Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Mats Larsson

2018 – året då världen började spricka sönder

Inte så goda vänner längre. Bilden togs på G7 mötet i Ottawa i juni och fick snabbt stor spridning. Foto: REUTERS TT NYHETSBYRÅN
År 2018 var också året då handelskrig bröt ut mellan Kina och USA. Foto: ROMAN PILIPEY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Det hördes ett ritschande ljud runtom i världen detta år 2018.

Ljudet från en söm som går upp.

Ljudet från ett internationellt system som börjar spricka sönder.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det finns år som domineras av stora dramatiska händelser. Som Krim och kriget i Ukraina 2014, migrationsvågen och terrorns år 2015, Donald Trumps valseger och Brexit-omröstningen 2016, den upptrappade krisen med Nordkorea 2017.

År 2018 bjöd inte på någon sådan tydlig dramatik. Ett mellanår kan tyckas. Men ett år som ändå när historieböckerna skrivs kan komma att ses som året då de första tydliga signalerna på en ny, mer kaotisk världsordning började bli tydligt synliga.

Året då det internationella västliga system som letts av USA och med Europa som viktig stödpelare på allvar började rasa ihop. Det går redan att börja se effekterna.

Mycket börjar förstås med USA och landets 45:e president, Donald Trump. Detta var hans år två vid makten året då han började genomföra sin mer nationalistiska, Amerika först, syn på världen.

Det har lett till tidigare nästan otänkbara slitningar med USA:s traditionella närmaste allierade i exempelvis G7 och Nato. Trumps beslut att införa strafftullar på stål och aluminium även mot EU och Kanada togs inte väl emot, och det blev inte ens någon slutkommuniké när G7 möttas i Kanada i somras. 

Bistrare förbindelser. Donald Trumps USA förklarade handelskrig mot Xi Jinpings Kina 2018, ett av flera exempel på försämrade relationer mellan länderna. Foto: SAUL LOEB / AP TT NYHETSBYRÅN

Det har också lett till de mest ansträngda relationerna mellan USA och Kina på många, många år. För ja, detta blev också året då västvärldens optimism i synen på Kina slutligen övergick i något betydligt bistrare.

Än så länge handlar konflikten mest om handel. USA och Kina ligger sedan i somras i handelskrig med varandra, en konflikt som kan trappas upp under våren ifall parterna inte kommer överens senast i mars.

Men det finns också en växande irritation på en rad andra områden. Kinesiska storföretag som Huawei ses med växande misstänksamhet inte bara i USA. Samtidigt fortsätter Kina sin enorma infrastruktursatsning runtom i världen och Kina är på många teknologiska områden, exempelvis Artificiell Intelligens på väg att gå om väst.

Än så länge handlar det mest om ekonomiska konflikter, men den militära spänningen har ökat även den, främst i Sydkinesiska sjön där Kina bygger militärbaser på konstgjorda öar och där amerikanska krigsfartyg seglar genom vatten som Kina gör anspråk på.

Brottsplats Salisbury. Ryssland anklagas för att ha försökt mörda Sergej Skripal med nervgift i mars i år. Foto: ANDREW MATTHEWS / AP TT NYHETSBYRÅN

 

Relationerna mellan väst och Ryssland förbättrades inte heller detta år, trots toppmötet i Helsingfors mellan Donald Trump och Vladimir Putin. Nervgiftattacken i engelska Salisbury i mars ledde till nya sanktioner och utvisningar och USA och Ryssland står så här vid nyår på randen till att skrota INF, ett viktigt nedrustningsavtal från 1987.

Något större framgångsår för Europa blev det inte heller, tvärtom. Britterna - som länge ansetts rätt duktiga på stabil politik - håller på att slita sönder sig över brexit. Det är mindre än 100 dagar kvar nu till utträdet och ingen lösning är i sikte.

Det blev ett kaotiskt år för Storbritanniens premiärminister Theresa May som ännu inte har någon lösning på Brexit-pusslet. Foto: ALASTAIR GRANT / AP TT NYHETSBYRÅN

EU kommer förstås att överleva utan Storbritannien, men unionen behöver ett fungerande Frankrike, och de sista veckorna har varit minst sagt kaotiska för president Emmanuel Macron.

Han var själv en nykomling som utmanade etablerade partier, men med en vision om ett starkt och öppet Europa. Många huvudstäder drog en suck av lättnad när han vann presidentvalet 2017.

Paris 2018. 50 år efter studentprotesterna 1968 så skakades Paris av nya stora demonstrationer. Denna gång riktade mot president Emmanuel Macron. Foto: MICHEL EULER / AP TT NYHETSBYRÅN

 

Men det satte inte stopp för missnöjet och populistiska partier eller kandidater. 2018 gav dessa krafter nya segrar i viktiga länder som Italien och Brasilien. Och förstås i Sverige där vi fortfarande ingen regering har. 

För de som varnar för klimatförändringarna så blev 2018 också en försmak av vad de menar komma skall. Året bjöd på en rekordvarm sommar i norra Europa skogsbränder av aldrig skådat slag i Kalifornien. 

Skogsbränderna i Kalifornien var de värsta någonsin i USA. Foto: MARCUS YAM / LOS ANGELES TIMES / POLARIS POLARIS IMAGES

Men allt var förstås inte elände. Det rådde ingen brist på bistra förutsägelser om krig på den koreanska halvön inför 2018 men det blev i stället ett år med historiska toppmöten, inställda militärövningar och totalstopp för nya missiltest.  Fast okej, konflikten är långt ifrån löst.

Ett historiskt handslag. Nordkoreas Kim Jong-Un skaka hand med USA:s president Donald Trump i Singapore i juni. Foto: SUSAN WALSH / AP TT NYHETSBYRÅN

Så vi går in i 2019 med en värld i förändring där gamla tumregler inte längre gäller. En värld där en kritisk journalist kan bli mördad och styckas inne på sitt eget lands generalkonsulat utan allvarligare följder.

Må du leva i spännande tider, säger kineserna ibland. De menar det som en förbannelse.

Den saudiske journalisten Jamal Khashoggi mördades inne på Saudiarabiens konsulat. Hans kropp har ännu inte hittats. Foto: VIRGINIA MAYO / AP TT NYHETSBYRÅN