Marie Söderqvist

Märklig debatt om äktenskap

Publicerad
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
I Stockholms tunnelbana kan man se affischer där det står ”mamma, pappa, barn” med ett hjärta och en pil på. Budskapet är att man ska bevara äktenskapet.
Det vill säga: organisationen som driver kampanjen tycker inte att man ska ändra dagens lagstiftning kring äktenskapet, utan fortsätta låta det vara något som man måste vara man och kvinna för att kunna ingå. En av varje kön alltså,
konstruerat eller inte.
Själv vet jag inte längre om jag brinner vare sig för det ena eller det andra. Jag tycker att det är rätt bra som det är.
Och jag fattar inte riktigt skillnaden mellan dagens registrerade partnerskap och äktenskap. Eller varför det är så fruktansvärt att det finns vissa regler för hur och vilka som får ingå äktenskap.

Jag kan inte låta bli att tycka att den typ av uttalanden som RFSL:s ordförande i Stockholm, Jerry Ardbo, slänger ur sig är aningen märkliga.
Ardbo talar om att han tycker att kampanjen, alltså några affischer i tunnelbanan, är ”osmakliga och stötande”. Han fortsätter med att säga att det är ”förskräckligt att den här typen av kampanj tillåts i det offentliga rummet”. Ursäkta, men vad menar han?
Att människor som inte tycker som Ardbo inte borde få publicera annonser eller affischer?
Ardbo tycker kanske att de rentav inte borde få uttala sig alls.
Det är konstigt med personer som låtsas vara förkämpar för öppenhet och tolerans men som samtidigt blir otroligt upprörda över andras ”felaktiga” åsikter.

Om någon skulle säga att det Jerry Ardbo tycker, att två män eller två kvinnor ska få gifta sig, är osmakligt eller stötande så skulle vederbörande förmodligen anklagas för hets mot folkgrupp.
Men att hetsa mot dem som tycker att äktenskapet bör vara enbart för män och kvinnor är tydligen ok.
Det är också lite fascinerande att något så till synes självklart som mamma, pappa, barn uppenbarligen kan reta gallfeber på somliga.
Att presschefen på SL ens ska behöva säga en sak som ”vi tycker inte att texten mamma, pappa barn är så stötande” är aningen, tja, vad ska man säga – kosmiskt. Hur gick det till när somliga fick för sig att formuleringen mamma, pappa, barn skulle vara stötande?

Artikeln om den arge RFSL-mannen och SL kunde man läsa i Aftonbladet i går och även reportern är tydligen upprörd. Han försöker verkligen ställa presstalesmannen från SL, som säkert är så stötande att han har barn och fru och en mamma och en pappa också, mot väggen.
Reportern frågar om SL skulle kunna ha affischer från en nazistisk organisation. Exakt vad nazismen har med mamma, pappa, barn att göra framgår inte.
I och för sig gillade väl nazister familjer. Vilket är något som de delar med de allra flesta.
Familjer, barn, föräldrar, fruar, män, syskon, brukar normalt vara det viktigaste i livet.
Somliga lever i traditionella kärnfamiljer, andra är omgifta, en del har barn, andra inte. Familjeliv kan se ganska olika ut.
Men för att tycka att texten mamma, pappa, barn är stötande måste man vara rätt bigott.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag