Maria Rydhagen

En särskild maskin som värmer vattnet till kaffe - ofattbart.

Publicerad
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det har öppnat en Nespressobutik i Malmö.

Vad de gör där inne vet jag inte, vill inte veta.

Serverar de kaffe?

Butiken ligger precis mitt i stan. Det finns hur många kaféer som helst i närheten där man kan få normalt kaffe. Snett mitt emot på samma gata ligger Five O'Clock-tehandeln som säljer riktigt te att ta hem och brygga.

I stället för den löjliga ursäkt till te som ingår i Nespresso-sortimentet.

Dödssynden, vilket alla tedrickare vet, är att hetvattnet kommer ur samma kran som till kaffe. Även om den är renspolad får man ändå den där lilla beska bismaken. Det som gör kaffe så gott - MEN SOM TOTALT PAJAR EN KOPP TE. Även den mest förtalade arbetsplatskaffemaskin med ett konstgjort pulver som heter "vitt" i stället för grädde och mjölk, till och med den maskinen har i dag, år 2013, en egen varmvattenslang till te och choklad.

 

Vad gör Nespresso på Skomakargatan i Malmö? Kanske säljer de bara kapslar där inne. För den rätta termen för Nespressobryggaren är "kapselmaskin".

Per Svensson skrev häromdagen i Sydsvenskan (16/1) om svårigheten med att förutsäga framtiden. De senaste decenniernas siare har trott att vi på 2000-talet skulle "bo i metallcylindrar och äta ur provrör" som Per Svensson skriver, så fel, påpekar han, när det blev mjölksyrade grönsaker och mormors byrå vi blev intresserad av.

Då hade Per Svensson inte tänkt på KAPSELMASKINERNA.

Affärsidén med kapselmaskiner är att vanligt folk utan kapselmaskin lätt doserar sitt kaffe "fel".

Dosera fel? Vad hände med tycke och smak? Om alla skulle dricka sådant te som min kusin brygger skulle hela mänskligheten ha tungan fastklistrad i gommen. Om alla drack mina föräldrars kaffe skulle alla graviditeter sluta illa. Kort sagt: Alla gillar ju olika när det gäller kaffe. Varför ska alla ha lika? För att Kim Jong-Un har bestämt det typ?

Personligen tycker jag att det är lite patetiskt att ha en espressomaskin hemma, men jag säger inget om det. Och det är inte själva Nescafé jag vill åt. Snabbkaffe är väl en jättebra uppfinning. Men vet ni - man kan värma vatten på en vanlig spis och göra kaffe av det.

 

Har ni spis?

Och äger ni också en kastrull?

Finns vattenkran att tillgå?

Vad ska ni då med en Nespressomaskin till? Det är min fråga.

Om ni tycker att näskaffe är så gott, varför värmer ni inte vatten i en kastrull och häller på. Var noga med att vattnet är friskt och att det kokar upp och sedan sjunker några grader. Svårare är det inte.

En särskild maskin som värmer vattnet till kaffe - ofattbart.

Har du en kniv för att strimla röd paprika, och en annan för att strimla grön?

"Gör perfekt kaffe utan krångel med Nespresso-maskinerna!" skriver Nespresso om sig själva.

Men är det verkligen så krångligt att koka kaffe?

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag