Marie Söderqvist. Foto: Cornelia Nordström
Marie Söderqvist. Foto: Cornelia Nordström
Marie Söderqvist

Ursäkta Maud, det är fel saker att diskutera emd SD

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
Maud Olofsson är en kvinna jag gillar. Hon är tuff. Hon är äkta. Hon har tagit en hel del krävande diskussioner inom centern, och gjort det med den äran. Men i går i tv-programmet Agenda, när Maud Olofsson försökte hävda att man ska försvara mångkultur i debatter med Jimmie Åkesson, var hon helt fel ute. Alla människors lika värde, upprepade hon. Det vill hon argumentera med Jimmie Åkesson om. Men ursäkta, Maud. Det är inte den diskussionen som ska föras med Sverigedemokraterna. Det är en diskussion om Sverige och svenskhet, en diskussion om vad som menas med mångkulturalism som måste föras. Det är en diskussion om islam och religion, ett samtal om jämställdhet och förorter dit varken ambulans eller brandkår vågar sig in som måste tas. Det är ett samtal som kräver siffror och kunskap och ett visst mått av förståelse för hur de potentiella sverigedemokratiska väljarna resonerar. Inget av detta har Maud Olofsson just nu.

Det är inte bara Maud Olofsson som saknar en genomtänkt strategi för hur Sverigedemokraterna ska bemötas. Inget parti har det eftersom SD aktivt har ignorerats och dess väljare felaktigt avskrivits som rasistiska dumskallar. Men så är det inte. Svenskar är inte särskilt rasistiska. Inte ens de som kan tänka sig att rösta på SD. Ett stort antal svenskar har emellertid sett delar av sina liv försämras i takt med att invandringen ökat och integrationen misslyckats. Dessa människor säger inte ”släng ut dem”, inte heller att alla muslimer borde skickas hem. De säger bara att de inte gillar sin situation och att de tycker att mångkulturalism, islam och brottslighet måste kunna diskuteras. När inget annat parti än Sverigedemokraterna har vågat tala om problemen med mångkulturalism, förorter som inte fungerar, stökiga invandrartäta skolor och brottslighet är det till SD personer som tycker att dessa frågor är viktiga har sökt sig.

Alla andra partier har fegt undvikit ämnet och därmed låtit SD få äga hela området. Dessutom kan de andra partierna inte tillräckligt mycket för att kunna bemöta Sverigedemokraterna i sak.
Vad är sant när SD påstår att Storbritannien har infört sharialagar? Vad är sant när SD svänger sig med siffror om invandring och kostnader? Och vad händer egentligen i förortsområdena? Har de tagits över av extrema muslimer eller är det bara vilsna, osäkra tonårskillar som bråkar?

Ingen har på något allvarligt sätt följt ämnet och därmed har SD ett enormt kunskapsmässigt försprång. Och att som Mona Sahlin sitta och kokettera med att hon vägrar att ha att göra med ett demokratiskt inröstat parti i riksdagen stärker bara bilden av SD som en outsider som alla företrädare för etablissemanget är rädda för.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag