Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Mats Larsson

Trump drar tillbaka trupperna – då avgår försvarsministern

Jim Mattis, USA.s avgående försvarsminister. Foto: ROMAN VONDROUS / AP TT NYHETSBYRÅN
John Kelly, Vita husets stabschef i några få dagar till. Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
HR McMaster var Donald Trumps nationella säkerhetsrådgivare i över ett år. Han fick lämna sitt jobb i våras. Foto: CHRIS KLEPONIS / POLARIS POLARIS IMAGES
Donald Trump. Foto: MPNC / STELLA PICTURES BACKGRID US
IS soldater i Mosul på en bild från 2014. Foto: UNCREDITED / AP TT NYHETSBYRÅN

De var de fyra ryttarna som förhindrade apokalypsen under Donald Trump.

De är alla borta nu, när även försvarsminister Jim Mattis slutar.

Så håll i hattarna, turbulens väntar.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Apokalypsens fyra ryttare bringar som bekant kaos och förödelse. Donald Trump har inte haft tre ryttare, men väl tre generaler. De har dock arbetat för raka motsatsen till oreda.

Och det är inte bara Donald Trumps många kritiker som haft den åsikten. Även många republikaner har när de gått och lagt sig lugnats av tanken på att personer som Jim Mattis och John Kelly funnits i presidentens närhet och i regel kunnat dämpa hans värsta impulser.

Eller som Bob Corker, en republikansk senator från Tennessee, uttryckt det.

– Detta är personerna som separerar vårt land från kaos.

Så ja, det finns en oro så här morgonen efter beskedet att försvarsminister Jim Mattis också tröttnat på att arbeta med USA:s 45:e president. Nyheten kommer bara några veckor efter beskedet att även Vita husets stabschef John Kelly lämnar efter nyår.

President Donald Trump med försvarsminister Jim Mattis vid sin sida. Nu har Mattis tröttnat. Foto: MANUEL BALCE CENETA / AP TT NYHETSBYRÅN

Den tredje av generalerna, HR McMaster, fick gå som nationell säkerhetsrådgivare redan i våras och har ersatts av superhöken John Bolton.

En annan republikan som snabbt reagerade på beskedet att Jim Mattis slutar är senator Marco Rubio från Florida. Han skriver på twitter att Mattis avgång ”gör det fullständigt klart att vi är på väg mot en serie allvarliga politiska beslut som kommer att utsätta vår nation för fara, skada våra allianser och förstärka våra fiender”.

Och det är alltså republikanerna som säger sådana saker.

Det var Jim Mattis som tog initiativet och i ett brev till presidenten meddelade att han slutar den sista februari, detta för att ge tid till en ordnad övergång. I klartext skrev han att han inte kan arbeta med en president som inte behandlar sina allierade med respekt och som inte ser klarögt på strategiska konkurrenter och illasinnade aktörer.

Droppen för Mattis blev beskedet från Donald Trump att dra tillbaka de cirka 2 000 soldater som finns stationerade i Syrien. Ett besked som kom via twitter. Trump vill också halvera truppnärvaron i Afghanistan.

Trump menar att IS är besegrat. Han är rätt ensam med den slutsatsen. Ja, IS har förlorat kontrollen över sitt territorium, men terrorgruppen finns i allra högsta grad kvar.

Amerikanska trupper tillsammans med kurdiska styrkor i Syrien. Amerikanerna ska nu dra sig tillbaka, meddelade Donald Trump via twitter i veckan. Foto: YOUSSEF RABIE YOUSSEF / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Men detta är något Trump lovat tidigare och som han velat göra. Generalerna hade lyckats övertala honom att i alla fall skjuta upp beslutet. Den amerikanska reträtten bådar nu riktigt illa för de kurdiska grupper som varit USA:s allierade och som gjorde huvudjobbet när IS: huvudstad Raqqa befriades i oktober i fjol.

Turkiets president Recep Tayyip Erdoghan har hotat att gå till anfall mot kurderna, Syriens president Bashar al-Assad skulle också gärna vilja ha tillbaka kontrollen över den region som kurderna kontrollerar. Rysslands Vladimir Putin ger dock Trump beröm för beslutet.

Den här sista veckan före jul har på många sätt gett en försmak om vad som nu komma kan. En kaotisk vecka där Trump bland annat hotar stänga ner delar av den federala statsapparaten eftersom han inte får pengar för den mur han lovat att bygga.

Det har också varit turbulent värre på börsmarknaden, men det twittrar inte Trump lika mycket om som han gjorde när det gick uppåt. Trump är dock väldigt kritisk mot att den amerikanska riksbanken just höjt räntan.

Och i bakgrunden spökar Robert Muellers utredning som snart väntas vara klar. Många medarbetare till Donald Trump har råkat illa ut och hans förre advokat och fixare, Michael Cohen, dömdes i förr veckan till tre års fängelse. En av flera som kommer att sluta i fängelse.

Och Trump vet förstås att den 3 januari så tar demokraterna kontrollen över representanthuset. Nu väntar en ny politisk verklighet för Donald Trump.

Det kommer att hända mycket 2019. Och med personer som Mattis och Kelly borta, så kommer Trump antagligen oftare att få sin vilja fram. En del ser fram emot just det,  men fler får en knut av oro i magen.