Marcus Birro

Väldigt många uttalar sig tvärsäkert och argsint om något de vet rätt lite om

Publicerad
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I år fyller församlingen Livets ord 30 år. Mycket har naturligtvis hänt sedan starten 1983. Men på något förunderligt sätt får Livets ord inte en rättvis chans att utanför den svenska kristenheten förklara vad som hänt under dessa år, vilka man var, och framför allt, vilka man har blivit.

Få rörelser väcker lika mycket reaktioner som församlingen Livets ord. De flesta vet väldigt lite om församlingen men har en arsenal av fördomar och bestämda uppfattningar. De flesta av dessa uppfattningar går att härleda tillbaka till ett gammalt teveklipp på en dryg minut där grundaren Ulf Ekman talar i tungor. De där sekunderna har på många sätt för alltid förpassat in Livets ord i fördomarnas tröttsamma källare.

Väldigt många uttalar sig tvärsäkert och argsint om något de vet rätt lite om.

På många sätt är Livets ord kristenhetens Sex Pistols. Inte riktigt rumsrena, ständigt i blåsväder, alltid utmanande, ständigt våghalsiga och flera gånger direkt dumdristiga. Jag gillar sådant.

En viktig sak i sammanhanget är att jag heller inte behöver hålla med om exakt allting som Livets ord genom åren har stått eller givit uttryck för. Det är två helt olika saker. Jag försöker hålla spännvidd i detta. Jag uppskattar människor som är tydliga. Eftersom det kräver av mig att tydligt formulera vad jag själv tror på och står för.

Att bli förknippad med Livets ord i den värld jag rör mig i har varit en garanterad och säker källa till att förlora jobb eller aldrig få några. Det där är intressant. Vad är det med en kristen församling där människor tror på Gud och står för det, som provocerar så? Bibeln menar att själva tron i sig alltid kommer väcka ilska och avsky. Det är i sin förlängning rätt läskigt.

Jag har suttit på några svettiga möten med nervösa chefer som frågat ut mig om mina kopplingar till Livets ord. Känslan? Som om jag tillhört maffian, eller känt människor i en kriminell motorcykelklubb. Att skriva den här krönikan är inte särskilt smart. Men det är en utmaning och jag kan inte stå emot sådana. Jag är nu inte medlem i Livets ord. Men jag känner människor som är det och ni får ta mig på mitt ord när jag säger att de är de minst sekteristiska människor jag träffat. Eftersom jag har mina rötter i vänsterrörelsen har jag en del att jämföra med...

Jag känner mig andligt besläktad med församlingen. Det är inget jag skäms över.

Numera är Livets ord en församling som arbetar hårt och mycket med socialt utsatta grupper.

I Uppsala är deras arbete i Gottsunda väl dokumenterat. Sedan starten har församlingen distribuerat 6 miljoner böcker på 50 olika språk. Fler än 56 000 elever har gått Bibelskola och församlingen arbetar med fattiga barn i Indien, med ett stort socialt arbete på alla platser man är på. Man har även arbetat på plats med läkare vid stora katastrofer.

Men framför allt är Livets ord en andlig hemvist för tusentals människor runtom i världen.

Just nu pågår en internationell konferens i Uppsala. Ungefär 12 000 personer från cirka 70 länder är där för att umgås, lyssna på seminarier och föreläsningar. Det finns boktält, restaurangtält och tivoli för barnen. Både präster från Svenska kyrkan och katoliker talar under veckan. Andlig och mänsklig spännvidd således. Väldigt lite av allt det som Livets ord enligt långlivade fördomar sägs vara.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag