Maria Rydhagen är krönikör och reporter på Kvällsposten. Foto: KVÄLLSPOSTENMaria Rydhagen är krönikör och reporter på Kvällsposten. Foto: KVÄLLSPOSTEN
Maria Rydhagen är krönikör och reporter på Kvällsposten. Foto: KVÄLLSPOSTEN
Vid häktningsförhandlingen nekade Mats Ludvigsson till att ha våldtagit kvinnan i garaget till ett köpcentrum i Växjö. Foto: Carl CarlertVid häktningsförhandlingen nekade Mats Ludvigsson till att ha våldtagit kvinnan i garaget till ett köpcentrum i Växjö. Foto: Carl Carlert
Vid häktningsförhandlingen nekade Mats Ludvigsson till att ha våldtagit kvinnan i garaget till ett köpcentrum i Växjö. Foto: Carl Carlert
Maria Rydhagen

Hur är det möjligt att detta kan ske?

Publicerad

Jobbet måste göras.

Snabbt. 

Och noggrant.

Det är det enda man kan säga efter att ha tagit del av hanteringen kring återfallsförbrytaren Mats Ludvigsson.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Hur är det möjligt att detta kan ske? En person mördar och blir dömd. Släpps, våldtar. Döms. Släpps. Våldtar igen.  

Händelseförloppet kan ge en känsla av att vårt rättssystem inte fungerar. Att det är söndrigt och korkat. Varför släpper de ut honom? När han beter sig på det där sättet – igen och igen.

Samtidigt är det grundläggande i vårt samhälle, att då du avtjänat ditt straff, så är du fri. Allt annat är en obehaglig mardrömsvision från ett läskig science fiction-film, eller en smutsig diktatur.

Det går inte heller att opponera sig emot att bedömningen i den rättspsykiatriska undersökningen gäller. Mats Ludvigsson anses inte ha en allvarlig psykisk störning, enligt det team av en socionom, en psykolog och en rättspsykiater som undersökt honom. Det är svårt att förstå. Men även när jag tar del av undersökningar där personen faktiskt anses ha en störning är den svår att greppa helt för en lekman. 

Det som sker är HELT SJUKT. 

LÄS MER: Mördaren Mats Ludvigsson slår och våldtar kvinnor  

Men det är svårt att argumentera för att det är fel.

En detalj, däremot, som är FEL, det är dröjsmålet i den tekniska undersökningen. 

Efter våldtäkten i Hovmantorp 2009 tog det två år innan Mats Ludvigsson kunde ställas inför rätta, eftersom den kriminaltekniska undersökningen tog så lång tid. Under tiden var han på fri fot.

Mats Ludvigsson, 42, har gång på gång återfallit i brott och har dömts för mord på en kvinna men också för misshandel och våldtäkt. Bilden togs när han hade stulit cd-skivor i Växjö och sedan knivhotat en anställd i butiken.Foto: Polisen

Två år är tyvärr ingen orimlig tid i sammanhanget. Som Kvällsposten har skrivit om flera gånger tidigare kan även mordutredare få vänta flera år på svar från NFC, Nationellt forensiskt centrum. 

”Arbetet med teknisk bevisning går så långsamt att fall läggs ner, misstänkta släpps eller sitter häktade för länge”, skriver Federico Moreno i en artikel från 5 februari i år.

Samma sak säger Kalla fall-utredaren Bo Lundqvist till Kvällspostens Micke Ölander i en artikel från 11 april i år.

– I april 2017 skickade vi saker till NFC och har fortfarande inte fått svar.

– Vi fokuserar just nu på det forensiska och det är därför det är så frustrerande när vi inte får svar.

Där är det något som är sönder, om ni frågar mig. Hur är det möjligt att polisen kan gripa gärningspersoner och säkra bevisning – och så processas den inte? Under ett års tid eller mer?

Det dröjsmålet är ett svek mot brottsoffren. 

Det finns en sak till att säga. Jag moraliserar inte nu – jag säger detta minst lika mycket till mig själv. 

Men när jag satt och lyssnade på vittnena under rättegången i Köpenhamn mot morddömde Peter Madsen, då var det en tanke som jag inte kunde slå ifrån mig.

Hur är det möjligt att så här många människor visste så här mycket konstiga, våldsamma och sjuka grejer kring den här personen – utan att något hänt?

Ibland säger man att det inte fanns några varningssignaler, att ingen kunnat ana vad som var på gång.

Men i fallet Peter Madsen blinkade signalerna så att hans omgivning måste fått ont i ögonen.

Kort sagt: Visst kan vi rasa mot polis, åklagare och domstolar när brottslingar inte stoppas. Men var finns resten av samhället? 

Hur agerar skolan? Hur agerar grannar? Hur agerar jag – när jag ser något? Det är behagligt att skylla på andra, men riktigt så enkelt är det inte.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag