Mats Larsson

1 400 år av splittring

Publicerad
Uppdaterad
Kriget i Irak är i dag främst en konflikt mellan landets shia- och sunnimuslimer. Den splittringen har funnits i snart 1 400 år inom islam. Men vad är egentligen skillnaden mellan shia och sunni? Här är en snabbguide.
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
 • Uppdelning: Bara cirka 15 procent av världens muslimer är shia. Resten är sunni. Shia är dock i majoritet i Iran, Irak och Azerbajdzjan.
 • Orden: Sunni kommer från det arabiska ordet sunna, den som följer traditionen. Shia kommer från Shiat Ali, Alis anhängare.
 • Splittringen: Skedde tidigt, efter Mohammeds död år 632. Shia ansåg att bara släktingar till profeten Mohammed var kvalificerade nog att leda muslimerna. Sunni ansåg att den mest respekterade och kapable skulle bli ledare, kalif.
 • De första kaliferna: De första fyra kaliferna efter Mohammed var Abu Bakr, Umar, Uthman, och Ali. Av dessa var bara Ali släkt med Mohammed (kusin och svärson) och alltså den ende som godkändes av shia. Snart utbröt krig där sunni vann.
 • Tolvsekten: Den största grenen bland shia, Ali är den förste imamen för shiamuslimerna. Hans ättlingar blev nya imamer. Den 12:e hette Mahdi och blev imam 872. Sedan försvann han. Shia väntar fortfarande på hans återkomst. Då äger domedagen rum.
 • Heliga platser: Även för shia är Mecca den heligaste orten. Men flera andra platser är också viktiga, inte minst gravarna där imamerna är begravda. Viktigast är Karbala (den 3:e imamen Husseins grav) och Najaf (den 1:a imamen Alis grav). Bägge ligger i Irak. En annan imamgrav ligger i Samarra. Moskén sprängdes av terrorister i februari.
 • Bön: Både shia och sunni ber fem gånger per dag. Shia har dock händerna efter sidorna när de ber, sunni har dem knäppta.
 • Helger: Både shia och sunni firar aid al-fitr (slutet på fastan) och eid al-adha (slutet på pilgrimsmånaden till Mecca). Shia har flera egna helger. Den viktigaste är Ashura, till minne av imamen Husseins död i Karbala 680. Hussein var son till Ali och dödades i ett slag mot sunnimuslimerna.
 • Bildförbud: Sunnimuslimer ogillar avbildande av människor. Bland shia är bilder på imamerna Ali och Hussein mycket populära.
 • Färg: För traditionella shiamuslimska kvinnor är svart den viktiga färgen. Detta för att påminna om sorgen över imamen Husseins död 680.
 • Namn: Det finns en del namn som är mer förknippat med shia eller sunni. Imamernas namn är populära bland shia, exempelvis Hussein och Ali. Ingen shiamuslim skulle dock heta Yazid, eftersom det var Yazid som ledde de sunnimuslimska styrkorna vid slaget i Karbala 680 då imamen Hussein dödades.
 • Imamer: Hos sunni benämningen på en person som leder bönen i moskén. För shia är imam en mycket viktigare titel som bara används på profetens Mohammed närmaste ättlingar under de närmaste århundradena efter hans död.

  Tack för att du hjälper oss!

  Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

  Stort tack!

  Tack!

  Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

  En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

  Thomas MattssonAnsvarig utgivare

  Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

  Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

  Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

  "Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

  Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


  Till Expressens startsida

  Mest läst i dag