Marcus Birro

RFSL flyger  under radarn

Publicerad

De flesta är nog överens om att Sveriges sexlagstiftning är bra. Den finns till för att försvåra att en människa betalar en annan människa för sex. I grunden handlar det om människohandel och ytterst om människovärde. Att köpa en annan människas intimitet, sexualitet och utsatthet är i mina ögon något av det värsta en man kan göra.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

En människa kan inte vara till salu. Lagen är ett klockrent exempel på när ett land via lagstiftning sätter agendan för vilken syn på människan man har. Jag är stolt över att Sverige vågat se på denna fråga på ett värdigt och anständigt sätt.

Dock kommer kritik mot denna lag från ett ganska oväntat håll. RFSL, som nästan har uppnått någon form av myndighetsstatus, skrev nyligen så här på sin hemsida: Vad för sex kan du tänka dig att sälja? Det är när du är klar över detta som du kan förhandla med en kund. Det har också på hemsidan funnits en guide för säkert sexköp. RFSL vill alltså avskaffa sexköpslagen och även legalisera bordeller.

Det är en smula anmärkningsvärt att en organisation som årligen tar emot miljoner kronor av staten uppmuntrar till lagbrott på det här sättet. I en kommentar rörande texten på RFSL:s hemsida svarar Suzann Larsdotter, socionom hos RFSL så här: Även om man är sexköpare har man rätt att få information om säkrare sex.

Polisen håller dock inte med. Marie Näslund, polisinspektör på människohandelsenheten vid Stockholmspolisen säger till Sveriges radio P3 att det är konstigt att man går ut och uppmanar folk till att begå brott, man begår ju brott när man köper sex. RFSL uppmanar alltså inte bara till brott, man underhåller en människohandel som jag trodde att organisationen starkt vände sig emot. Hur kan man sitta och vara talespersoner för allas rätt till sin egen sexualitet och samtidigt uppmana människor att köpa eller sälja denna sexualitet?

Överhuvudtaget flyger RSFL under radarn. Det de säger och det de gör upphöjs till en sorts kollektiv sanning. Branscher, företag, myndigheter, kyrkor, bibliotek, biografer, äldreomsorger, skolor och tusen andra ställen står och stampar med mössan i handen för att få RFSL:s välsignelser, i detta sammanhang kallat certifikat.

I toleransens namn vill alla vara med om att underhålla RFSL såväl ideologiskt som ekonomiskt.

Låt oss titta på vad det kostar att få en hbt-certifiering. En heldag med representanter från RFSL kostar enligt uppgifter på den egna hemsidan 20 000 kronor. Att hbt-certifiera en arbetsplats med cirka 25 anställda kostar cirka 100 000 kronor. Föga överraskande har RFSL föreslagit Svenska kyrkan att bli certifierad. Om man tar alla anställda i Svenska kyrkan och utgår ifrån RFSL:s egna siffror blir kostnaden 100 miljoner.

Dessutom varar en sådan här certifiering i endast tre år, sedan måste RFSL rycka ut igen...

Om Svenska kyrkan undrar och är nyfiken så får ni gärna höra av er. Jag har en del förslag på var någonstans hundra miljoner kronor skulle göra bra mycket mer nytta.

Jag vill bara i rent upplysningssyfte också passa på att fråga några av alla de ovan nämnda institutionerna om de är medvetna om att deras pengar går till en organisation som inte bara tar emot miljoner kronor från staten för sin verksamhet, utan också främjar handeln med människor.

 

RÄTT OM RFSL.

I en krönika onsdagens Expressen skrev Marcus Birro att RFSL vill legalisera bordeller. Det stämmer inte. Birro kritiserade att organisationen har en text på sin hemsida med information om sexköp och sexsälj – RFSL påpekar att syftet med texten är hiv-prevention vilket man fått bidrag från Folkhälsomyndigheten för att göra. RFSL betonar att man inte uppmanar människor att sälja eller köpa sex. Marcus Birro kritiserade också kurserna som ger hbt-certifieringar, något som skulle kunna innebära en stor kostnad för Svenska kyrkan. RFSL påpekar att det är kyrkomötet som beslutat att genomföra hbt-certifieringar och att RFSL nyligen beslutat att man inte kan hbt-certifiera religiösa samfund. Däremot bistår RFSL gärna med kompetens om Svenska kyrkan själva vill genomföra hbt-utbildningar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag