Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Maria Rydhagen

Han ger bästa råden för att klara av en kris

Man fyllde upp ett badkar vatten varannan dag ungefär. Elen kom och gick och några av fönstren var utblåsta. Sarajevo i början av 1996 var mitt första postapokalyptiska intryck. Insikten: Från början var de precis som vi. Plastförpackningar, mikromat och vatten på flaska. Sedan tvingades de lära sig överleva. Och gjorde det.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Programmet

Inledning:

"Det är ingen fara i Göteborg. Och zombier finns inte på riktigt." Herman Geijer börjar med att lugna oss med att det katastrofmättade nyhetsinslaget inte är på riktigt. Efter det välter han världen (som vi känner den).

Musiken:

Han spelar Ebba Gröns "Beväpna er" som en liten blinkning till poeten Athena Farrokhzads kritiserade program förra sommaren. I övrigt är spellistan ödesmättad och personlig. Plus för många ljudklipp från filmer och liknande. Det är ju ändå radio.

 

Känslorna:

Konsekvent genomfört. Det här är något som Herman Geijer känner starkt för och har fördjupat sig i under lång tid. Det märks.

 

Skratten:

Nej, dem håller man sig lätt för.

 

Avslutningen:

Han slutar med att ge oss sina fem bästa tips för att överleva vid en katastrof och nämner husockupation som "det mest folkbildande jag vet". Slutsatsen verkar vara att blott en studiecirkel står mellan oss och apokalypsen – kort sagt hymlar Herman Geijer inte med sitt ABF-förflutna.

Låtlista

”Dawn of the Dead Theme” (Gravmaskin), ”Don Abandons Alice” (John Murphy), ”La Rage” (Keny Arkana), ”Aldrig mer” (Nej), ”Entombed” (Demon), ”Långt där ute” (Siri Karlsson), ”FP” (KSMB), ”Welcome home” (King Diamond), Trollkarlen Lurifix (Anita Hegerland), ”All about us” (t.A.T.u), ”Beväpna er” (Ebba Grön), ”Raining blood” (Slayer).

Om detta, överlevnad vid zombieattack eller annan katastrof, handlar Herman Geijers sommarprogram – och det är oavbrutet intressant.

Han ger oss fem bästa råden för att klara en kris (träna allsidigt och lär känna dina grannar är två av dem). Han myntar oväntade ordet "zombieöverlevnadsadventskalender" och zombieanalyserar tankeväckande, från Gilgamesh till industrialismen. Under en tid då vad människor producerade var i fokus, var zombien ofta en slav, en anställd levande död som gjorde någon annans arbete utan själ. I vår konsumtionstid plundrar zombien övergivna gallerior, men stillar ändå aldrig sin hunger.

Herman Geijer påpekar att "kaoset" i New Orleans efter orkanen Katrina är kraftigt överdrivet. I själva verket är många människor hjälpsamma och solidariska vid kris.

Att ha konserver hemma kan vara bra för att överleva. Men ännu bättre är att inse att hjärnan processar kristillstånd dåligt och att STOP-regeln då kan hjälpa (stanna, tänk, organisera, planera).

Han kommer också in på statusen för Sveriges livsmedelslager efter EU-inträdet 1995, skogsbränderna i Västmanland förra sommaren – men jag får bara skriva 1750 tecken här så jag har inte plats att rada upp fler intressanta frågeställningar ur programmet. Ni måste helt enkelt lyssna.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!