Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Marie Söderqvist

Marie Söderqvist: Inför straff att ha sjuka barn på dagis

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I helgen kunde man i en tidning läsa om det så kallade VAB-kriget. Alltså de bråk mellan mamma och pappa som bryter ut när barnens höstförkylningarna anländer.
Före detta jämställdhetsministern Jens Orback fick frågan hur han hanterade sjuka barn. Så här svarade han: Ibland smugglade vi in dem på dagis, ibland var någon av oss hemma och någon gång fick de följa med till jobbet.
Läs en gång till vad han svarar: "Ibland smugglade vi in dem på dagis...".
Samma sak säger den tillfrågade författarinnan Maria Sveland vars bok "Bitterfittan" handlar om hur ojämlikt och hemskt allt är för småbarnsmammor.
Så här säger hon: De gånger båda har viktiga möten har vi lämnat barnen på dagis ändå.
Är det inte rätt typiskt? Två världsförbättrare som vill lagstifta fram ett nytt bättre föräldraskap men som för egen del inte ens klarar av att låta sjuka barn få stanna hemma och bli friska.

Förutom att det är jobbigt för hostande febriga barn att vara på dagis förstör sådant för de andra i genomsnitt 15 barnen, deras 30 föräldrar och hela personalen på dagis.
Ett "insmugglat" sjukt barn räcker för att smitta ner alla andra barn och tvinga deras föräldrar att vara hemma. Och om man är en förälder som inte tycker att det är okej att smuggla in sina sjuka barn på dagis innebär förkylda ungar att man måste blixtinkalla hjälp eller vara hemma själv.
Det är föräldrar som inte ansett sig ha tid att ta bort sina barns löss och hålla dem hemma från dagis tillräckligt länge som gjort att vi numer har löss som blivit resistenta mot lusmedel.
Det är föräldrar som slänger in sina snoriga och hostande ungar som gör att visa sjukdomar bara går runt, runt och andras, känsligare barn får prenumerera på antibiotikakurer, som i sin tur leder till antibiotikaresistenta bakterier,

Så länge det finns
sådana som Jens Orback och Maria Sveland som tar sig friheten att "smuggla" in sina sjuka barn på dagis för att de råkar ha ett viktigt möte som krockar med barnens begynnande influensa, kommer daghem att vara smittohärdar.
Rent samhällsekonomiskt gissar jag att Maria Svelands möte som gör att hennes barn sitter och hostar ner 15 andra barn på dagis blir rätt dyrt, eftersom det leder till att ett antal andra något mer hänsynsfulla föräldrar kommer att stanna hemma med sina nedsmittade barn.
Jag är beredd att stänga av, slänga ut, frysa ut föräldrar som lämnar in sjuka barn på dagis. Varför ska en förälders egocentriska världsbild och dåliga omdöme tillåtas drabba alla andra?
Om man inte anser sig kunna vara hemma när barnen är sjuka får man väl skaffa hjälp.
Det finns numer flera företag som hyr ut barnvaktstjänster, hyr in barnvakt på mötet som inte går att missa, betala vänner eller släktingar för att komma och hjälpa till.
Gör vad som helst men lämna inte in sjuka barn på dagis.

Jag är beredd att införa
straffsatser för sådant. Förutom att det är dåligt föräldraskap borde det kunna klassas som allmänfarligt beteende.