Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Maria Rydhagen

En särskild maskin som värmer vattnet till kaffe - ofattbart.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det har öppnat en Nespressobutik i Malmö.

Vad de gör där inne vet jag inte, vill inte veta.

Serverar de kaffe?

Butiken ligger precis mitt i stan. Det finns hur många kaféer som helst i närheten där man kan få normalt kaffe. Snett mitt emot på samma gata ligger Five O'Clock-tehandeln som säljer riktigt te att ta hem och brygga.

I stället för den löjliga ursäkt till te som ingår i Nespresso-sortimentet.

Dödssynden, vilket alla tedrickare vet, är att hetvattnet kommer ur samma kran som till kaffe. Även om den är renspolad får man ändå den där lilla beska bismaken. Det som gör kaffe så gott - MEN SOM TOTALT PAJAR EN KOPP TE. Även den mest förtalade arbetsplatskaffemaskin med ett konstgjort pulver som heter "vitt" i stället för grädde och mjölk, till och med den maskinen har i dag, år 2013, en egen varmvattenslang till te och choklad.


Vad gör Nespresso på Skomakargatan i Malmö? Kanske säljer de bara kapslar där inne. För den rätta termen för Nespressobryggaren är "kapselmaskin".

Per Svensson skrev häromdagen i Sydsvenskan (16/1) om svårigheten med att förutsäga framtiden. De senaste decenniernas siare har trott att vi på 2000-talet skulle "bo i metallcylindrar och äta ur provrör" som Per Svensson skriver, så fel, påpekar han, när det blev mjölksyrade grönsaker och mormors byrå vi blev intresserad av.

Då hade Per Svensson inte tänkt på KAPSELMASKINERNA.

Affärsidén med kapselmaskiner är att vanligt folk utan kapselmaskin lätt doserar sitt kaffe "fel".

Dosera fel? Vad hände med tycke och smak? Om alla skulle dricka sådant te som min kusin brygger skulle hela mänskligheten ha tungan fastklistrad i gommen. Om alla drack mina föräldrars kaffe skulle alla graviditeter sluta illa. Kort sagt: Alla gillar ju olika när det gäller kaffe. Varför ska alla ha lika? För att Kim Jong-Un har bestämt det typ?

Personligen tycker jag att det är lite patetiskt att ha en espressomaskin hemma, men jag säger inget om det. Och det är inte själva Nescafé jag vill åt. Snabbkaffe är väl en jättebra uppfinning. Men vet ni - man kan värma vatten på en vanlig spis och göra kaffe av det.


Har ni spis?

Och äger ni också en kastrull?

Finns vattenkran att tillgå?

Vad ska ni då med en Nespressomaskin till? Det är min fråga.

Om ni tycker att näskaffe är så gott, varför värmer ni inte vatten i en kastrull och häller på. Var noga med att vattnet är friskt och att det kokar upp och sedan sjunker några grader. Svårare är det inte.

En särskild maskin som värmer vattnet till kaffe - ofattbart.

Har du en kniv för att strimla röd paprika, och en annan för att strimla grön?

"Gör perfekt kaffe utan krångel med Nespresso-maskinerna!" skriver Nespresso om sig själva.

Men är det verkligen så krångligt att koka kaffe?