Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

1 400 år av splittring

Kriget i Irak är i dag främst en konflikt mellan landets shia- och sunnimuslimer. Den splittringen har funnits i snart 1 400 år inom islam. Men vad är egentligen skillnaden mellan shia och sunni? Här är en snabbguide.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

 • Uppdelning: Bara cirka 15 procent av världens muslimer är shia. Resten är sunni. Shia är dock i majoritet i Iran, Irak och Azerbajdzjan.
 • Orden: Sunni kommer från det arabiska ordet sunna, den som följer traditionen. Shia kommer från Shiat Ali, Alis anhängare.
 • Splittringen: Skedde tidigt, efter Mohammeds död år 632. Shia ansåg att bara släktingar till profeten Mohammed var kvalificerade nog att leda muslimerna. Sunni ansåg att den mest respekterade och kapable skulle bli ledare, kalif.
 • De första kaliferna: De första fyra kaliferna efter Mohammed var Abu Bakr, Umar, Uthman, och Ali. Av dessa var bara Ali släkt med Mohammed (kusin och svärson) och alltså den ende som godkändes av shia. Snart utbröt krig där sunni vann.
 • Tolvsekten: Den största grenen bland shia, Ali är den förste imamen för shiamuslimerna. Hans ättlingar blev nya imamer. Den 12:e hette Mahdi och blev imam 872. Sedan försvann han. Shia väntar fortfarande på hans återkomst. Då äger domedagen rum.
 • Heliga platser: Även för shia är Mecca den heligaste orten. Men flera andra platser är också viktiga, inte minst gravarna där imamerna är begravda. Viktigast är Karbala (den 3:e imamen Husseins grav) och Najaf (den 1:a imamen Alis grav). Bägge ligger i Irak. En annan imamgrav ligger i Samarra. Moskén sprängdes av terrorister i februari.
 • Bön: Både shia och sunni ber fem gånger per dag. Shia har dock händerna efter sidorna när de ber, sunni har dem knäppta.
 • Helger: Både shia och sunni firar aid al-fitr (slutet på fastan) och eid al-adha (slutet på pilgrimsmånaden till Mecca). Shia har flera egna helger. Den viktigaste är Ashura, till minne av imamen Husseins död i Karbala 680. Hussein var son till Ali och dödades i ett slag mot sunnimuslimerna.
 • Bildförbud: Sunnimuslimer ogillar avbildande av människor. Bland shia är bilder på imamerna Ali och Hussein mycket populära.
 • Färg: För traditionella shiamuslimska kvinnor är svart den viktiga färgen. Detta för att påminna om sorgen över imamen Husseins död 680.
 • Namn: Det finns en del namn som är mer förknippat med shia eller sunni. Imamernas namn är populära bland shia, exempelvis Hussein och Ali. Ingen shiamuslim skulle dock heta Yazid, eftersom det var Yazid som ledde de sunnimuslimska styrkorna vid slaget i Karbala 680 då imamen Hussein dödades.
 • Imamer: Hos sunni benämningen på en person som leder bönen i moskén. För shia är imam en mycket viktigare titel som bara används på profetens Mohammed närmaste ättlingar under de närmaste århundradena efter hans död.