Marcus Birro

På lördag ekar ropen om den kanske mest revolutionäre fritänkaren

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jag vet inte om ni följde hysterin runt Justin Bieber. Unga flickor stod i hormonstinna klasar runt Grand Hôtel för att få en skymt eller mer av sin idol. Jag är för gammal för det där. Själv stod jag en gång en hel dag utanför Saluhallen vid Andra Långgatan i Göteborg för att få se Joakim Thåström komma ut från en replokal. När han till sist gjorde det blev jag för nervös för att säga något. Han sprang bara förbi och där stod jag i mina insydda byxor, mina Dr Martens-kängor och min tunghäfta.

Jag vet inte om ni följde hysterin runt Bruce Springsteen. Något äldre flickor och pojkar fyllde huvudstaden under flera dygn och tidningarna gav ut extratidningar om Bruce och slog nästan knut på sig själva i att förklara sin kärlek till The Boss. Jag gillar också Springsteen, fast jag tycker Ulf Lundell är bättre.


På lördag är det dags för nästa stora hyllningsparad. Då samlas runt 20 000 människor från hela landet för att manifestera sin kärlek till Jesus Kristus. Om denna händelse ges det inte ut några extra tidningar. Faktum är att det knappat skrivs en enda rad om att svensk kristenhet, i en tid av särledes brutal och osmaklig splittring, lyckas enas över alla gränser.

Dagen startar tidigt med böner, möten och seminarier och fortsätter med en stor demonstration genom Stockholm för att sedan runda av det hela med ett jättemöte i Kungsträdgården.


Det blir en demonstration som inte exkluderar någon. Om du tar dig till Stockholm på lördag kommer du inte mötas av någon ilska, skallen kommer ropa, men du kommer inte få höra ett enda ont ord. Det är inte en demonstration MOT något eller någon, utan en demonstration FÖR Jesus, för vad tron och frälsningen har betytt för människor i vårt land.

Människor som du och jag, människor med vanliga liv i vanliga städer, människor som håller tyst i fikarummet eftersom de lärt sig att leva i trons tystnad. I den sekulariserade staten Sverige är det inte alldeles enkelt att stå upp för sin tro, för vad man tror att Jesus gjort för en. Man blir betraktad som galen eller lite löjlig. Så man väljer att tiga och gömma undan. Det mest storslagna och underbara man har i sitt liv blir en hemlighet och en tystnad. Så ser vardagen ut för många troende i vårt utåt sett så toleranta och vidsynta samhälle.


Alla andra arrangemang som drar till sig närmare 20 000 människor bevakas noga och utförligt. Men detta förblir i den mediala skuggan. Varför? Därför att den kollektiva presskåren inte bryr sina viktiga hjärnor och hjärtan med Jesus. De är okunniga och ointresserade. De har dessutom fått för sig att det ligger ett sorts fritänkande värde i att inte bry sig. Som om okunskapen om frälsningen vore en garant för deras fritänkande. Som om ignoransen är en garant för deras frihet. Vilken sorg och vilket nederlag för svensk media.

Alla de tusentals människor som sluter upp på lördag gör det för att manifestera sin kärlek till Jesus och sina medmänniskor. De gör det för att deras hjärtan viskat så länge och så högt om hur viktigt det är att vi kristna vågar stå för vilka vi är, i ett land där de flesta gör vad de kan för att hålla allt andligt på avstånd. Och trots det! Vilken andlig hunger det bor i dig, i oss alla. Ditt liv är en längtan efter gud.

Hjärtats rop ekar tyst mellan husen.

På lördag ekar ropen om den kanske mest revolutionäre fritänkaren vi haft på vår jord. Jesus Kristus som dog och återuppstod för våra synders skull.