Marcus Birro

"Det goda hatet har blivit ett monster"

Publicerad

På sociala medier talas och skrivs det mycket om "det goda hatet". Det är kort beskrivet människor som helt enkelt förtjänar lite stryk, tårta i ansiktet, eller få sina arbetsplatser sönderslagna.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Frågan är då vem som anser sig ha rätten att avgöra allt detta. Får jag slå ner någon som jag tycker förtjänar det? Får jag slå sönder egendom hos folk vars uppfattning jag inte delar? Får jag som kristen jaga en ateist och slå honom i huvudet med en Bibel?

Det goda hatet har blivit ett monster med skabbig svans som tar varje chans att få piska upp lite damm.

Många drivs av detta hat. Många lever av det. På sociala medier flödar ilskan mot de som har modet att stå för vilka de är. Att få vara den man är är ju annars något som många är beredda att slåss för.

Den politiska vänstern skyr nästan inga medel. Ibland blir det pinsamt obegripligt, som när vissa feminister öser ut hat och hot mot Gustav Fridolin för att han i en artikel kommer ut som feminist, och ibland är det mer allvarligt, som när de godtyckligt och ensidigt bestämmer sig för vilka som har fel åsikter och därmed borde hålla käften.

Jag tänker ibland på när jag stod och trampade utanför Systembolaget i Nordstan varje dag strax före klockan 10. Jag stod en bit bort och förfasade mig över alla trasiga fyllon som hängde på låset. Jag tänkte: "Tur att jag inte är en av dem".

Jag var helt blind för att jag redan blivit en av dem.

Jag byggde min lögn högre genom att i hemlighet förakta de som var som jag. Vi och dem. Skrika högst och sedan täppa till truten på dem som har mage att tycka annorlunda. Fiendskap och väderkvarnar som politisk idé.

När jag sedan släntrande hem med fyllda kassar till min sönderslagna enrummare vid Nya Ullevi mötte jag alltid människors blickar med stolthet. Det var allt annat än medlidsamma blickar. Sverige har för länge sedan passerat det stadium där man på allvar respekterar och bemöter människor, oavsett uppfattning i politiska frågor, med värdighet.

När Ulf Lundell (som jag älskar och högaktar) är förbannad på borgare och allians och drar ut på egen liten valturné tycks han ignorera den grogrund av sotigt hat och mörker som kommer från den andra sidan.

Både Jimmie Åkesson och Göran Hägglund har fått tårtor kastade på sig. Harmlöst tycker en del, mer allvarligt tycker andra.

Göran Hägglund blev attackerad i Göteborg av en man som infiltrerat KD och sade sig tillhöra HBTQ-gruppen "Fag Army". På sin Facebook-sida skriver man bland annat att man vill "böga ner allt som kommer i vår väg". De anklagar KD för att vara "religiösa extremister". Möjligen ett illa valt ordval i en tid där riktiga religiösa extremister fördriver och mördar kristna när de inte filmar hur de halshugger journalister.

I Umeå har Kristdemokraternas partikansli vandaliserats. Rutor har krossats och ägg har kastats. I Solna har någon kastat (betald) valinformation i soporna och i Uddevalla misshandlades en ung man, enligt tidningen Bohusläningen, sedan det blivit känd att han sympatiserade med KD. Förövarnas argument: "Du hatar homosexuella".

I toleransens, samkvämets, och toleransens förlovade land får du se till att ha rätt uppfattning och rätta åsikter för att inte bli jagade av alla dem som skryter om att de älskar annorlunda.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag