden att blåneka och ifrågasätta allt som kommer från Kiev.

Men hotet mot Babtjenko är inte vara över. Och det är ett reellt hot. Listan över mördade ryska journalister är redan alldeles för lång.

Babtjenko lär dock först nu ha en del att förklara på hemmaplan. Hans hustru trodde tydligen att han verkligen skjutits ihjäl. Det är ett trauma som hon inte lär glömma i första taget. Även om syftet må ha varit gott.