Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Marcus Birro

"Porren är ett sorts missbruk"

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ingen pratar värderingar längre. Den som överhuvudtaget vågar får en kall filt över sig, kastad av den korrekta åsiktsmaffian med sina rötter i en förljugen jordmån av ängslighet och individualism.

Vilken dammig stenöken svensk politik blivit blev extremt tydligt under den sterila partiledardebatten i SVT i helgen. Inte en enda partiledare tog chansen och berättade vilka drömmar de planterar i sina barn, vilka visioner och ideal som är värda att slåss för.

Alla i den så kallade offentligheten är livrädda att bli anklagade för att vara moralister. Vi har nämligen fått för oss att moral är något farligt, något som läskiga bakåtsträvare i slängkappa går runt baklänges och mässar i djupa källarvalv...

Men moral är ingenting annat än orsak och sammanhang. Moral handlar om att våga se världen som den är och fortfarande vara naiv och drömmande nog att försöka förbättra människans villkor. Moral handlar om att tro mer och bättre om sig själv och andra.

Vi är så dåliga på att se sammanhang i Sverige. Att vi lever i ett sexualiserat samhälle kan nog de flesta hålla med om. Fast egentligen är det väl rimligare att skriva att vi lever i ett förljuget sexualiserat samhälle.

Porren finns bara ett fingerknäpp bort. Den sortens drift som porr svarar mot kan inte mättas. Porr är ett sorts missbruk. Därför ökar insatserna. Därför bor ingen egentlig tillfredsställelse i porren.

På något sätt har det sexualiserade samhället och frigjordheten blivit synonymt med vidsynthet och öppenhet.

Jag tror att det är tvärtom. I dessa tider av snedvriden syn på sex väljer RFSU, som närmast uppnått politisk legitimitet, att gå ut med en kampanj som syftar till att införa sex i alla ämnen. Allting ska handla om sex. Alltid. Jämnt. Man ska räkna ut sannolikhet att åka på aids på matten och lära sig en kondoms hållfasthet på fysiken. Stor humor om det inte vore gråtfärdigt. Att RFSU sedan cashar in stålarna via sålda kondomer har tydligen väldigt lite med saken att göra.

Att ingen orkar tända en enda fackla MOT denna totala fixering vid sex. Bör inte skolan lära ut mänskliga relationer, mer än kroppsliga prestationer. Det är väl inte riktigt så att det talas, visas, snackas, jämförs och diskuteras för LITE om sex i Sverige 2013.

En ung flicka tar sitt liv efter att ha blivit sextrakasserad över internet.

I en lägenhet i en förort till Stockholm har flera unga män sex med en ovillig ung flicka (enligt vissa rättsliga instanser, enligt andra inte) och det finns unga män i vårt land som inte ser flickor som människor.

De är uppfödda på porr och själlöshet. De står fria från alla andra värderingar. De är normlösa i de normlösas konungarike på jorden, Sverige. Ett land där unga män tar sig rätten att våldta flickor med flaskor eller är så förbannat fega att de tvingar sig på en berusad, rädd eller utslagen flicka flera stycken på en gång.

Och frias för det.

Ett sådant land, medborgare, behöver MER och FLER värderingar.

Jag tycker det är oanständigt och extremt ovärdigt att vi så solkat ner sexualiteten, gjort den till en vara bland alla andra, gjort den till en teknik och en taktik, när den kan vara en ynnest, en glädje och till gemensam innerlighet mellan människor. Utan samtal om ideal och värderingar bleknar Sverige till en grottbjörn ståendes med arslet i vädret på alla fyra.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!