Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Maria Rydhagen

Bakgrund som nazist är inte att vara ”ung och dum”

Under 1995 mördades både Gerard Gbeyo och John Hron. Båda tonåringar. Gerard Gbeyo sa ett vänligt ”how do you do?” till sin mördare – sedan höggs han ner. John Hron kom frivilligt tillbaka till brottsplatsen för att rädda sin kompis – och blev ihjälslagen.Foto: Privat/Robin Aron
Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

”Ung och dum” – det är väl ungefär att man super, smygröker och ligger med fel killar.

Att ha befunnit sig i den tragiska och fruktansvärda miljö som möjliggjorde morden på John Hron och Gerard Gbeyo.

Det är något helt annat.

Något helt, helt annat. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jimmie Åkesson går inte att missförstå. Han staplar upp fem adjektiv när han tar avstånd från nazism.

– Nazismen är en antidemokratisk, socialistisk, rasistisk, imperialistisk, internationalistisk våldsideologi och den saknar allt existensberättigande i ett demokratiskt samhälle, sa han i somras.

Hans partikamrater är betydligt darrigare.

”Det har inte med saken att göra”

”Det är häxjakt”

”Det var häftigt att vara med där”

”Jag var ung och dum”

”Ung och dum” är hjärteknipande. Vi har alla varit det och när man ser sina egna tonåringar halka ut i livet som Bambi på isen tänker man ibland: ”Herregud”. Med lika delar ömhet och skräck.

 

LÄS MER: Ex-nazisterna som kandiderar för Sverigedemokraterna 

 

Då menar jag ungdomliga dumheter som sms-lån, dumfylla, idiotbråk.

Då menar jag inte att förolämpa mördade Gerard Gbeyos sörjande bror. Att ingå i en miljö som möjliggjorde politiska mord.

Ibland är det som att vi glömmer hur det var i Sverige på 1990-talet. Gör inte det. Glöm inte. Googla.

John Hron mördades av nynazister 1995.Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

VAM, Vitt artiskt motstånd, bildades 1991, Nationalsocialistisk front 1994. ”Lasermannen” John Ausonius sköt elva personer mellan augusti 1991 och januari 1992, varav en avled. 

Under 1995 mördades både Gerard Gbeyo och John Hron. Båda tonåringar. Gerard Gbeyo sa ett vänligt ”how do you do?” till sin mördare – sedan höggs han ner. John Hron kom frivilligt tillbaka till brottsplatsen för att rädda sin kompis – och blev ihjälslagen.

Gerard Gbeyo mördades i Klippan 1995.Foto: PRIVAT / PRIVAT

I maj 1999 sköts de två poliserna Olle Borén och Robert Karlström ihjäl i Malexander. I juni samma år detonerade en bilbomb som allvarligt skadade en journalist som skrivit om högerextremism. Även hans åttaårige son sårades. Ytterligare några månader senare, i oktober, mördades den fackliga förhandlaren Björn Söderberg av nazister. 

Det tog tid för Sverige att fatta vad det var som hände. Politiskt våld och terror, det var något som hände ute i Europa, inte här hemma, tyckte många då. 

Anders Bergman, författare och expert på extremism, kallar dåden för terror.

– Vid den tiden handlade det om ren terrorism. Om man ser det historiskt. Att de var beredda att gå så långt, säger han.

 

LÄS MER: Jimmie Åkesson om ex-nazisterna i SD: ”Jag tror att människor utvecklas i sina värderingar” 

 

Uppvaknandet var otäckt och skrämmande.

– Vi ville inte tro det. Jag höll ett föredrag på länskriminalen och de vägrade säga att mordet på Björn Söderberg var politiskt. Det ligger inte i den svenska självbilden, säger Anders Bergman.

Nu vet vi. 

Nu har vi kunskap och analys.

Vi måste använda den.

Alla människor är värda en andra chans, men att ta så lättvindigt på en bakgrund inom NSF, det är inte rimligt. 

Kommunpolitiker är de beundransvärda eldsjälar som jobbar med vår vanliga verklighet. Vardagen. Mer personal på äldreboende, ny asfalt på stadsgatorna, fler förskolor. Sådana frågor. 

Det är häpnadsväckande att några av de som ska sköta detta viktiga rekryteras bland politiker som så nyss har glömt sin nazibakgrund (eller avfärdar den som ”ungdomlig dumhet”). Det finns bara ett sätt att kämpa mot nyglömskan, och det är att läsa på. Gör det, och bestäm sedan vem du vill ska styra över kommunen där du bor.