Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Maria Rydhagen

Samtiden har förstått – det är inte skämmigt längre

Så klart var Frodos och Sams kamp jobbig. Men hade Vårdguiden 1177 fått beskriva den, då hade den kallats ”besvär”.Foto: FILMBOLAG

Jag är så glad att jag tillhör en generation kvinnor som inte skäms.

Klimakteriet har blivit hett.

OBS att jag då inte pratar om vallningar.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

När jag var yngre och jobbade i vården sa en äldre kollega: Jag som alltid har varit så frusen, jag älskar de här vallningarna man får i klimakteriet.

Det har jag av någon anledning kommit ihåg i alla år.

Troligen för att det var den enda positiva grej jag då hade hört om denna tidsepok i människans liv.

Och jag tycker det är ologiskt.

För Sveriges mest kända diktrad är: ”Visst gör det ont när knoppar brister. Varför skulle annars våren tveka?” (Karin Boye)

Alla vet att allt som betyder något – kostar något.

Hårt arbete på jobbet ger utdelning. Envis kamp med förhållandet ger trogen kärlek. Sega vaknätter med sjuka barnen ger tillit. Blodsmak i munnen på träningspasset ger hälsa och kondition.

Det som känns tufft – blir bra. Gratis gräddnougat är aldrig lika härligt som den där andra belöningen, den som du fick kämpa för. Förstår ni hur jag menar?

Så klart att Frodo och Sam i ”Sagan om ringen” hade det jobbigt.

Men hade deras heroiska kamp för att förstöra den onda ringen beskrivits av Vårdguiden 1177 – då hade den kallats ”besvär”. För så har man fram till nu betraktat klimakteriet. Det har bara presenterats som en pinsam kärringåkomma – indränkt i svett.

NÄR INGET KUNDE VARA MER FEL.

Jag är 49 år och känner inom mig ett slags styrka och envis livsglädje som påminner om tonåren. När jag fick barn tvingades jag bli vuxen i föräldraskapet. Nu blir jag vuxen igen, en uppgradering.

VARFÖR SA INGEN DET?

Så har jag känt. 

Men nu har allting vänt. Klimakteriet är ingen hemlighet längre. Både inom kultur, journalistik och forskning har klimakteriet blivit hett. Och viktigt. En mycket intressant och lärorik period i en människas liv som inte alls bara handlar om att man blir knallröd och svettig i ansiktet. (En nidbild.)

SVT:s kulturmagasin Kobra gjorde ett helt underbart program om klimakteriet, Liv Strömquists pjäs ”Blod och eld” på Malmö stadsteater slutade med en gripande monolog om klimakteriet, SVT sänder på torsdagen första delen i serien ”Klimakteriet” och det släpps flera böcker i ämnet.

Kanske är det inte förrän nu jag har blivit mig själv. Så känns det. Och så upptäcker jag att samtiden plötsligt har förstått att klimakteriet inte är något skämmigt, utan i stället ses som något ädelt. Då blir jag så glad att jag är vid liv i den här tiden. Det är en ära att få leva just nu.