Marcus Birro: "Jag tror vi kan ha svårt att inse vilken oerhörd betydelse det har i världens ögon att påven lyfter frågan om Dawit Isaak." Foto: Anna-Karin Nilsson
Marcus Birro: "Jag tror vi kan ha svårt att inse vilken oerhörd betydelse det har i världens ögon att påven lyfter frågan om Dawit Isaak." Foto: Anna-Karin Nilsson
Marcus Birro

Jag konverterar fullt ut till katolicismen

Publicerad

Snart är Svenska kyrkan kliniskt befriad från allt kristet.

På de 14 år som gått sedan staten och kyrkan skildes åt har banden till det sekulära och outhärdligt politiskt korrekta samhället stärkts.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Svenska kyrkan styrs till stor del av politiker och predikar nästan bara sådant som vilket annat politiskt parti skulle kunna göra.

Vill man höra om Gud, Jesus, omvändelse, synd och upprättelse har man väldigt lite att hämta.

Vill man möta sina demoner i ett själavårdande samtal riskerar man att möta livrädda präster som av rädsla för att bli smygfilmade inte vågar yppa en enda kontroversiell uppfattning i något enda ärende.

Tidsandan är ett hastigt andetag men dyrkas som en evig och helig sanning. När sanningar som styrt människor och samhällen i tusentals år ställs mot detta enda andetag segrar det korta perspektivet varje gång. Inte bara det. Om någon ifrågasätter tidsandan klubbas han ner som en galenpanna, en halvfacistisk bakåtsträvare som vill strypa människors frihet med sina bara händer...

Att ett samhälle betraktar framåtskridande som en dygd är väl en sak. Men att kyrkan följer efter är ett svek mot kärnan i kristen tro. Alla sociala medier har gjort många kristna ledare livrädda för att vara kristna och jag förstår dem. Man blir jagad, slagen, misskrediterad, felciterad, baktalad och hånad.

Precis som Jesus Kristus för övrigt.

Jag kompromissar gärna om det mesta i mitt liv, men inte om min tro. Min tro är konstant. Tidsandan är en sval bris mot denna stolta mast i mitt liv.

Samtidigt blomstrar kristenheten på andra arenor. Påven Franciskus har under ett års tid revolutionerat den katolska kyrkan. Hans moderna ledarstil, hans varma personlighet och innerliga vilja att faktiskt, på allvar och i grunden ta itu med både världens och kyrkans skam och omständigheter applåderas över hela världen.

Jag tror vi kan ha svårt att inse vilken oerhörd betydelse det har i världens ögon att påven lyfter frågan om Dawit Isaak. Hans korta, kärnfulla formuleringar om den fängslade Dawit är mer värda än tusen pliktskyldiga uttalanden från vår statsminister.

När jag talar med Charlotta Smeds som i många år i sin egenskap av redaktör på Vatikanradion levt nära både denna och tidigare påvar så intygar hon att Franciskus är på riktigt.

Hon berättar att all förändring sker inifrån och underifrån. Han är enormt krävande gentemot de egna prästerna och biskoparna. Han är betydligt mer populär bland folket än bland dem som lärt sig leva med och fastnat i maktens glittrande gytter och lera. Också hans bestämdhet att inte bara ge upprättelse åt dem som utsatts för sexuellt våld av präster, utan också straffa de skyldiga, är av stor betydelse.

Allt detta sammantaget, och min egen andliga resa de senaste åren, har nu lett mig till att det är dags att en gång för alla gå ut ur Svenska kyrkan och fullt ut konvertera till katolicismen.

Det är inget stort steg för världen, men väl för mig.

Jag ser fram emot den resan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag