Maria Rydhagen: De autonoma är värda en ursäkt

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
MARIA RYDHAGENS BLOGG - klicka här.

Deras havremjölk

och tångkaviar är äckliga, de har gjort linskok minst 14 gånger sedan senast de tvättade håret och de har social fobi. Och medelklassföräldrar. Japp, finns mycket att anföra mot de autonoma. Icke desto mindre måste vi be dem om ursäkt denna vecka. OK, osynliga partiet kastade den där stenen i rutan på Växjöcenterns lokal. Dumt, fel och olagligt. Men besinning, Sverige, det var ett stycke glas i en tom lokal som krossades.

Här på Möllevången

i Malmö har alla jourlivshandlare blivit rånade minst en gång; ofta med kniv, ibland illa slagna. Än så länge är det en miljon gånger farligare att sälja mjölk, öl, chips, twix och toapapper till kvällsnödiga, än att vara centerpartist. Nu säger centerpartisterna att de inte ska falla undan för våldet, vilket naturligtvis är oerhört tappert. Men det är orättvist av det etablerade Sverige att behandla de autonoma som om de är H5N1. Jag säger det igen: De har stora problem med demokratiska värden och politiska uttrycksmedel. Men de har också sagt saker före och tyngre än alla andra. Hur tror ni att det hade sett ut i det här landet om inte anarkisterna hade jagat bort nazisterna från gatorna? Inse vilken bisarrt konungarike Sverige hade varit om nynazister kunnat heila ostörda på Karl XII-hästen Bruntes grav. Det var unga anarkister som stoppade dem.

De har också

varit före alla andra på djurrätt, antiporr och trafikmiljö. Alltså, lagför stenkastningen som vilken skadegörelse som helst, men lyssna på vad de säger. Odisciplinerat är det. Inte ointressant.

DAGENS RÄTT

 • Aftonbladets tv-kritiker Klas Lindberg. Han gillar allt. Det är fint.

  DAGENS FEL

 • Pitbullterriers. Någon som känner någon som känner en som är trevlig?

  Tack för att du hjälper oss!

  Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

  Stort tack!

  Tack!

  Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

  En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

  Thomas MattssonAnsvarig utgivare

  Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

  Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

  Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

  "Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

  Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


  Till Expressens startsida

  Mest läst i dag