Marcus Birro

Alla gör som alla alltid gjort. De håller käften.

Publicerad
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Antisemitismen ökar i Sverige.

Judar i Malmö får hakkors målade på sina ytterdörrar, hatbrotten mot judar har ökat och stadens före detta starke man Ilmar Reepalu fick 2012 besök av Barack Obamas speciella sändebud, Hannah Rosenthal, för frågor som rör just antisemitiska brott. Så allvarligt tyckte uppenbarligen USA att det var.

Reepalu har kommit billigt undan allt detta. Han har uppenbarligen ljugit om hur besöket från Rosenthal gick till, han hävdar att det skedde på hans inrådan, Rosentahl hävdar med bestämdhet att det var hon som kontaktade honom efter flera av hans minst sagt märkliga utspel och efter upprepade rapporter om brott mot Malmös judiska befolkning.

Reepalu hävdade bland annat Judiska församlingen infiltrerats av Sverigedemokrater och att judar bör ta avstånd från staten Israels politik.

Judar känner sig otrygga och osäkra i Malmö och säkert på flera andra orter.

Detta i Raoul Wallenbergs hemland Sverige 2013. Det är en stor, stor skam.

Vilka är det då som ägnar sig åt denna rätt dåligt dokumenterade förföljelse? Tidigare var det nynazister, vänsterextremister och högerextremister. Nu har de fått sällskap av islamistiska grupper. Visst är det rörande att så skilda gemensamma fiender som islamistiska grupperingar, högerextremister, och vänsterextremister tycks finna varandra i sitt hat mot allt judiskt?

Lena Posner-Körösi säger att det numera är väldokumenterat, via de själva i Judiska Centralrådet och polisen i Malmö att brotten mot den judiska befolkningen till största delen består av islamistiska fundamentalister. Det är det enda uttrycket som är relevant. Det är inte vilka muslimer som helst, det är verkligen inte de flesta muslimer utan tvärtom en liten, liten grupp, men ingen vågar lyfta den frågan. Så alla gör som alla alltid gjort i Sverige när det blir känsligt. De håller käften. Genom att inte tala om de få, finns risken av att vi inbillar oss att det är de många, eller hur?

Det allra mest anmärkningsvärda är att Socialdemokratiska partiet av någon anledning tycks vilja hysa en person som Ilmar Reepalu. Till valberedningens ordförande, en hög position inom Socialdemokraterna, har valts Reepalu.

Det skickar en del smutsbruna signaler.

USA uttryckte sin oro till den grad att presidenten valde att skicka sitt sändebud till Sverige.

I helgen valdes även Omar Mustafa in i partistyrelsen. Enligt ansedda tidningen Expo också ett suspekt val. Mustafa har bjudit in människor till Sverige som anser att judar mördar kristna barn för att använda blodet i det osyrade brödet. Vid förklaringar har han försvarat sina inbjudningar. Man ska inte döma folk för vilka de (eventuellt) sympatiserar med, det är att göra det för enkelt för sig. Däremot ser det illa ut att Mustafa inte tar chansen att verkligen skriva om var han står i synen på judarna.

Solidaritet handlar om att bry sig om människor som förföljs, också när dessa människor lever andra sorters liv än vi gör. Särskilt då. Vi vet alla, eller borde veta om, förföljelserna mot judarna genom historien, med Förintelsen som hela mänsklighetens svartaste och hemskaste skräck någonsin.

Att Sverige, känt genom historien för sin medmänsklighet och sin tydlighet i värdefrågor, internationellt beskylls för den här typen av vidrigheter är direkt ovärdigt. Att Socialdemokratin inte tydligare tar avstånd från människor i gränslandet för dessa smutsigheter är minst sagt problematiskt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag