Marie Söderqvist

McDonalds eller kommunism?

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
Real-stjärnan David Beckham får syna det röda kortet - som senare upphävdes av spanska förbundet.

Ibland visar

kommunismens obehagliga ansikte litet oväntat upp sig, dolt bakom en vänlig lokalpolitikers debatterande. I går morse kunde man höra en mycket informativ diskussion på P1 morgon. Det var en diskussion mellan två östgötska landstingspolitiker. Den ene, Björn Gripe, var vänsterpartist och den andre, Paul Håkansson, var socialdemokrat. Samtalet rörde ett så kallat Ronald McDonald-hus. Det finns redan ett par sådana i Sverige. De byggs i anslutning till stora barnsjukhus som har avancerad medicinsk vård. Syftet med Ronald McDonald-husen är att svårt sjuka barn och deras anhöriga ska slippa sjukhusmiljön och bo mera hemlikt under vårdtiden. Det är en typ av satsningar som landsting och kommuner inte kan göra eftersom det inte finns pengar. Och på listan över prioriterade saker hamnar den typen av extrainsatser rätt långt ned. Landstinget betalar förstås för den vård som dessa barn får.

Husen är bara

ett sätt att ge lite lättnad åt ångestridna föräldrar och av allvarliga sjukdomar plågade barn. Pengarna som ska spenderas på huset kommer inte ens från McDonald's. De kommer från privatpersoner som har lagt mynt och sedlar i Ronald McDonald-bössor. Det har jag själv gjort någon gång. Slängt i växeln i någon bössa med en clown på och med medlidande tänkt på dem som måste tillbringa tid på barnsjukhus, glad över att jag själv aldrig har behövt genomgå något sådant. Björn Gripe avslöjade under sin lätt polerade kommunalpolitikeryta vad kommunismen står för. En vänsterpartist som Gripe tycker uppenbarligen inte att hjälp människor emellan ska få förekomma. Privata initiativ är något fult och ska bort. Och aldrig så sjuka barn väger lätt jämfört med ideologi. Björn Gripe hade egentligen inga argument mer än att McDonald's var multinationellt, kapitalistiskt och att företaget enligt Gripe ägnade sig åt barnarbete och miljöförstörelse. Dessutom spred det fetma över världen.

Jag är ingen

jättefan av hamburgare och pommes frites, men alla som har varit på ett McDonald's vet att man kan äta allt från helt energilösa sallader till fettdrypande friterade efterrätter. Den konsumerade fettmängden är på McDonald's precis som på de flesta restauranger ett eget frivilligt val. Att påstå att det är snabbmatskedjans fel att vi blir feta är att göra det väl lätt för sig. Troligen skulle inte ett världsomspännande förbud för McDonald's påverka vår sammanlagda vikt med ett enda gram. Dessutom är det inte så att dessa Ronald McDonald-hus ägnar sig åt att laga hamburgare och milkshake eller att företaget kräver att få servera skolluncher i utbyte. De begär inget annat än att få bidra till att höja livskvaliteten för människor som har det jobbigt med hjälp av pengar som har skänkts av matställets gäster. För Gripe handlar det inte om att hjälpa utsatta medmänniskor utan om ideologi. Frivillighet, välgörenhet och engagemang som söker sig andra vägar än stat, kommun eller fackförbund ska motarbetas. Multinationella företag är fula, onda och dåliga och ska bekämpas vad de än gör.

Sådan ser den ut

, vänsterpartismen, även i dess mest försynta lokalpolitiska form. Obehaglig.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag