Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Maria Rydhagen

"Det är fullständigt, fullständigt ofattbart"

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Polisen älskar att göra listor över kriminella. Livsstilskriminella, gängkriminella, unga kriminella.

Det är ingen nyhet.

Man kan ha olika uppfattningar om nyttan och skadan av att upprätta alla dessa listor.

Men en förutsättning för att människor hamnar där är i alla fall att de begått brott, eller misstänks ha gjort det.

Deras mammor, barn, avlägsna släktingar och personer med samma efternamn registreras inte.

Om Skånepolisen har skapat ett register över romer på det sätt som Dagens Nyheter avslöjar i dag, då är det något alldeles häpnadsväckande och fullständigt fasansfullt. Hur kan man ens komma på en sådan idé – och vad ska en sådan lista användas till i modernt polisarbete?

En mängd ostraffade personer, åldringar och barn, som är nära eller avlägset släkt med varandra? Som bor över hela Sverige? Med en sak gemensamt: Att de är romer. Eller att polisen tror att de är det.

Det är fullständigt, fullständigt ofattbart.

En av personerna på listan är enligt Dagens Nyheter Erland Kaldaras, 35, bosatt i Malmö. Erland Kaldaras är en av den här stadens mest spännande kulturarbetare. När jag fyllde 40 spelade han och resten av orkestern Gipsy Brothers för mina gäster när de anlände till festen. Vi drog elsladdar genom fönstret från tvättstugan och det blev en fantastisk gårdsfest. (På Youtube finns ett klipp där Linda Nyberg introducerar orkestern vid en spelning på Sollidenscenen på Skansen, om ni vill se Gipsy Brothers.)

Vad gör namnet Erland Kaldaras på en lista hos polisen?

Det är overkligt. Om listan är uppbyggd som avslöjandet gör gällande handlar det om 100 procent äkta superrasism. Det finns ingen annan förklaring till varför polisen skulle lista ostraffade människor, enbart för att de är romer.

I Frankrike, Italien och Östeuropa har läget varit katastrofalt länge. I Marseille toppades ett för romerna oroligt 2013 i somras med att en ledande politiker på Twitter uttryckte förhoppningar om att de skulle jagas bort med våld. Den sortens officiellt sanktionerade rasism finns inte i Sverige, har nog de flesta trott.

I alla fall inte i vår tid, inte på 2000-talet. Under hela den här helgen har jag tragglat religionsläxa med min 13-åriga dotter. I samband med judendomens moderna historia skriver läroboksförfattarna: ”Vid denna tid uppstod också en ny typ av förföljelser. Mänskligheten delades in i olika raser, och judar och zigenare (romer) räknades som de allra sämsta”.

Det beskrivs som en ond, förfluten tid.

Klass åttas lärobok och tillitsfulla svenskar har tyvärr fel. Det är här. Det är nu.