Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Marcus Birro

Är inte barn den ENDA anledningen vi behöver för att stanna hos varandra?

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Min flygrädsla har blivit värre med åren. När jag var ung och odödlig kunde jag glida ombord på ett flygplan med ett överlägset leende. Himlen var redan min. Jag hade den i min ficka. Jag satt på min plats och drack sprit ur små flaskor och lekte att jag var medlem i Imperiet eller The Mission.

Nu är det annorlunda. Mitt liv är så mycket skörare. Jag har så mycket mer att förlora. Jag är mycket räddare för allting nu.

Det är mina barns förtjänst. Jag vill leva mitt liv genom dem. Jag vill vara med dem. Jag vill se dem växa. Jag älskar att se deras små krumma ben klättra upp och ner för våningssängen vi köpt åt dem. Jag vill leka deras lekar och lägga ut prylar över alla golv i lägenheten och leka att det är en bro, oklart från och till vad, en bro bara, en bro som bär. Det är gott nog.

Barn tar vår tillit för given. Barn har inte lärt sig vårt samhälles dränerade moral. Mamma och pappa är till för dem och när den balansen bryts uppstår alltid sorg, förvirring, tårar och tandagnisslan.

Barn är alltid kristdemokrater. Barn är alltid stränga familjefascister.
Barn har inte lärt sig den här världens perversa längtan efter sönderfall, efter otrohet och kickar. Barn vet ingenting om att hitta sig själv.

Barn utgår ifrån att vi föräldrar ska älska dem förutsättningslöst, att vi kommer hem på kvällarna, att vi somnar med dem, att vi finns där när de vaknar. Barn avskyr allt som splittrar och söndrar. Allting som strör mörker i deras liv ter sig oförklarligt och groteskt för dem.

 

När vi skiljer oss är det en krigsförklaring mot barnen. Vi kan sitta och stryka våra händer över köksbordet och säga att det inte är det, vi kan till och med säga att vi skiljer oss FÖR våra barns skull. Men då ljuger vi.

Barn bygger sin verklighet och sina liv med hjälp av sina föräldrars kärlek. Och barn har rätt att kräva samarbete. Barn har rätt att kräva att vi sänker tonen. Barn har rätt att se oss kämpa för vårt äktenskap, se oss kämpa för deras skull. Barn har till och med rätt att kräva att vi stannar kvar i en relation, om så bara för deras skull.

Hur kan en sådan anledning vara "bara"?

Är inte våra barn det värdefullaste vi har? Är inte barn den ENDA anledningen vi behöver för att stanna kvar hos varandra?

Jag begriper det inte.

Sedan när bestämde vi oss för att våra egna liv, våra drömmar, våra planer, våra önskningar och krav var viktigare än våra egna barns?

Kärleken kan inte dö. När vi stannar och slåss för den återvänder den som en vän i en gränd...

Jag är en ynklig och rädd man. Inte bara när jag flyger. Jag är rädd för allting. Ibland känns varje dag jag får som ett hot, en utmaning jag inte orkar, ett förbannat mattetal jag aldrig kommer kunna räkna ut. När jag då utsätter mig för livet, segrar jag. När jag hakar av mitt flottiga ego, som man hakar av en gammal korvvagn när sommaren är över, när jag gör vad andra vill att jag ska göra upptäcker jag på kvällen att rummet fylls av ett stilla, varsamt ljus, en ro, och en mild stolthet som är mycket sympatisk. När jag äntligen lyckas leva för någon annan fullbordas jag.

Vi vet allt det där. Vårt samvete har viskat till oss alla gånger vi flyr vårt ansvar. Varje vredesutbrott och varje stygn av dåligt samvete, av skuld, av sorg och ilska, är sundhetstecken, är bevis på att vi lever.

Vi har det nedlagt i oss. Det är det som gör oss mänskliga. Kärleken som ett löfte, som en dröm att till sist kliva in i.Våra barn som sanningar i ett hav av lögn.
Frågan är om vi vågar lyssna mer till våra barn, än till oss själva.