Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

2016 började och slutade svart för Merkel

LONDON. Året började svart för Angela Merkel i Köln.

Det riskerar sluta med en än värre mardröm i Berlin.

Med terror i Berlin.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det fanns fortfarande en möjlighet när detta skrevs att det trots allt var en olycka som inträffade på måndagskvällen vid julmarknaden intill Gedächnitskirche i Berlin, i hjärtat av det forna Västberlin.

Sådant har trots allt hänt förr. Så kanske, kanske...

Men hjärnan säger något annat. För vi har sett den här ohyggliga scenen förr, bara för ett halvt år sedan i Nice.

Den gången dödades 103 personer när Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, en ung fransman av tunisiskt ursprung, mejade ner människor på strandpromenaden när de firade nationaldagen den 14 juli.

Det var ingen nationaldag som firades i Berlin på måndagskvällen. Det var julen, den traditionella julmarknaden.

Just den typ av arrangemang som amerikanska UD tidigare gick ut och varnade amerikanska turister från att besöka. Risken ansågs för stor att terrororganisationen IS skulle slå till.

IS är i dag pressat militärt på flera fronter i Syrien och Irak. Men det behövs inte ens automatvapen eller bomber för att sprida död i öppna, fredliga städer i Europa.

Det räcker med en bil. Det räcker med en lastbil. Hur skyddar man sig mot det?

 

LÄS MER: Lastbil körde in i julmarknad i Berlin – flera personer döda

 

Mannen som körde lastbilen i Nice sköts ihjäl av den franska polisen till slut. Polisen i Berlin lyckades däremot gripa föraren, så rimligen får vi snart svar på vad som hänt.

Klart är att en terrorattack mot en julmarknad i Berlin skulle vara värsta möjliga nyhet för förbundskansler Angela Merkel. Av den tyska välkomstkultur som rådde sensommaren 2015 när hon öppnade gränserna för flyktingarna återstår inte mycket.

Händelsen inträffade vid julmarknaden intill Gedächnitskirche i Berlin.Foto: Markus Schreiber / AP TT NYHETSBYRÅN

Den drabbades av ett svårt bakslag strax på nyårsnatten när hundratals män - många av nordafrikanskt ursprung - sexuellt antastade kvinnor som kommit till centrala Köln för att fira. Den tyska polisens inledande reaktion lämnade en hel del att önska.

Tyskland har sedan under 2016 upplevt flera terrorattacker. Skottlossningen i München i juli där tio personer dödades hade dock ingen koppling till IS eller andra islamistiska terrororganisationer.

Om detta visar sig vara en medveten attack genomförd av en person med muslimsk bakgrund, så kommer de redan Merkel-kritiska grupperingarna i Tyskland att växa sig än starkare.

Tyskland går till val i höst och Merkel har sagt att hon ställer upp för ett fjärde val. Samtidigt går högerpopulistiska Alternativet för Tyskland framåt i opinionsmätningarna.

I Tyskland samregerar Merkels CDU med Socialdemokraterna i en storkoalition. Det är sällan en lyckad lösning på sikt.

En terrorattack mot en julmarknad i Berlin skulle vara värsta möjliga nyhet för förbundskansler Angela Merkel, skriver Mats Larsson.Foto: Markus Schreiber / AP TT NYHETSBYRÅN

Alternativet för Tyskland inleddes som ett EU-kritiskt parti men har med tiden övergått till att i stället bli ett invandrarfientligt parti. Och ett sådant budskap lockar röster även i Tyskland 2016.

Tyskland har också upplevt rörelse som Pegida, en proteströrelse mot det som medlemmarna upplever som en islamisering av Europa.

Tyskland har med sin historia av förståeliga skäl varit hyfsat vaccinerat mot starka, högerpopulistiska krafter. Det vaccinet börjar avta i styrka även där.