Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Marcus Birro

Marcus Birro: Redan när den första klunken rödvin (dyrt dessutom) når ditt blod är du ett monster.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Solen över Reimersholme är sensationellt stryktålig.

 Den masar sig upp ovanför varvet på andra sidan, fabrikerna, den ensamma stackars båten som står där vid kajen utan att någon bryr sig om den.

 Lucia har passerat och julen står på tröskeln i raggsockor och tomteskägg. Korten glöder i varuhusen och i galleriorna. Det är inte vinter, mer en sorts muterad höst. Blåsigt, grått men storslaget när jag tar en obegripligt vemodig promenad längs Söder Mälarstrand och vidare in i Gamla stan.

 Varje jul är det samma sak. De vuxnas fördärvliga behov av att degradera sig själva till lallande apor väger tyngre än läpparnas bekännelser om att julen, det är barnens högtid.

Spriten, vänner. Vårt lands sakrament. Spriten är helig för oss. Den betyder mer än våra egna barns välbefinnande.

 Det är sorgligt att något så enkelt som att avstå från att dricka tycks bjuda ett sådant hårt motstånd. Det handlar inte om ta sig någonstans, det handlar inte om att köpa något. Det handlar inte om att utsätta sig själv eller någon annan för en svår uppgift.

 Det handlar om att låta bli.

 Låta bli att spendera sjuka pengar på meningslöshetens klister. Låta bli att stå  i långa köer. Låta bli att skrämma livet ur sina barn. Låta bli att förvandlas till andra  människor framför ögonen på samma barn. Låta bli att skrika, hota, kissa ner sig, skälla ut släktingar, göra något man vet att man kommer att ångra.

 Det här handlar inte om de hundratusentals barn som växer upp med missbrukande föräldrar. Det handlar inte ens om något så (tidigare) grundläggande som solidaritet med de utsatta. Det handlar om dig.

 Du som inte har problem med alkoholen. Du som dricker eftersom ... tja ... det hör till. Du som inte tar återställare, börjar slåss eller super dig full fyra gånger i veckan. Du som har en bra relation till dina barn, din chef, din fru, din man och till dina grannar.

Du helt vanlige medborgare som längtar efter att få sträcka ut benen i soffan och dricka en grogg utan att någon nynykter förbudsivrare ska komma och rycka det tunga glaset ur dina frusna händer.

 Just du. Om det nu är så att du faktiskt  lika gärna hade kunnat låta bli, om det nu är som du säger, att du inte har problem med drickandet, varför låter du då inte bli att dricka i jul? Svara ärligt på den frågan, så har vi ett spännande resonemang i gång.

 Dina barn, dem som du hävdar att julen är till för, märker varenda försiktig liten karaktärsförskjutning när du dricker. Redan efter ett glas vin förvandlas du i dina barns ögon.

 Redan när den första klunken rödvin (dyrt dessutom, garanterat ett sådant rödvin som "riktiga" fyllon aldrig skulle ha råd med) når ditt blod är du ett monster.

 Redan då. Redan där rör sig ditt barns tillit i riktning bort från dig. Ett barn består uteslutande av känslor. Ditt barn registrerar förändringar i ditt beteende långt innan du själv gör det.

Du kan vara säker på att ditt barn ogillar den du blir när du dricker. Även när du dricker väldigt lite och även om du dricker väldigt sällan.

 Så vad handlar det om? Egentligen? Varför måste du nödvändigtvis dricka på jul? Stod du inte i kön till att slå in dina presenter nyss och förklarade att det bästa med julen är att se dina barns nyfikna, skrattande ögon när tomten kommer?

Låt då dina barn få den där julen.

Låt bli spriten.