Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Marcus Birro

Marcus Birro: RFSL flyger  under radarn

De flesta är nog överens om att Sveriges sexlagstiftning är bra. Den finns till för att försvåra att en människa betalar en annan människa för sex. I grunden handlar det om människohandel och ytterst om människovärde. Att köpa en annan människas intimitet, sexualitet och utsatthet är i mina ögon något av det värsta en man kan göra.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

En människa kan inte vara till salu. Lagen är ett klockrent exempel på när ett land via lagstiftning sätter agendan för vilken syn på människan man har. Jag är stolt över att Sverige vågat se på denna fråga på ett värdigt och anständigt sätt.

Dock kommer kritik mot denna lag från ett ganska oväntat håll. RFSL, som nästan har uppnått någon form av myndighetsstatus, skrev nyligen så här på sin hemsida: Vad för sex kan du tänka dig att sälja? Det är när du är klar över detta som du kan förhandla med en kund. Det har också på hemsidan funnits en guide för säkert sexköp. RFSL vill alltså avskaffa sexköpslagen och även legalisera bordeller.

Det är en smula anmärkningsvärt att en organisation som årligen tar emot miljoner kronor av staten uppmuntrar till lagbrott på det här sättet. I en kommentar rörande texten på RFSL:s hemsida svarar Suzann Larsdotter, socionom hos RFSL så här: Även om man är sexköpare har man rätt att få information om säkrare sex.

Polisen håller dock inte med. Marie Näslund, polisinspektör på människohandelsenheten vid Stockholmspolisen säger till Sveriges radio P3 att det är konstigt att man går ut och uppmanar folk till att begå brott, man begår ju brott när man köper sex. RFSL uppmanar alltså inte bara till brott, man underhåller en människohandel som jag trodde att organisationen starkt vände sig emot. Hur kan man sitta och vara talespersoner för allas rätt till sin egen sexualitet och samtidigt uppmana människor att köpa eller sälja denna sexualitet?

Överhuvudtaget flyger RSFL under radarn. Det de säger och det de gör upphöjs till en sorts kollektiv sanning. Branscher, företag, myndigheter, kyrkor, bibliotek, biografer, äldreomsorger, skolor och tusen andra ställen står och stampar med mössan i handen för att få RFSL:s välsignelser, i detta sammanhang kallat certifikat.

I toleransens namn vill alla vara med om att underhålla RFSL såväl ideologiskt som ekonomiskt.

Låt oss titta på vad det kostar att få en hbt-certifiering. En heldag med representanter från RFSL kostar enligt uppgifter på den egna hemsidan 20 000 kronor. Att hbt-certifiera en arbetsplats med cirka 25 anställda kostar cirka 100 000 kronor. Föga överraskande har RFSL föreslagit Svenska kyrkan att bli certifierad. Om man tar alla anställda i Svenska kyrkan och utgår ifrån RFSL:s egna siffror blir kostnaden 100 miljoner.

Dessutom varar en sådan här certifiering i endast tre år, sedan måste RFSL rycka ut igen...

Om Svenska kyrkan undrar och är nyfiken så får ni gärna höra av er. Jag har en del förslag på var någonstans hundra miljoner kronor skulle göra bra mycket mer nytta.

Jag vill bara i rent upplysningssyfte också passa på att fråga några av alla de ovan nämnda institutionerna om de är medvetna om att deras pengar går till en organisation som inte bara tar emot miljoner kronor från staten för sin verksamhet, utan också främjar handeln med människor.


RÄTT OM RFSL.

I en krönika onsdagens Expressen skrev Marcus Birro att RFSL vill legalisera bordeller. Det stämmer inte. Birro kritiserade att organisationen har en text på sin hemsida med information om sexköp och sexsälj – RFSL påpekar att syftet med texten är hiv-prevention vilket man fått bidrag från Folkhälsomyndigheten för att göra. RFSL betonar att man inte uppmanar människor att sälja eller köpa sex. Marcus Birro kritiserade också kurserna som ger hbt-certifieringar, något som skulle kunna innebära en stor kostnad för Svenska kyrkan. RFSL påpekar att det är kyrkomötet som beslutat att genomföra hbt-certifieringar och att RFSL nyligen beslutat att man inte kan hbt-certifiera religiösa samfund. Däremot bistår RFSL gärna med kompetens om Svenska kyrkan själva vill genomföra hbt-utbildningar.